Home > Opleidingen > Leiderschap > Coachend Leiderschap
Coachend Leiderschap

Leergang Coachend Leiderschap

(9,7 op Springest)
Vergroot jouw bewegingsvrijheid en effectiviteit als leidinggevende. En leer situationeel schakelen tussen de pet van leider, manager en coach.
12 dagen
max. 12 deelnemers
7.515 excl. btw
07 okt 2024 - 22 mei 2025

Beschrijving

Deze ervaringsgerichte opleiding is hét fundament voor het vergroten van jouw bewegingsvrijheid en effectiviteit als coachende leidinggevende. Zo raak je bedreven in het herkennen van de onderstroom in teams en het werken met de spanning in gesprekken. Je krijgt inzicht in de fasen van teamontwikkeling, ontdekt welke rol – leider, manager of coach – op welk moment het meest effectief is, hoe je soepel tussen deze rollen kunt schakelen en wanneer je vooral wordt uitgenodigd om los te laten. Hierdoor ga je meer betekenen voor de ontwikkeling van jouw mensen en hun talenten, en kunnen jullie samen met meer voldoening en succes bijdragen aan het grotere doel.

Tijdens deze leergang ervaar je hoe je naast manager en leider ook coach kunt zijn. Je vergroot je rolbewustzijn en ontwikkelt het vermogen om passend te reageren in elke situatie. Bovendien leer je de dynamiek van een team of organisatie te doorzien, waardoor je minder hard hoeft te werken én sneller en effectiever tot de kern komt.

Je ontwikkelt coachende vaardigheden om teams en individuen zuiver te begeleiden naar eigenaarschap en meesterschap. Tevens weet je precies hoe je jouw mensen kunt ondersteunen bij het benutten van hun volledige potentieel; wat zorgt voor meer zelfsturing, zingeving én betere resultaten.

Daarnaast leer je jezelf als leider steeds beter kennen door je bewuster te worden van jouw drijfveren en opvattingen – en de effecten daarvan. Ook word je vaardig in het onderscheiden wat van jou is en wat van de ander. Je gaat meer op je eigen waarnemingen vertrouwen en weet hoe je deze kunt benutten om de effectiviteit van jouw leiderschap te vermenigvuldigen en met meer bezieling vorm te geven. Onze leergang Coachend Leiderschap brengt je ruimte, vrijheid en (zelf)vertrouwen als leider én als mens.

Ik kan veel meer met elkaar in verband brengen. Mijn perspectief ten opzichte van leidinggeven is veranderd en ik kan nu kiezen tussen coachen, instrueren en managen.

Jelle van den Berg

Wat brengt de leergang Coachend Leiderschap jou?

  • je leert jezelf als leider steeds beter kennen door je bewuster te worden van jouw drijfveren en opvattingen – en de effecten daarvan;
  • informatie uit de onderstroom kun je helder waarnemen en toepassen ter ondersteuning van jouw interacties en interventies als leidinggevende;
  • met jouw coachende leiderschapsstijl kun je goed aansluiten bij je medewerkers en weet je precies hoe je jezelf kunt inzetten als instrument om bij te dragen aan duurzame resultaten;
  • in elke situatie weet je welke rol van jou gevraagd wordt en ben je in staat soepel tussen deze rollen te schakelen;
  • je hebt kennis van verschillende theoretische modellen en analyses o.a. vanuit de groepsdynamica en teamontwikkeling

Mijn verwachtingen van de leergang zijn overtroffen. Ik denk meer na over mijn stijl en het effect daarvan, ervaar meer ontspanning als leidinggevende en krijg dit ook terug van mijn team.

Suzan Hamers

Voor wie is de leergang Coachend leiderschap?

Ben jij een ervaren leidinggevende en op zoek naar meer dan de gangbare communicatietrainingen of managementmodellen? En ben je er klaar voor om het échte verschil in je werk te gaan maken door jouw persoonlijk leiderschap te versterken? Dan is deze opleiding voor jou.

Coachend Leiderschap is ideaal voor managers die hiërarchisch leidinggeven aan meerdere medewerkers of een managementteam, zowel individueel als in teamverband.

Jij wilt coachende vaardigheden leren inzetten om jouw bewegingsvrijheid als leidinggevende te vergroten en meer te kunnen betekenen voor de groei en ontwikkeling van jouw mensen. Je hebt een werk- en denkvermogen op hbo- of wo-niveau.

