Flow
Wanneer ik op een koude wintermiddag door Utrecht fiets, hunker ik ernaar: flow. Die staat waarin het stroomt. Waar hoofd, hart en lijf samen één zijn, en inzichten zich moeiteloos aandienen. Maar helaas: mijn hoofd voelt juist zwaar en vol gepieker.
Bovendien staat er een stevige wind en met mijn zoon achterop, ploeg ik me naar het huis van zijn nieuwe vriend.
Dan ineens steekt er een windvlaag op en roept hij keihard: “Mama! De wind waait! Doe je mond open, dat voelt lekker!”
Oh, mijn lieve, levenslustige zoon! Meteen ontroert het me. Ik lach; wat een weldaad eigenlijk. De frisse wind waait door mijn haar en mijn hele lijf reageert: het ontspant én leeft op.
Ik adem diep in en roep terug: “Jaaaaa! Lekker!!!”
(“We zijn een raket, mam!!”
“Jaaa, joepieeee!”)
En terwijl we joelend door de straten vliegen, herinner ik het me: zo is het leven bedoeld! Natuurlijk! Als het leven ergens om vraagt, dan is het om ervaren te worden.
Met lijf en leden.
Flow & Coaching: 2 inzichten
Ook binnen coaching speelt het ervaren een hoofdrol. Wij mensen zijn lijfelijke wezens, en alleen met ons hoofd komen we niet waar we willen zijn.
Ons lijf verlangt ernaar om mee te doen. Of andersom: ons verlangen zetelt zich in ons lijf en dús moet het meedoen.
Graag deel ik 2 inzichten met je, over flow en ervaren. Want in mijn tijd bij School voor Coaching heb ik wel geleerd: je hele zelf moet meedoen. Pas dan ontstaat er flow.
1. Op je eigen (systemische) plek gaan staan
Het stroomt wanneer je op je eigen plek gaat staan, dat leerde ik van systemisch coach Ellen. Toch is dat nog niet zo simpel. Want velen van ons gingen al vroeg “van hun plek”.
Zo heb ik zelf op jonge leeftijd de neiging ontwikkeld te gaan schipperen, bemiddelen en “balans te maken”. En hoewel ik daar goede bedoelingen mee had, ging ik systemisch gezien wel van mijn plek.
Iets van dit patroon had mijn analytische hoofd al wel begrepen. Maar in de systemische oefeningen met Ellen werd het patroon zo zicht- en voelbaar: er was geen ontkomen meer aan.
(Zelfs toen de handen van mijn oefen-coachee ijskoud werden, werden die van mij bloedheet. Over het herstellen van de balans gesproken!)
Dit balanceer-patroon uit mijn jeugd heb ik moeiteloos meegenomen mijn volwassen leven in. Met als gevolg dat ik nog steeds de neiging heb me (reactief) tot een ander te verhouden, te schipperen en nét geen echte keuzes te maken.
Dus ben ik mijn flow kwijt?
Dan moet ik terug naar mezelf, en daar blijven.
Als ik dat doe, gaat het stromen.
2. Werk samen met je zenuwstelsel
Trainer Hans Velders legde mij uit dat ons zenuwstelsel ofwel in een blauwe staat verkeert, ofwel in een rode. Kortweg geldt: op de blauwe as voelen we ons oké tot geweldig. En op de rode gaan we van mwoah tot diep in de min.
En nu komt het: in rood is ons lichaam in contractie en blijkt ons brein enkel te kunnen denken vanuit het verleden. Oftewel: eenmaal in het rood, kan ons hoofd alleen maar oplossingen bedenken die we eerder hebben bedacht. (Geen nieuwe!)
Dat is toch waanzinnig?! Pas wanneer ons zenuwstelsel ontspant en we in blauw raken, kunnen we werkelijk nieuwe dingen bedenken. Tot die tijd heeft de ratio ons alleen historie te bieden.
Eureka!
En we kennen het allemaal: zo’n helder moment onder de douche of in bad, waarop een oplossing ons “zomaar” invalt. (EUREKA!) Dat blijkt dus geen toeval. Ontspanning = helderheid.
Dus lieve lezer: ontspan.
En doe eens wat vaker je mond open als de wind waait. Wie weet hoeveel helderheid het brengt…