Home > Inspiratie > Systeemdenken > Een systemische kijk op contracteren: is doen wat je gevraagd wordt ook het meest dienend?

Een systemische kijk op contracteren: is doen wat je gevraagd wordt ook het meest dienend?

Is doen wat je gevraagd wordt ook het meest dienend? Een belangrijke vraag in het leven – én bij het maken van afspraken met een opdrachtgever. Daarom bieden we je in dit artikel een systemische kijk op contracteren.

Een systemische kijk op contracteren: is doen wat je gevraagd wordt ook het meest dienend?

De magische plek

Als mens kent ieder van ons een magische plek. Dit is de plek waar jij je persoonlijk op je gemak en vertrouwd voelt. Waarom? Omdat deze plek nauw verbonden is met je gezin van herkomst – en jouw eigen plek en ‘functie’ daarin.
 
Doordat je in je leven veel tijd hebt doorgebracht op de magische plek, ben je er heel bekend mee. Zo bekend dat dit gedrag ook in het latere leven makkelijk inzetbaar blijft. Ook veel van je kwaliteiten heb je vanuit de magische plek ontwikkeld.
 
(De term ‘magisch’ wordt gebruikt omdat het in essentie voortkomt uit de kind-illusie dat je op deze plek heel kon maken wat niet heel was, of nog ontbrak, binnen het gezin. Zo groei je op met bepaald gedrag, dat als veilig en normaal gaat voelen.)

Op jouw magische plek dacht je als kind heel te kunnen maken wat niet heel was, of nog ontbrak, binnen het gezin

De aangeboden plek

De plek die een opdrachtgever je aanbiedt heet in systemische bewoordingen de aangeboden plek. Opdrachtgevers voelen meestal haarfijn aan wat jij voor de organisatie kunt betekenen – en vaak word je dan ook uitgenodigd om vanuit je magische plek te handelen. Toch betekent het accepteren van de aangeboden plek niet automatisch dat je hiermee de organisatie het beste dient.

De dienende plek

Werken vanuit de dienende plek (de plek waar je de organisatie wél het beste dienst) betekent dan ook in veel gevallen: iets anders doen dat wat jou in eerste instantie gevraagd wordt als opdrachtnemer.

Je intervenieert op de dienende plek niet alleen in de bovenstroom van de vraag, maar ook in de onderstroom. Het expliciet bespreekbaar maken van de onderstroom is natuurlijk een stuk spannender dan gewoon doen wat je gevraagd wordt. Vanuit een systemisch perspectief is dit echter vaak wel een juiste keuze.

Het expliciet bespreekbaar maken van de onderstroom, is een stuk spannender dan gewoon doen wat je gevraagd wordt

Op de dienende plek beantwoord je de vraag van de opdrachtgever dus vanuit een ander perspectief. Uiteraard haak je wel aan bij de oorspronkelijke vraag, maar je maakt het speelveld van de vraag als het ware groter. Dit doe je door vragen te stellen die naar de onderstroom leiden. Je herkadert hiermee de vraag van de opdrachtgever.

Meer weten?

Neem dan eens een kijkje bij onze workshop Contracteren vanuit Systemisch Perspectief.

Bovenstaande tekst is geïnspireerd op het boek Systemisch Wijzer van Siets Bakker en Leanne Steeghs. Leanne verzorgt bij School voor Coaching de workshop Contracteren vanuit Systemisch Perspectief en de leergang Teamcoaching.

 

Over de auteurs

Eva Rijpert

Eva Rijpert

Een echte leeuw. Open, warm en creatief. Geniet van de schoonheid in de wereld. Houdt van een goed verhaal.

Leanne Steeghs

Leanne Steeghs

Wakkermaker. Schudt vastzittende vermogens los, zodat levensenergie van mensen, teams en organisaties weer vrijuit kan stromen. Met liefde én lef.

Welke opleiding past bij mij?

Ben je je aan het oriënteren op een opleiding tot coach, teamcoach of coachend leider? Met een luisterend oor én hart geeft ons kantoorteam je eerlijk advies.