SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Adventskalender SchoolvoorCoaching - 23 december

Overdracht

Overdracht is het fenomeen, waarbij een coachee onbewust oude gevoelens of behoeftes projecteert op de coach. Wanneer je hier als coach op reageert met eigen onbewuste patronen, is er sprake van tegenoverdracht.

Een voorbeeld

Milan heeft als kind zijn vader verloren. Nu hij zestien is, klampt hij zich onbewust vast aan zijn coach (Johan) omdat hij bang is nog een keer een ‘vader’ te verliezen. Als gevolg hiervan heeft Milan veel moeite het coachtraject af te ronden en het contact met Johan te beëindigen.

Binnen de begeleiding is het nu belangrijk dat deze overdracht bewust wordt gemaakt. Zo kan Milan zijn gevoelens van angst voor het afscheid benoemen en verwerken - en zich losmaken.

Bewust handelen is de sleutel

Wanneer er bewust en zorgvuldig wordt omgegaan met overdrachtgevoelens, zijn ze interessant en belangrijk materiaal om mee te werken. Door de bewustwording leert Milan zichzelf beter kennen en kan hij vervolgens bewust gaan werken aan zijn kwetsbaarheid tegenover sommige mannen in de leeftijd die zijn vader nu gehad zou hebben.

Het belang van bewustwording gaat ook op voor Johan, de coach.

Wanneer Johan zich onvoldoende bewust zou zijn van de benoemde overdracht, of zichzelf niet goed zou kennen, kan er tegenoverdracht plaatsvinden. Een deel van Johan kan het bijvoorbeeld prettig vinden dat Milan hem zo nodig heeft - en onbewust gaan reageren vanuit een eigen kindbehoefte aan aandacht. Pas wanneer ook Johan zich bewust is, kan hij Milan professioneel begeleiden in zijn losmakingsproces.


Hoe bewust ben jij je van overdracht en tegenoverdracht?

- - -

  • Bovenstaand voorbeeld is geïnspireerd op een casus uit het boek Overdracht en Tegenoverdracht van Fee van Delft.

  • In onze leergangen tot gecertificeerd coach en gecertificeerd teamcoach leer je je bewust worden én werken met overdracht & tegenoverdracht.

  • En ook in onze leergang tot coachend leider ga je met deze thematiek aan de slag.