Schoolleider?

Schoolleiders in het primair onderwijs kunnen zich na het volgen van deze leergang herregistreren bij Schoolleidersregister PO. De herregistratiewaarde is 100%.

De opleiding Coachend Leiderschap beslaat in totaal 28 dagdelen in een periode van ongeveer negen maanden verdeeld over:

  • 2 coachgesprekken met jouw leergangcoach
  • Startdag met trainer en groep
  • 4 blokken van drie aaneengesloten dagen met een avondprogramma
  • Finishing touch-dag

Programma

Hieronder het programma in een notendop.

Blok 1: De basis voor coaching: wie ben jij als manager?

Blok 2: Verdieping van individuele coaching

Blok 3: De basis voor teamcoaching: communicatie en teamgericht werken

Blok 4: Verdieping van teamcoaching en bezieling als leider

Download voor meer informatie de brochure.

Studiebelasting

Deze opleiding is goed te combineren met een (voltijd) baan. Houd er wel rekening mee dat je -naast de contacturen tijdens de opleidingsdagen- ook tijd nodig hebt voor het lezen van een aantal boeken, het schrijven van reflectieverslagen en het samenkomen met je intervisiegroep. Onze leergang Coachend Leiderschap kan een diepgaande persoonlijke en professionele ontwikkeling teweegbrengen. We raden je aan om genoeg tijd en ruimte vrij te maken voor alle onderdelen van deze opleiding, zodat je dit proces zo optimaal mogelijk kunt benutten.

Werkwijze

Door de praktische eenvoud van de technieken, het inbrengen van eigen casuïstiek en reflectie op je eigen handelen, kun je de inzichten en ervaringen uit deze opleiding direct toepassen in je werk. Dankzij het teamleren met andere managers kun je met gelijkgestemden over praktijksituaties sparren en aan den lijve ondervinden wat zelfsturende teams écht succesvol maakt. Naast alles wat het teamleren je brengt, ontvang je tijdens deze opleiding ook verdiepende individuele coaching.

In de opleiding Coachend Leiderschap wordt er volop gebruikgemaakt van het leerproces in de groep. Voor een optimaal rendement is 100% aanwezigheid van belang en daarom is vrijstelling voor bepaalde programmaonderdelen niet mogelijk.

Isabelle Klaasse Bos

Isabelle Klaasse Bos

Doortastend en stevig in waarheid en geheim.

Bekijk profiel
Manu Busschots

Manu Busschots

Rustig, compassievol en opmerkzaam. Voelt goed aan. En moedigt aan om de eigen volgende stap te zetten.

Bekijk profiel

De totale kosten voor de leergang Coachend Leiderschap zijn € 7515,- exclusief BTW en inclusief alle studiematerialen en verblijfskosten.

Liever een btw-vrije factuur?

Dat kan. Bij je aanmelding kun je aangeven of je een btw-vrije factuur wil ontvangen.

Leergang

Coachend Leiderschap

Leergang

Coachend Leiderschap

10/10
Januari 2023
Zelfs op mijn 61e heeft deze leergang mij veel gebracht in mijn dagelijks werk. Vooral de methodieken hoe je gespreken met mensen kunt voeren en gedurende gesprekken op basis van de lichaamstaal/reactie van mensen andere technieken kunt toepassen is iets dat ik nu veelvuldig toepas. Ontdek jezelf. En gebruik de enorme hoeveelheid inzichten en bagage in je dagelijks werk als manager, leidinggevende en coach.
Willem de Lange
Manager assesments
9.5/10
Juli 2022
Verwachtingen overtroffen m.b.t. groep en leereffect van leergang. Ik denk meer na over mijn stijl en het effect daarvan, ervaar meer ontspanning als leidinggevende en krijg dit ook terug van mijn team. Ook de betrokkenheid en gegeven inzichten van leergang-collega’s zijn me sterk bijgebleven. De dubbele leerlaag voegt heel veel toe voor mij. Trainer Manu stelt de juiste vragen, weet te prikkelen en doet dit met veel respect.
Suzan Hamers
Leidinggevende zorginstellng

Meer weten? Volg het webinar!

Maak online kennis met één van de leergangcoaches en stel al je vragen tijdens dit interactieve webinar.
30 aug 2024
gratis

Hulp bij jouw keuze?

Persoonlijk advies of vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!