Home > Opleidingen > Teamcoaching > Teamcoaching
Teamcoaching

Leergang Teamcoaching

(9,4 op Springest)
Diepgaande opleiding tot gecertificeerd teamcoach. Leer hoe je jezelf inzet als instrument voor krachtige interventies op de dynamiek van een team als geheel.
17 dagen
max. 12 deelnemers
8.775 excl. btw
16 sep 2024 - 26 mei 2025

Beschrijving

Deze ervaringsgerichte opleiding is hét fundament voor jouw vakmanschap als teamcoach. Je gaat leren hoe je het verschil gaat maken door te interveniëren op het geheel, in plaats van op individuele teamleden. Hierdoor komen teams zelf met oplossingen en ontwikkelen ze zich tot lerende teams – de tijd van quick fixes is voorbij; dit is wat voor duurzame transformaties zorgt. Kortom na deze leergang weet jij precies hoe je jezelf kunt inzetten als instrument om teams blijvend in beweging te krijgen.

Tijdens deze opleiding leer je werken met alles wat er in een team aanwezig is en gebeurt, zowel in de onder- als in de bovenstroom. Via je lichaam vang je (vaak onbewust) informatie op over wat er in de onderstroom van een team speelt; jouw waarneming als stem van het systeem is daarom van onschatbare waarde. Tijdens deze leergang leer je meer op jouw waarnemingen te vertrouwen én ontdek je hoe je ze kunt inzetten om de effectiviteit van je interventies te vermenigvuldigen.

Als teamcoach ben jij dus zelf jouw belangrijkste instrument. Dat instrument moet je goed kennen en continu fijnslijpen om te weten wat van jou is en wat van het team. Deze opleiding vraagt dan ook van jou als deelnemer de bereidheid om, samen met je leergroep, een diepgaande persoonlijke ontwikkeling aan te gaan. Hierdoor speel je jezelf vrij om passende interventies te kunnen doen ten dienste van de ontwikkeling van het team. Onze leergang Teamcoaching brengt je ruimte, vrijheid en (zelf)vertrouwen als teamcoach én als mens.

De leergang helpt je zien hoeveel er niet van jou is, maar van de groep. Daardoor kun je ontspannen en werkelijk de verbinding met anderen aangaan.

Nils Burger

Wat brengt de leergang Teamcoaching jou?

  • kun je informatie uit de onderstroom helder waarnemen en toepassen ter ondersteuning van jouw interventies;
  • kun je goed aansluiten bij de fase van een team en weet je precies hoe je jezelf kunt inzetten als instrument om bij te dragen aan duurzame resultaten;
  • ben je in staat interventies op een professionele wijze te verantwoorden en te reflecteren op het teamcoachproces vanuit het competentieprofiel van StiR;
  • heb je kennis van verschillende theoretische modellen en analyses vanuit de groepsdynamica en
  • beschik je over de vaardigheden om deze modellen en analyses toe te passen.

De leergang heeft me als persoon verrijkt en effectieve handvatten geboden om als teamcoach aan de slag te gaan.

Emiel Hakvoort

Voor wie is de leergang Teamcoaching?

Wil jij professioneel leren teamcoachen, als vak of in je vak? Dan is deze opleiding voor jou.

De leergang Teamcoaching is ideaal voor (organisatie- en agile)coaches, trainers, scrummasters, leidinggevenden, projectmanagers en organisatieadviseurs die met groepen werken en hun teamcoachvaardigheden binnen hun huidige werk willen verdiepen en verbreden – en natuurlijk voor iedereen die de droom heeft om als (zelfstandig) teamcoach aan de slag te gaan.

Je hebt een werk- en denkvermogen op minimaal hbo-niveau en de mogelijkheid in je (werk)omgeving om teams te coachen.

Certificeren

Na succesvolle afronding van deze leergang kun je je laten registreren als Erkend Teamcoach bij StiR en als registerteamcoach bij LVSC.

Schoolleiders in het primair onderwijs kunnen zich na het volgen van deze leergang herregistreren bij Schoolleidersregister PO. De herregistratiewaarde is 100%.

De leergang Teamcoaching beslaat in totaal 15 dagen in een periode van ongeveer tien maanden verdeeld over:

  • Een startdag over je rol als teamcoach vanuit het systeemdenken
  • 4 blokken van drie aaneengesloten dagen met een avondprogramma. Inclusief drie dagworkshops van gastdocenten.
  • Twee afrondingsdagen

Programma

Het programma van de leergang ziet bestaat in grote lijnen uit:

Blok 1: Jij als instrument

Blok 2: Systeemdenken

Blok 3: Conflict en dialoog

Blok 4: De bestemming

Benieuwd naar een uitgebreide toelichting op het programma? Download dan de brochure.

