Home > Opleidingen > Coaching > Systemisch Coachen
Systemisch Coachen

Training Systemisch Coachen

(9,2 op Springest)
Leer werken met de systemische principes in een-op-een-coaching.
4 dagen
max. 9 deelnemers
1.740 excl. btw
10 okt 2024 - 22 nov 2024

Beschrijving

Tijdens deze ervaringsgerichte training leer je niet alleen wat systemisch coachen is, maar ga je het ook zelf aan den lijve ondervinden. Je leert kijken én werken met een systemische bril en krijgt zicht op de invloed van je eigen gezin van herkomst in jouw rol als coach. Na deze training beschik je over een aantal praktische systemische werkvormen, waarmee je jouw coachgesprekken kunt verdiepen en verrijken.

Wat is systemisch coachen?

Elk mens, en dus ook elke coachee, functioneert in verschillende systemen. En de manier waarop iemand interacteert wordt bepaald door hoe diegene zich tot een systeem verhoudt. Door middel van systemische coaching krijgt jouw coachee niet alleen taal voor wat er in de onderstroom gebeurt, maar ook meer grip op de belemmerende dynamieken die zich voordoen in het betreffende systeem. Met systemisch coachen haal je dat wat belemmert of blokkeert naar de bovenstroom, waardoor er weer beweging kan ontstaan.

Wat brengt de training Systemisch Coachen jou?

 • je ontdekt hoe je met behulp van de systemische principes de onderstroom zichtbaar kunt maken en werkelijk op de kern kunt coachen;
 • door de ervaring die je tijdens deze training opdoet, ga je de systemische bewegingen steeds vaker en sneller herkennen; dit geeft je richting in je coaching en ingangen voor een breed palet aan interventies;
 • beschik je over een aantal praktische systemische werkvormen, zoals tafelopstellingen, vloerankers en systemische tekeningen, die je direct kunt toepassen tijdens jouw een-op-een-coachgesprekken;
 • voel jij je handelingsbekwaam om de systemische bril op te zetten in jouw coachpraktijk;
 • heb je meer zicht op de invloed van je eigen gezin van herkomst in jouw rol als coach;
 • heb je taal en handvatten gekregen om te kunnen werken met de systemische principes en de belangrijkste patronen die in de onderstroom spelen
 • en heb je ervaren hoe je het onderbewuste bewust kunt maken en in kunt zetten om in jouw coachgesprekken sneller en effectiever tot de kern te komen.

Voor mij een perfecte combinatie van theorie en ervaren. Ik wéét meer door een stuk basistheorie. En het ervaren zorgde vervolgens echt voor de internalisering en voor de “magische ervaring”.

Voor wie is de training Systemisch Coachen?

Deze verdiepende training is de perfecte aanvulling op onze leergang Coaching voor Professionals of een andere gecertificeerde coachopleiding. Je hebt dus als een goede basis gelegd in coachen. Je wil nu de stap maken naar coachen aan de hand van systemische principes. Mogelijk heb je de kracht ervan zelf al ondervonden, maar bent je nog niet in staat om het zelf systemisch te werk te gaan. Dát leer je tijdens deze training.

Programma

Tijdens deze driedaagse training leg je in redelijk korte tijd een stevig fundament voor systemisch coachen. De training bestaat uit een losstaande dag, ongeveer een maand later gevolgd door een blok van twee aaneengesloten dagen (inclusief overnachting).

Dag 1 (09:30 – 17:00 uur)

Op de eerste dag wordt het fundament gelegd ten aanzien van jouw systemische bril in een-op-een-coachgesprekken. Je start op met de groep en onderzoekt jouw plek in je systeem van herkomst.

Tijdens deze dag ga je onder meer aan de slag met:

 • Wat is systemisch (coachen)? En wat is het verschil met systeemdenken?
 • De fenomenologische grondhouding van systemisch kijken en coachen.
 • De systemische principes en het herkennen van systemische patronen.
 • Systemisch luisteren en systemisch vragen.

Ter voorbereiding op het tweedaagse blok krijg je na dag 1 een huiswerkopdracht mee om je verder te verdiepen in je eigen systeem van herkomst.

Dag 2 (09:30 – 20:00 uur)

Op dag 2 staan we stil bij de systemische grondhouding en jouw eigen systeem.

Tijdens deze dag ga je onder meer aan de slag met:

 • Jouw systemische grondhouding.
 • Het systemische veld.
 • Coachen met het genogram.
 • Systemische werkwoorden.
 • Werken met tafelopstellingen en vloerankers.
Dag 3 (09:00 – 16:00 uur)

Op dag 3 vertaal je, mede door middel van een structuuropstelling, wat je geleerd hebt naar jouw rol en bestemming als systemisch coach. Dit doe je door (wederom) veel te oefenen.

Tijdens deze dag ga je onder meer aan de slag met:

 • Werken met (tegen)delen.
 • Werken met systemische tekeningen.
 • Systemische intervisie (in de vorm van een opstelling).

De kosten voor de losse dagen variant van deze training bedragen € 1740,- exclusief btw, inclusief studiemateriaal en lunch.

Liever een btw-vrije factuur?

Dat kan. Bij je aanmelding kun je aangeven of je een btw-vrije factuur wil ontvangen.

Verdieping

Systemisch Coachen

Training

Systemisch Coachen

9/10
Januari 2023
Voor mij een perfecte combinatie van theorie en ervaren. Ik wéét meer door een stuk basistheorie. En het ervaren zorgde vervolgens echt voor de internalisering en voor de “magische ervaring”. Meest bijgebleven? Het afsluiten met een kleine, maar zeer krachtige opstelling per persoon was voor ieder van ons heel bijzonder. Hierbij was de begeleiding van de trainer ook echt een meerwaarde. Daarnaast ook absoluut het (steeds terugkerende) zicht op mijn eigen neigingen vanuit mijn systeem van herkomst. En het effect van begeleiden met grondplaten.
Anoniem
10/10
Januari 2023
Ik heb gevonden wat ik zocht, een cadeautje voor mezelf! Mooi om te starten met een dag theorie zodat we bij de tweedaagse snel de diepte in konden. De tafelopstelling is me het meest bijgebleven. En trainer Ellen is erg toegankelijk en een echte senior in haar vak! Een voorbeeld voor velen.
Marlou ter Mors
P&O adviseur

Hulp bij jouw keuze?

Persoonlijk advies of vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!