Home > Opleidingen > Teamcoaching > Training Teamcoachtechnieken voor Scrum Masters
Training Teamcoachtechnieken voor Scrum Masters

Training Teamcoachtechnieken voor Scrum Masters

(9,1 op Springest)
Krijg grip op de groepsdynamiek en maak jouw rol in Agile teams effectiever.
max. 12 deelnemers
Op dit moment geen startdata gevonden

Beschrijving

Hoe laat je jouw Scrum-teamleden onderling afspraken maken die ze daadwerkelijk nakomen? En hoe zorg je dat jouw rol méér oplevert, maar mínder energie van jou vraagt? In deze incompanytraining maak je als Scrum Master een diepgaande sprong in je persoonlijke ontwikkeling, leer je hoe groepsdynamiek werkt (in alle teamfasen) én krijg je de handvatten om deze dynamiek te bevorderen.

Tijdens deze praktische training leer je teamcoachvaardigheden inzetten om de juiste interventie op het juiste moment toe te passen. De basis voor doeltreffende interventies in jouw rol als coach, (bege)leider of teamlid, is het doorzien van opvattingen en interactiepatronen en het benoemen ervan in relatie tot de teamdoelen. Hier ga je tijdens deze training dan ook volop mee aan de slag.

Waarom deze incompanytraining voor Scrum Masters?

Als Scrum Master bereid je je voor op de vaardigheden van de 21e eeuw. Kennis wordt steeds makkelijker beschikbaar en technologie maakt individueel werk steeds efficiënter. Het samenwerken tussen medewerkers en tussen teams wordt de bepalende factor voor succesvolle organisaties. Maar effectief samenwerken gaat niet vanzelf. Dat vraagt begeleiding van iemand die duurzaam verandering kan faciliteren op het niveau van:

 • groepsdynamiek
 • interactiepatronen
 • samenwerking.

Met de juiste coachtechnieken ben je hier als Scrum Master toe in staat.

Want veranderen bestaat voor 20% uit tools en processen (de harde kant) en voor 80% uit gedrag (de hardnekkige kant). De harde kant (zoals de Scrum-ritmiek) is een belangrijk fundament van deze verandering want structuur faciliteert cultuur.

De echte uitdaging voor Scrum Masters zit vaak nog op de hardnekkige kant: het doorbreken van patronen en het werken aan effectieve teamdynamiek. Als Scrum Master versterk je met deze training jouw vaardigheden om effectiever verandering te realiseren op de hardnekkige kant. Je leert gedrag en teamdynamiek dan ook herkennen én beïnvloeden.

“Het was echt een geweldige training. Heel uitdagend, persoonlijk en ontzettend leerzaam. Heel veel verschillende aspecten rondom teamcoaching zijn langsgekomen. En vooral de koppeling tussen de theorie en de praktijk inclusief het oefenen was heel fijn.”

Deelnemer & Scrum Master, traject Achmea

Wat brengt de training Teamcoaching & Groepsdynamiek jou?

 • Heb je inzicht in de teamontwikkelingsfasen.
 • Ben je vrijer in je handelen binnen teams en groepen.
 • Heb je ervaren hoe je jouw waarnemingen kan inzetten om de impact van je interventies te vergroten.
 • Kan je patronen in teams herkennen, benoemen en beïnvloeden.
 • Weet je de onderstroom in een team bespreekbaar te maken, zodat er weer energie vrij kan komen voor het bereiken van resultaten.
 • Heb je geleerd dicht bij jezelf te blijven wanneer het spannend wordt.
 • Heb je inzicht in jouw persoonlijke coachstijl en weet je hoe je jouw sterke punten kunt inzetten om teams te activeren, zónder daar zelf alsmaar harder voor te hoeven werken.
 • Onze incompanytraining Teamcoachtechnieken brengt je als Scrum Master meer ruimte, vrijheid en (zelf)vertrouwen in uitdagende teamsituaties.

Als je zelfs tijdens de training de groep kan transformeren van M1- naar M3-niveau, is de les binnen de les van een heel ander niveau. De trainer was echt heel goed!

