1. Aandacht voor de boven- én onderstroom
Het is een veelgemaakte fout bij teams in verandering: een gebrek aan balans in waar de aandacht naartoe moet.
Bij de ene organisatie spreekt men in tijden van transitie enkel over de concrete afspraken, de nieuwe structuur en de targets (bovenstroom). Waar bij de andere organisatie de focus alsmaar blijft hangen op de sfeer, de energie en de gedragspatronen (onderstroom).
Maar in elke organisatie hebben boven- en onderstroom voortdurend invloed op elkaar. En dus heb je als teamleider de taak om bij verandering gerichte focus op beide stromen te krijgen.
Want:
- Zonder focus op de bovenstroom: kom je niet tot heldere afspraken.
- Zonder focus op de onderstroom: komt er geen energie vrij voor de taken van de bovenstroom.
In elke organisatie hebben boven- en onderstroom voortdurend invloed op elkaar
Zie jij als (team)leider het hele plaatje, boven én onder?
Want de concrete, zichtbare bovenstroom beïnvloedt de onderstroom. Structuur, heldere afspraken en duidelijke doelen dragen bij aan een goede samenwerking.
En de minder concrete, deels onzichtbare onderstroom heeft weer impact op de bovenstroom. Het behalen van doelen stroomt pas wanneer je ook zaken aankijkt als: interactiepatronen, (collectieve) overtuigingen, teamdynamiek, emoties, en ongeschreven regels.
Teamcoach
Een goede teamcoach kan je helpen de onderstroom te bereiken. En het navigeren binnen die onderstroom professioneel te begeleiden. Een goede teamcoach is hierbij altijd resultaatgericht. Hij of zij verkent de onderstroom dus niet zomaar, maar begeleidt met oog op de resultaten die het team samen tot stand moet leren brengen.
Een goede teamcoach helpt je de onderstroom bereiken, mét het oog op de resultaten die het team heeft te leveren
2. Verandering op overtuigingsniveau
Vaak is een verandering pas compleet als er op overtuigingsniveau iets transformeert. Maak je afspraken zonder dat je team écht aan boord is? Dan is de kans klein dat het gaat stromen.
Een voorbeeld van een incompany traject:
“Afgelopen jaar hebben we een fabrikant geholpen met een grote verandering,” vertelt Merel Schut, zakelijk directeur van School voor Coaching.
“Met maar liefst 4.000 medewerkers wilden ze de switch maken: van enkel ambachtelijke productie naar een lijn van ondernemende en proactieve werknemers. Maar hoe neem je zoveel medewerkers mee in de verandering?”
“We vertragen om pas daarna te versnellen, dat vraagt lef. Maar wie het aandurft, plukt jarenlang de vruchten”
“Het was een traject op boven- én onderstroom. En in verschillende lagen van de organisatie. Maar een ommezwaai in gedrag is pas duurzaam als er op overtuigingsniveau een verandering heeft plaatsgevonden.
Geen trucjes, maar wezenlijk aansluiten en ontwikkelen. Omdat we in de arm waren genomen voor een incompany traject, konden we dit doen in de exacte context van de organisatie, dat is goud waard.
Zo’n traject vraagt vertrouwen en lef. Want we vertragen om pas daarna te versnellen. Maar wie het aandurft, plukt jarenlang de vruchten. Met werknemers die op overtuigingsniveau aan boord zijn.
Het resultaat werd mooi zichtbaar met deze reactie van een leidinggevende:
“Ik heb altijd de overtuiging gehad dat ik de beste resultaten bereikte met een directieve manier van leidinggeven.
En nu, op mijn zestigste, kom ik erachter dat coachend leidinggeven zoveel meer doet. Het brengt de korte en lange termijn bij elkaar.
Nu hoef ik later alleen maar bij te sturen”
Hoe mooi is dat? Dat is echt waar we het voor doen bij School voor Coaching.”
Ook een verandertraject op maat voor jouw team?
Bij School voor Coaching zien we twee soorten drijfveren voor verandering binnen teams.
- Noodzaak: een teruglopende omzet, aanhoudend gedoe in de samenwerking of doelen die maar niet gehaald worden.
- Of verlangen: een nieuwe ambitie, nieuwe kansen of nieuwe samenstellingen.
In beide gevallen helpt School voor Coaching organisaties met trajecten op maat. Waarom? Omdat we veel leed zien in organisaties, op plekken waar mensen keihard werken en tóch dagelijks worstelen. We weten hoe zwaar dit kan zijn. En gelukkig weten we ook hoe het anders kan.
Met onze incompany trajecten op maat bereiken we samen wezenlijk duurzame resultaten. Soms vanuit verlangen. Soms vanuit noodzaak. Altijd gericht op resultaat.