Home > Inspiratie > Onderbewuste > Werken met je intuïtie: onverwachte inzichten en nieuwe beweging

Werken met je intuïtie: onverwachte inzichten en nieuwe beweging

Een manager vertelt me dat haar team klaagt over haar gebrek aan sensitiviteit. Tegenover me zit een stijlvolle vrouw van begin veertig met een korte coupe. Haar gezicht is als een schilderij: wit gepoederd, prachtige rode lippen en een enigszins doffe blik in haar ogen. Haast een pierrot-achtig gezicht, bedenk ik.

‘Is er een groot verlies in je leven geweest?’, vraag ik.

Werken met je intuïtie: onverwachte inzichten en nieuwe beweging

Kleine waarneming, groot effect

Op mijn vraag knikt ze ja, maar een toelichting blijft op dat moment uit. Ze wil graag nadenken. De dag erna belt ze me om te zeggen dat ze haar baan gaat opzeggen. Ze vertelt dat ons gesprek haar het inzicht heeft gebracht dat ze eerst met zichzelf aan de slag moet gaan. Het oude verdriet moet verwerkt. Pas daarna zou ze kunnen voldoen aan de wensen van haar team.

In dit voorbeeld zie je hoe het volgen van een kleine waarneming een groot effect kan hebben. Als ik mijn associatie met een pierrot had weggewuifd, had ik waarschijnlijk niet de vraag gesteld die nu tot haar inzicht had geleid.

Durf jij te vertrouwen op je eerste impressie? Op wat je ziet, voelt of opvalt? Veel coaches voelen wel vertrouwen in hun ingevingen, maar laten de kans op een ‘voltreffer’ toch nog liggen.

Wanneer je echter jouw impuls of associatie durft te benutten binnen de ontmoeting zelf, ontstaan vaak bijzondere gesprekken. En voelen mensen zich bovendien werkelijk gezien. Dit is de kunst van dat wat ik ReflAction noem: het bewust inlassen van een tussenmoment om stil te staan bij wat je ervaart of waarneemt – en daar vervolgens naar te handelen.

Oefening: landen in je eigen energie

De ervaring leert dat het benutten van je waarnemingen makkelijker gaat als je jouw coachsessie start met een landingsoefening. Dit kan je samen met de coachee doen – of juist alleen, voorafgaand aan de sessie. Waar het om gaat, is even helemaal te landen in je eigen energie.

Zeg bijvoorbeeld in jezelf of hardop: ‘Ik laat de energie van vorige ontmoetingen nu los.’ Of visualiseer dat al die oude energieën een kleur hebben die verdwijnt in de aarde. In of om je lichaam visualiseren -of voelen- is genoeg. Geef je lijf daarna de opdracht zich weer helemaal te vullen met je eigen energie. En vraag tot slot een optimale gronding. Neem even tijd om te ervaren.

In al onze opleidingen komt het benutten van je waarnemingen en impulsen uitgebreid aan bod. Zo word je zelf het belangrijkste instrument van jouw coachsessies.

 

Over de auteurs

Ans Tros

Ans Tros

Grenzeloos nieuwsgierig naar de gebruiksaanwijzing van het leven op aarde - en de simpelste manieren om jezelf te leren kennen en te resetten.

Welke opleiding past bij mij?

Ben je je aan het oriënteren op een opleiding tot coach, teamcoach of coachend leider? Met een luisterend oor én hart geeft ons kantoorteam je eerlijk advies.