
Samenwerking vraagt meer dan ‘goed met elkaar overweg kunnen’. Het vraagt om een gedeeld doel, heldere kaders én ruimte voor verschil. Om veiligheid én scherpte. En om leiders die durven loslaten, maar ook durven begrenzen.
In onze teamcoachtrajecten werken we aan wat onder de tafel speelt, maar wél het resultaat beïnvloedt. We starten vaak bij de leider, daar waar het gedrag begint en kan kantelen. Van daaruit bouwen we samen aan een team dat in verbinding werkt, groeit en verantwoordelijkheid neemt.
Behoefte aan een concreet voorbeeld?
Lees hier hoe we het MT Facility binnen een onderwijsinstelling niet alleen als team hebben ontwikkeld maar ook hoe zij weer hún teams verder kunnen helpen.
Klaar om teamcoachend vermogen in je organisatie te versterken?
Laten we samen kijken hoe we dit traject kunnen afstemmen op jullie praktijk.
Onze incompany trajecten
Klanten die je voor zijn gegaan
Hulp bij jouw keuze?
Persoonlijk advies of vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!


Uit de praktijk: Teamontwikkeling van een MT binnen een hogeschool
Aanleiding
Een leidinggevende van een team van 25 man ziet dat het team verdeeld is, zowel in het persoonlijke contact als het zakelijke. In eerste instantie was de vraag om het team te begeleiden op weg naar een betere samenwerking. Elkaar weer vinden op zowel de inhoud als van mens tot mens. Maar wij starten (vrijwel) nooit met het team, wij starten bij de leidinggevende.
Aanpak
Wij stellen een aantal coachsessies voor met de leidinggevende. Dit doen we vanuit onze overtuiging: de leidinggevende speelt een cruciale rol in het veranderen van een team(dynamiek). Daarmee ook in het stand houden ervan. Dus we starten daar waar het begint. Vaak kan een leidinggevende door zelf ander gedrag te vertonen al veel in beweging zetten bij een team. Het gewenste gedrag varieert van duidelijke kaders neerzetten zodat men verantwoordelijkheid kan pakken tot juist achterover leunen en niet alles op willen lossen en alles daar tussenin.
In dit specifieke geval heeft het zelfs geleid tot een team(coach)traject niet met het team waaraan de teamleider leiding geeft, maar het team waarvan hij MT-lid is. Het was duidelijk dat ze als MT eerst zelf de kaders en benodigde gedragen te ontwikkelen hadden, alvorens ze dit konden doorgeven aan hun eigen team(s).
Met ieder teamleider is er aan de voorkant een gesprek gehouden om te begrijpen wat de behoefte is en zijn/haar bijdrage aan het team. Ook sloten we aan bij een MT overleg om de groepsdynamiek te observeren.
Tijdens een op maat gemaakte twee-daagse is er een combinatie van doelen en manier van werken aan bod gekomen met elkaar. Weten met welk doel je een team vormt is cruciaal, immers samenwerken om het samenwerken zal niet duurzaam zijn. Samenwerken omdat je hiermee de (hoger gestelde) doelen behaald wel.
Tegelijkertijd werd er ruimte gegeven aan de ‘zachte’ kant: het beter begrijpen en kennen van elkaars overtuigingen, voorkeuren en gedragen zodat je kunt aansluiten op elkaar en de gewenste manier van werken. Tijdens zo’n traject schuwen wij niet om dat wat niet gezegd wordt uit te spreken. We weten dat namelijk dat alles wat in de onderstroom een rol speelt invloed heeft op het resultaat.
Resultaat
Het MT kwam tot inzicht dat wat zij in en tussen hun teams zagen gebeuren exemplarisch was voor wat er ook binnen hun team gebeurt. Er werd aan de oppervlakte vriendelijk en prima samengewerkt maar elkaar ook echt vinden op inhoud en soms de randen opzoeken gebeurde niet. Door vast te stellen waar ze voor gaan en staan als MT, hoe ieders rol hierin meerwaarde is én vanuit vertrouwen en begrip te werken met elkaar is het team ontwikkeld in volwassenheid. En de grootste win-win hierin? Niet alleen het MT profiteert hiervan maar ook alle teams waar de MT leden leiding aan geven.
Gerelateerde opleiding

Klik hier voor meer gerelateerde opleidingen