Monique

Voor wie is deze training?

Deze incompanytraining is specifiek voor Scrum Masters, die zich herkennen in ten minste één van onderstaande uitdagingen:

 • Hoe blijf je stevig staan in een lastige situatie? En hoe kun je de spanning in een Daily Standup voor je laten werken in plaats van je te laten belemmeren?
 • Hoe voorkom je dat je Scrumteams terugvallen in oude patronen? Welke interventies kun je als Scrum Master doen om deze patronen voorgoed te doorbreken?
 • Hoe kan je op een coachende manier het Scrumteam begeleiden zonder de verantwoordelijkheid helemaal naar je toe te trekken?
 • Hoe maak je de groepsdynamiek, die meer output tijdens elke sprint belemmert, nou echt goed bespreekbaar tijdens de volgende Retrospective?
 • Hoe schakel je effectief tussen je coachrol en je Scrum Masterrol in iedere situatie?
 • Hoe laat je het Scrumteam onderling afspraken maken die ze daadwerkelijk nakomen?

Lees hier het ervaringsverhaal van Benita Lawick – Scrum Master bij de Volksbank

Deze training op maat?

Dat kan! Veel bedrijven en groepen zijn je al voorgegaan. Op basis van de organisatiedoelen en jullie specifieke situatie maken we deze incompanytraining op maat. Veel organisaties werken al een tijd agile en hebben het nodige aantal voltijd Scrum Masters.

Onze ervaring leert dat zij de afgelopen jaren genoeg theoretische en methodische training hebben gekregen. Echter, op de zachte kant missen ze nog vaardigheden om echt verandering te realiseren. De incompanytraining Teamcoachtechnieken voor Scrum Masters biedt de oplossing en zorgt voor verdiepende antwoorden op vragen als:

 • Hoe creëer je veiligheid binnen een team?
 • Hoe zorg je dat iedereen aan bod komt en je mensen positief kunt meenemen?
 • Hoe zorg je dat het eigenaarschap juist belegd wordt?
 • Hoe geef en ontvang je feedback?
 • Welke interventies kun je doen binnen een team en bij een individu?
  Met name richting de Product Owner?

Lees hier het ervaringsverhaal van Mark Bierlaagh – Scrum Master bij de Volksbank

Ben je op zoek naar een andere training op maat?

School voor Coaching verzorgt uiteenlopende Incompany-trajecten. Van opleidingen tot gecertificeerd coach en teamcoach tot interne coachtrajecten. En van leiderschapsontwikkeling tot volledige organisatieverandering.

Prijs op basis van een op maat gemaakte offerte. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Liever een btw-vrije factuur?

Dat kan. Bij je aanmelding kun je aangeven of je een btw-vrije factuur wil ontvangen.

9.5/10
December 2022
De manier waarop ik de stof direct en indirect tot me heb kunnen nemen heeft me positief verrast. Ik merk al dat ik bewust om ga met wat ik om mij heen zie gebeuren, wat dat met mij doet en welke rol ik daar speel. Ook weet ik dat ik mijn gedrag niet 180% anders hoef te doen om als team verder te komen. Bijzonder ook; het proces waar we als groep zelf doorheen zijn gegaan. Om een veiligheid te creëren zodat iedereen bijdrages kon geven en ontvangen. Ik heb het ervaren als zeer prettig en intensief.
Mark van Kesteren
Scum Master
10/10
Februari 2022
Als je zelfs tijdens de training de groep kan transformeren van M1- naar M3-niveau, is de les binnen de les van een heel ander niveau. De trainer was echt heel goed! Zowel jouw eigen onderstroom wordt aangepakt tijdens de les, als die van de groep. Alle persoonlijke doelen en meer behaald door veel te leren van de groep zelf. Meest bijgebleven: de groepsdynamiek onderling en de vele oefeningen. Veel geleerd ook al was het niet mijn eigen casus.
Monique
HR adviseur

Hulp bij jouw keuze?

Persoonlijk advies of vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!