Home > Opleidingen > Workshops > De Wijsheid van je Lichaam
De Wijsheid van je Lichaam

Workshop De wijsheid van je lichaam

(9 op Springest)
Aan de slag met lichaamsgerichte oefeningen en interventies. Jouw lichaamstaal als wegwijzer naar flow & bezieling.
1 dag
max. 12 deelnemers
315 excl. btw
28 nov 2024

Beschrijving

Jouw lichaam is een bron van innerlijke informatie en wijsheid. Wil je deze bron leren aanboren? En ervaren hoe je naast je ratio ook je lichaamswijsheid kan benutten? Kom dan naar deze praktische en indrukwekkende workshop. Je ervaart op deze dag wat je lichaam je te vertellen heeft. De vele (coachgerichte) praktijkoefeningen worden hierbij afgewisseld met theoretische onderbouwing.

Lichaam en ratio

Waarom werken met signalen van het lichaam? Omdat je lichaam in tegenstelling tot je ratio in veel directer, ongecensureerd contact staat met je intrinsieke én onbewuste beweegredenen. Dit maakt dat je door middel van lichaamswerk veel sneller boven tafel krijgt welke conflicten, verlangens en stagnaties in jou leven – en jou letterlijk en figuurlijk voortbewegen.

Ook worden niet geuite emoties weggedrukt in het fysieke systeem, waardoor ze met praten alleen moeilijker bereikbaar zijn. Door het inzetten van het lichaam komt deze onbewuste informatie veel sneller boven. Je lichaam weerspiegelt als het ware je eigen onbewuste. Hierdoor zijn de uitkomsten van lichaamswerk vaak een enorme eye-opener, en tegelijkertijd heel eigen.

Wat ga je doen?

In deze workshop maak je via lichaamsgerichte oefeningen contact met jouw persoonlijke bezieling. De motivatie hierachter kan een wens, een verlangen, een gevoel van stagnatie of onvrede zijn. Denk hierbij aan vragen als:

 • Wat wil ik nou eigenlijk echt?
 • Wat staat me te doen?
 • Waarom kom ik maar niet verder?
 • Ben ik op de goede weg?
 • Kan het ook anders?
 • Hoe doorbreek ik deze impasse?

Tijdens de workshop ontdek je wat je lichaam je te vertellen heeft over jouw huidige situatie – én waar je heen kan bewegen. Je gaat aan de slag met oefeningen en interventies en experimenteert met nieuwe mogelijkheden. Over deze mogelijkheden wordt niet slechts gepraat, maar daadwerkelijk ervaren in het nu. Zo benut je je lichaam als directe, persoonlijke wegwijzer.

Groei en verandering

De dag start met verkennen van het verschil tussen groei en verandering. Want verandering op zich hoeft geen vooruitgang te betekenen. Wanneer verandering niet verankerd wordt in het bewustzijnsniveau van een individu, team of organisatie, zullen verandertrajecten niet beklijven. Dit legt de vraag neer of je binnen coaching wil werken aan het symptoom of de wortel. Het lichaam leidt je naar de wortel.

Persoonlijkheid en essentie

Een andere relatie die je in de workshop onderzoekt, is die tussen je persoonlijkheid en je ziel – en het verschil tussen deze twee. (Waarbij je het woord ziel ook kan lezen als: je essentie, je diepste kern of je wezenlijke eigenheid.)

Tijdens de workshop leer je aan de hand van oefeningen en interventies herkennen wanneer je persoonlijkheid je gedrag aanstuurt, en wanneer je ziel dat doet. Zodra je herkent welk deel van jou je gedrag aanstuurt, kan je er bewust mee gaan werken – en de samenwerking tussen je persoonlijkheid en ziel leren optimaliseren.

Wat brengt de workshop jou?

 • Contact met intrinsieke (en vaak onbewuste) beweegredenen.
 • Zichtbaarheid van blinde vlekken.
 • Inzichten die met praten alleen moeilijker te verkrijgen zijn.
 • Bewustwording van jouw huidige situatie én zicht op nieuwe mogelijkheden.
 • Een breed scala aan lichaamsgerichte oefeningen en interventies.
 • Kennis over de theorie achter lichaamswerk en de relatie tussen je persoonlijkheid en je ziel.
 • Na afloop van de workshop ontvang je het boek Van Bewust Bewegen naar Bewustzijn van trainer Jos Dolstra.

Voor wie is deze workshop?

Deze workshop is geschikt voor deelnemers met reflectief vermogen. Dit betekent dat je al enige ervaring hebt met het waarnemen -en kunnen plaatsen- van sensaties in je lichaam.

De workshop De Wijsheid van je Lichaam is een ervaringsgerichte workshop en draait daardoor in eerste instantie om jouzelf. Als gevolg maak je ook kennis met werkvormen die je zelf weer kan inzetten bij het begeleiden van anderen. Bijvoorbeeld een coachee, een medewerker of zelfs een heel team.

Jos Dolstra

Jos Dolstra

Weet diepgang met humor en een down-to-earth mentaliteit te verbinden.
Bekijk profiel

De kosten voor deze workshop bedragen € 315,- exclusief btw en inclusief studiemateriaal.

Liever een btw-vrije factuur?

Dat kan. Bij je aanmelding kun je aangeven of je een btw-vrije factuur wil ontvangen.

Workshop

De wijsheid van je lichaam

10/10
Juni 2023
De workshop had een goede opbouw, diepte, en als coach goede tools gekregen. Hoe mooi en vooral hoe snel je vanuit beweging naar de kern kunt gaan is me het meeste bijgebleven. Jos is een lieve vrouw, rustig, heeft humor en weet waar ze het over heeft. Heeft een goede manier van informatie delen en gaf bedding wanneer het erop aan kwam.
Anoniem
Coach-trainer
8/10
Juni 2023
De workshop heeft inzicht gegeven in de kracht van het lichaam en wat deze je kan zeggen. En ook hoe deze bij bijvoorbeeld individuele coaching zou kunnen inzetten. Wat me het meest is bijgebleven is dat je voelt wanneer iemand op het goede spoor zit, en dat beweging en het lichaam je daarbij heel veel informatie geeft. Zeer waardevolle workshop die een goede aanvulling is op vaardigheden als coach. Het is een introductie, die wel smaakt nog wat meer uitgebreide achtergrond over BML.
Anoniem
Programmamanager Bevolkingszorg

Hulp bij jouw keuze?

Persoonlijk advies of vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!