Studiebelasting

Deze opleiding is goed te combineren met een (voltijd) baan. Houd er wel rekening mee dat je -naast de contacturen tijdens de opleidingsdagen- ook tijd nodig hebt voor het lezen van een aantal boeken, het schrijven van reflectieverslagen, het samenkomen met je intervisiegroep en het uitvoeren van een teamcoachtraject. Onze leergang Teamcoaching kan een diepgaande persoonlijke en professionele ontwikkeling teweegbrengen. We raden je aan om genoeg tijd en ruimte vrij te maken voor alle onderdelen van deze opleiding, zodat je dit proces zo optimaal mogelijk kunt benutten.

Werkwijze

Als groep onderga je tijdens deze opleiding de verschillende fasen van teamontwikkeling waardoor je de theorie direct zelf ervaart. Je leert te interveniëren op de dynamiek van de opleidingsgroep en tussen elk blok kom je bijeen met je vaste intervisiegroep (een subgroep van de opleidingsgroep) waar je met elkaar oefent en reflecteert op je ontwikkeling.

Tijdens deze opleiding Teamcoaching begeleid je een team met een ontwikkelvraag. In de keuze van het team dat je coacht, ben je vrij. Het mag een team zijn binnen je eigen organisatie, maar ook daarbuiten. Van belang is dat je in ieder geval niet als leidinggevende of anderszins deel uitmaakt van het team.

Leren coachen en gecoacht worden gaan tijdens de opleiding hand in hand. Daarvoor wordt volop gebruikgemaakt van het leerproces in de groep. Voor een optimaal rendement is 100% aanwezigheid van belang en daarom is vrijstelling voor bepaalde programmaonderdelen niet mogelijk.

Ellen Havenaar

Ellen Havenaar

Levensgenieter in hart en nieren, intervenieert stevig en glashelder - met een open hart. In verbinding met zichzelf en de ander.

Bekijk profiel
Janneke Maas

Janneke Maas

Duidelijk, patronenspotter. Houdt van ‘gedoe’ en dit met enige humor en lichtheid te verkennen.

Bekijk profiel
Leanne Steeghs

Leanne Steeghs

Wakkermaker. Schudt vastzittende vermogens los, zodat levensenergie van mensen, teams en organisaties weer vrijuit kan stromen. Met liefde én lef.

Bekijk profiel
Petra de Bruijn

Petra de Bruijn

Liefdevol, sensitief en krachtig. Ziet en hoort veel, ook dat wat niet gezegd wordt.

Bekijk profiel

De totale kosten voor deze leergang Teamcoaching zijn € 8.775,- exclusief BTW en inclusief alle studiematerialen en verblijfskosten.

Liever een btw-vrije factuur?

Dat kan. Bij je aanmelding kun je aangeven of je een btw-vrije factuur wil ontvangen.

Leergang

Teamcoaching

Leergang

Teamcoaching

Leergang

Teamcoaching

Leergang

Teamcoaching

10/10
Mei 2023
Het heeft alle verwachtingen overtroffen! Zowel in mijn persoonlijke ontwikkeling als in het vakmanschap. De docent Janneke was fantastisch en de gastdocenten ook allemaal. Het leerteam was geweldig. Ik ben gegroeid in mijn rol als teamcoach en heb een enorme passie voor het vak ontwikkeld. Een cadeautje voor jezelf en je vakmanschap.
Tineke Westra
HR adviseur
9.5/10
Oktober 2022
Boven verwachting. De opbouw van deze ervaringsgerichte opleiding ging van binnen naar buiten. Zelf hebben ervaren maakt dat ik dingen makkelijker bij teams herken. Wat me het meest is bijgebleven: de enorm toegenomen vrijheid die ik op mezelf ervaar – en het plezier (en ook ongemak hoor) met stralend falen. De trainer was scherp, met humor, diepgaand en relativerend. En wist alles altijd terug te brengen naar het ambacht van teamcoaching.
Sietske Volkers
Manager

Meer weten? Volg het webinar!

Maak online kennis met één van de leergangcoaches en stel al je vragen tijdens dit interactieve webinar.
03 sep 2024
gratis

Hulp bij jouw keuze?

Persoonlijk advies of vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!