Beschrijving
Wanneer we onszelf weten te reguleren, zijn we in staat onszelf te dragen, óok wanneer het spannend wordt. Contact met anderen verloopt dan prettiger en veel effectiever. Bovendien kunnen we, wanneer we in staat zijn onszelf te reguleren, een ander vele malen beter begeleiden. Als coach, maar ook als ouder, partner en leidinggevende.
Trauma-onderzoek toont ons dat een succesvolle afvoer van triggers en spanning alles te maken heeft met ons lijf. (En weinig met de verhalen die we onszelf vertellen. Sterker: die houden een succesvolle afvoer juist tegen.)
In deze workshop leer je dan ook samenwerken met je eigen zenuwstelsel. Zo leg jij de basis voor succesvolle zelfregulatie én co-regulatie.
Zelfregulatie
Ontlading en ontspanning: we proberen het allemaal te bereiken. Vaak doen we dit door actief rust te nemen, te sporten, een borrel te drinken, met vrienden af te spreken of bewust prikkels te vermijden… Niks mis mee, maar in wezen allemaal indirecte manieren om een overbelast zenuwstelsel te kalmeren.
Wanneer we ons lichaam werkelijk leren voelen, en de werking van ons zenuwstelsel hierbij snappen, kunnen we ons systeem veel directer ontlasten. En zo ook eenieder die we begeleiden direct toegang geven tot het vergroten van het zelfregulerend vermogen.
Het effect: ontlading, opluchting, ontspanning.
Bovendien zitten we in onze zoektocht naar ontspanning niet langer vast aan een vorm buiten ons om (die borrel, een lege agenda of het gedrag van een ander).
In deze workshop ontdek je:
- Hoe je je eigen vermogen tot zelfregulatie vergoot.
- Hoe je een ander hierin begeleidt.
- Hoe je mee-resoneert met je omgeving én hoe je deze sensaties weer afvoert.
- Verschillende hulpbronnen die je systeem kunnen helpen.
- Hoe je met een gereguleerd en bewust systeem het verschil maakt als coach en begeleider.
Reguleren, Resoneren en Relatie
Wanneer we vervolgens, naast het reguleren van ons eigen systeem, in staat zijn ook de sensaties van anderen door ons heen te laten gaan (functioneel mee te resoneren), zetten we een grote stap naar doeltreffend leiden en begeleiden.
Want wanneer we een ander kunnen “hebben” zonder dat ons eigen systeem op tilt slaat, voelt een ander zich (terecht) gehoord en werken we met minder weerstand. Zo zijn we niet langer deel van het probleem. Maar worden we deel van de regulering en de oplossing.
Bovendien biedt de hernieuwde, ontspannen relatie een geheel nieuwe mogelijkheid voor effectieve (lichaamsgerichte) interventies.
Benieuwd naar meer?
Bekijk dan het tabblad Programma.
Ochtend
In de ochtend leggen we de basis voor het samenwerken met ons zenuwstelsel. We maken kennis, doen oefeningen en duiken in de theorie achter de sensaties in ons lichaam. Aan bod komen de volgende onderwerpen:
1. Je lichaam als zelfregulerend organisme
Je lichaam als zelfregulerend organisme; wat houdt dat eigenlijk in? Het betreft emotionele stabiliteit, maar het is meer dan dat. Na de kennismaking duiken we in de theorie achter het samenwerken met ons zenuwstelsel en de functies van onze 3 breinen (vechten, vluchten en bevriezen).
2. Ons sympathische en parasympatische zenuwstelsel
Vervolgens bekijken we: hoe ontlaadt het lichaam als organisme? Hierbij kijken we naar de twee systemen die ons lichaam beheren. Zo bereidt ons sympathische zenuwstelsel ons lichaam voor op actie en stress (vechten of vluchten). Terwijl ons parasympatische zenuwstelsel ons lichaam in staat stelt te rusten en ontspannen.
3. De U-schaal van gevoelens
Om onze emoties en ‘staat van zijn’ te managen, moeten we ook weten wat het effect van de 3 breinen is op onze emoties. Hiervoor duiken we in de U-schaal van gevoelens. Van licht negatieve gedachten tot weerstand en complete uitputting. En van licht positief tot flow, inspiratie en hyperactief. In de U van gevoelens komen ze allemaal voorbij!
4. Ons sensorische lichaam
Aan het eind van de ochtend ervaren we ons sensorische lichaam. Hierbij doorvoelen we ons lichaam niet op emotie-niveau, maar nemen we ons lichaam werkelijk fysiek waar. Dit voelen kunnen we uitbreiden van de vijf bekende zintuigen, naar nog meer (subtielere) waarnemingen. We leren zo ons lichaam sensorisch in beeld houden, in zijn totaliteit. En leggen daarmee de basis voor grip op de samenwerking met ons zenuwstelsel.
Middag
In de middag ligt de focus op ons lichaam in de dagelijkse praktijk. We oefenen met het gewaarworden van sensaties in onszelf en de ander, ontdekken hoe we ermee kunnen samenwerken én hoe we alle sensaties weer kunnen afvoeren.
5. Resoneren
Ons lichaam resoneert met onze omgeving, en wij nemen dat waar! Althans, daar zijn we toe in staat. Resoneren met een ander persoon is iets anders dan een band of klik met iemand hebben, het gaat om het vermogen je gewaar te worden van de gewaarwordingen van anderen. Tijdens dit programmaonderdeel leer je je lichaam waarnemen in de resonantie met een ander, en zelfs de hele groep. Ook ervaar je hoe je een sensatie, bijvoorbeeld de spanning in een ruimte, bewust door je heen kan laten gaan. Én hoe je van daaruit weer leert afstemmen.
6. Resourcing (hulpbronnen)
Ons lichaam hoeft het reguleren niet alleen te doen, er zijn veel hulpbronnen. We doen verschillende oefeningen om te ervaren wat er in ons lichaam gebeurt wanneer we deze hulpbronnen inzetten.
7. Coachen vanuit de relatie
The proof of the pudding zit in de relatie. Oftewel: als resoneren en resourcen lukt, verbetert de relatie. In wezen verhouden we ons tot alles in het leven en zal elke relatie verbeteren als we leren samenwerken met ons zenuwstelsel. Van de relatie met jezelf, tot die met een ander of zelfs je hele team. Ineens ontdekken we in een spannende meeting: “Oh ja! Ik kan de relatie hebben!”
De kosten voor deze workshop bedragen € 350,- exclusief btw en inclusief studiemateriaal.
Liever een btw-vrije factuur?
Dat kan. Bij je aanmelding kun je aangeven of je een btw-vrije factuur wil ontvangen.
Zelfregulatie bij Spanning en Blokkades
Hulp bij jouw keuze?
Persoonlijk advies of vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!