SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Ans Tros

Inspirator & Oprichter

Grenzeloos nieuwsgierig naar de gebruiksaanwijzing van het leven op aarde - en de simpelste manieren om jezelf te leren kennen en te resetten.

Over Ans

Al op jonge leeftijd was ik nieuwsgierig naar de werking van de menselijke geest en koos ik voor een studie psychologie. Dat was leuk en bleek slechts het begin van mijn levenslange onderzoek. Want er ontstonden steeds meer vragen. Bijvoorbeeld: waarom krijgen we als mens geen gebruiksaanwijzing mee bij onze geboorte?

Vrijheid en kennis delen over onze psyche, is mijn belangrijkste drijfveer. Daarom werd ik na korte tijd zelfstandig coach en trainer, vanaf 1997 medeoprichter van SchoolvoorCoaching. Na de verkoop in 2022 ben ik, na 25 jaar ondernemerschap, weer zzp’er geworden.

Ik schrijf graag over coachen en zelfcoaching en publiceerde drie boeken over het vak en mijn visie. Dynamisch Coachen (2002), Leiderschap door Zelfcoaching (2009) en De psychologie van ReflAction (2022). Ook geef ik workshops over zelfkennis en heling. Bij SchoolvoorCoaching verzorg ik de workshop Bewust worden van je bewustzijn over de ReflActionmodellen uit mijn recente boek. Daarmee verkrijg je nog gemakkelijker toegang tot je intuïtie en onbewuste.

Wat is jouw kijk op coaching?

De ontdekking van de psychologie van Carl Gustav Jung over de werking van ons bewustzijn en ons onbewuste voelde als thuiskomen. Eindelijk maakte ik kennis met een complete psychologie die spiritualiteit insluit en een volwaardige plek geeft. Bovendien kun je er gedrag van jezelf en anderen mee verklaren en voorspellen.

De praktische uitwerking van Jungs gedachtegoed werd bij SchoolvoorCoaching aangevuld met het systeemdenken. En met lichaamsbewustzijn als de belangrijkste voorwaarde om in het nu te leven en te reageren. Door zelf steeds alert te zijn op je eigen waarnemingen en ervaringen in en om je lichaam maak je optimaal gebruik van je intuïtie in de co-creatie met degene je op dat moment begeleidt.

Coachen/ Leven met hart, hoofd en lijf. Hoe doe jij dat?

Ik ben van nature intuïtief en snel bewust van kleine veranderingen in mezelf en mijn omgeving. Zoals Gregory Bateson het definieerde: informatie is een verschil dat jou opvalt. Daardoor heb ik mijn waarnemingsvermogen goed getraind en vele dingen mogen ontdekken.

Achteraf kan ik zeggen dat ik, juist door vragen te stellen en direct te reageren in het nu, los van protocollen heb leren coachen. Door mijn ervaringen te toetsen en te bevragen heb ik ontdekt dat alle informatie naar me toekomt in welke vorm dan ook.

Wat is je favoriete quote?

- Hoe kan het wel? -


Favoriete Inspiratie

 1. Carl Gustav Jung
  Werken met de rijkdom van het onbewuste biedt een oneindige bron van verwondering en synchroniciteit.

 2. Onze hondjes
  Ze vormen een dagelijks plezier in huis en tijdens de vele wandelingen in de natuur.

 3. Boeken van Hans Stolp
  Voor mij belangrijke inspiratiebronnen, over het oorspronkelijke christendom en gnostiek.

Docent van

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Kennismakingsworkshop
Kennismakingsworkshop

Kom op locatie sfeer proeven en ontdek jouw volgende stap

 • Start: 03 juli 2024
 • 3 uur (ochtend of middag)
 • 10 deelnemer(s)
 • Kosteloos