Home > Opleidingen > Workshops > Rake Vragen
Rake Vragen

Workshop Rake Vragen

(9,1 op Springest)
Leer systemisch werken door middel van Rake Vragen. En krijg de onderstroom boven tafel.
1 dag
max. 12 deelnemers
370 excl. btw
01 okt 2024

Beschrijving

Systemisch werk staat in de top 5 van technieken waar coaches gebruik van maken. De kern van systemisch werk is dat ieder mens, ieder team, onderdeel is van een groter geheel: een ‘systeem’. Een aantal van de problemen waar mensen of teams tegenaan lopen, is eigenlijk niet van henzelf maar van het systeem. Het laat zich zien in de bovenstroom, maar de bron ligt in de onderstroom: in hetgeen nog niet gezegd of benoemd is. Je merkt dit doordat een probleem zich telkens – in een net íets andere vorm – herhaalt. Of je instinct vertelt je dat het eigenlijk om iets anders gaat. Rake Vragen brengen je naar die onderstroom.

Systemisch werk & Rake Vragen zijn ontwikkeld als hele praktische en concrete methode om systemisch werk in te zetten. De gelaagdheid van deze techniek maakt het voor degenen die het beheersen, uiterst effectief. In deze workshop leer je alles wat je weten moet om zelf, via Rake Vragen, verandering op systemisch niveau te veroorzaken. En je krijgt ook de Rake Vragen Kaartenset: een superhandige tool die je gelijk kunt gebruiken in je eigen praktijk.

In deze workshop ga je met Rake Vragen aan de slag. Je leert:

  • hoe je kunt herkennen waar je moet zijn: op de bovenstroom of op de onderstroom.
  • welke vragen je kunt stellen om de systemische niveaus (de onderstroom) te bereiken.
  • hoe je de antwoorden kunt gebruiken om een vervolgstap te zetten.
  • enkele praktische methodes met de Rake Vragen Kaartenset die je als coach, manager en consultant direct kunt inzetten.
  • wanneer je klaar bent! Hoe je herkent dat je voldoende gedaan hebt en zorgt dat je de verantwoordelijkheid voor het vervolg op de juiste plek laat.

In een notendop

  • Je kunt de ontwerpregels van Rake Vragen toepassen en weet hoe je zelf vragen maakt -en stelt- die zich richten op de onderstroom.
  • Je herkent wanneer een vraagstuk persoonlijk is en wanneer het een systeemvraagstuk is.
  • Je leert schakelen tussen de boven- en onderstroom en hoe deze twee stromen elkaar beïnvloeden.

Schakelen tussen de bovenstroom en onderstroom

Rake Vragen laten zich uitstekend combineren met andere technieken en invalshoeken. Met Rake Vragen verbreed én verdiep je direct je bereik als coach. Je kunt snel schakelen tussen de bovenstroom en de onderstroom. Extra Als extra krijg je toegang tot het online platform van Siets Bakker, grondlegger van Rake Vragen, met hierin een uitgebreide bibliotheek over systemisch werk – en een community-gedeelte waarin je anderen kunt ontmoeten en elkaar kunt inspireren. Ook vind je er een korte videotraining ter voorbereiding op de workshop. Na afloop van de workshop ontvang je de Rake Vragen Kaartsenset met 50 kant-en-klare vragen, waar je ook tijdens de workshop al mee aan de slag gaat. Je hebt hiermee een tool in handen die je direct kunt inzetten binnen je werk.

Extra

Als extra krijg je toegang tot het online platform van Siets Bakker, grondlegger van Rake Vragen, met hierin een uitgebreide bibliotheek over systemisch werk – en een community-gedeelte waarin je anderen kunt ontmoeten en elkaar kunt inspireren. Ook vind je er een korte videotraining ter voorbereiding op de workshop.

Na afloop van de workshop ontvang je de Rake Vragen Kaartsenset  met 50 kant-en-klare vragen, waar je ook tijdens de workshop al mee aan de slag gaat. Je hebt hiermee een tool in handen die je direct kunt inzetten binnen je werk.

Programma

We beginnen de dag bij de vragen die jij graag en vaak stelt. Hierop volgt een korte inleiding over systemisch werken, met lekker veel voorbeelden, gericht op de praktijk.

Daarna onderzoek je wat het effect is van de vragen die jij vaak stelt en krijg je inzichtelijk in welke mate ze effectief zijn om daadwerkelijk de onderstroom te bereiken. Je krijgt enkele combinaties van Rake Vragen die je gemakkelijk zelf kunt stellen als coach, bij je voorbereiding of intake en bij je eigen zelfreflectie en acquisitie. Zo krijg je goed door wat deze vragen zo effectief maakt.

In het derde deel van deze workshop krijg je de kaartenset met 50 kant-en-klare Rake Vragen en leer je die op verschillende manieren te gebruiken.

Na de workshop weet je hoe je door het stellen van vragen op de systemische lagen kunt komen en hoe je de oplossingsmogelijkheden die daar liggen kunt inzetten.

De kosten voor deze workshop bedragen € 370,- exclusief btw en inclusief studiemateriaal.

Liever een btw-vrije factuur?

Dat kan. Bij je aanmelding kun je aangeven of je een btw-vrije factuur wil ontvangen.

Workshop

Rake Vragen

9/10
September 2023
De workshop was zelf meer dan ik had verwacht, vooral in concreetheid en de werkvormen. Monique is een heel prettig en deskundig persoon.
Ankie Jansen
Teamcoach en interimmanager
10/10
Juni 2022
Ik heb een nieuw inzicht opgedaan waar ik erg blij mee ben! Ik weet nu hoe ik mijn analytische en mijn systemische kijk kan verbinden. En hoe ik van systemisch naar analytisch kan gaan.
Annie Dijkstra
Teamleider Voedingszorg

Hulp bij jouw keuze?

Persoonlijk advies of vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!