Home > Inspiratie > Communicatie > “Liefdevol confronteren is zonder oordeel benoemen wat je waarneemt”

"Liefdevol confronteren is zonder oordeel benoemen wat je waarneemt"

Leonne Timmermans is coach en trainer bij School voor Coaching en verzorgt de training Coachtechnieken. We spraken haar over haar ervaringen in deze rol, over haar eigenschappen als trainer en coach en over de kracht van collectief leren.

"Liefdevol confronteren is zonder oordeel benoemen wat je waarneemt"

Wat moeten mensen echt over jou weten?

Vaak ben ik voor dag en dauw op het strand, dat maakt mij echt een leuker mens!

Hoe is de samenwerking met School voor Coaching ontstaan?

In 2008/2009 heb ik – als een spons – de Leergang Coaching voor Professionals gevolgd. Later ben ik gevraagd of ik ook opleiding wilde gaan geven bij School voor Coaching. JA, natuurlijk!

Het gedachtegoed van Jung, Systeemdenken en werken met Lichaamswijsheid zoals School voor Coaching dat hanteert als basis voor coaching, vind ik heel mooi. Dat straal ik waarschijnlijk ook uit èn School voor Coaching heeft een team van heel bekwame en leuke collega’s! Dat maakt mijns inziens de samenwerking nog steeds vruchtbaar.

Wat heeft jouw ervaring in de advocatuur je gebracht?

Van nature ben ik altijd al geïnteresseerd in mensen en hun (diepere) drijfveren. De advocatuur heeft een bepaalde stevigheid en resultaatgerichtheid gebracht. Het een vult het ander mooi aan.

Waarom geef jij de training Coachtechnieken nog steeds met zoveel plezier?

Omdat ik ervaren heb dat de opzet van de opleidingen van School voor Coaching heel effectief is als je (beter) wil leren coachen. Het geleerde pas ik in mijn eigen coachpraktijk nog steeds dagelijks toe.  Daarom is het zo leuk om dat met anderen te delen. Ik kan echt genieten om te zien hoe de deelnemers zich tijdens de training ontwikkelen. Ook de onderlinge dynamiek in een groep blijft mij altijd boeien. 

Collectief leren is belangrijk. Hoe richt jij dat in jouw training in?

Leren met en van elkaar is het uitgangspunt. Veiligheid in de groep is daarvoor essentieel. Ruimte voelen om jezelf te mogen/kunnen zijn, fouten kunnen maken, mogen/durven experimenteren…  Dat zijn wezenlijke aandachtspunten voor mij als trainer en dat probeer ik te faciliteren. Als je je veilig voelt kun je je openstellen en het persoonlijk maken, dat geeft ruimte voor groei. Dat geldt voor de deelnemers en voor mijzelf natuurlijk ook. 

Deelnemers noemen jou scherp en doortastend. Waarom zijn mensen hier zo blij mee?

Ik denk dat – soms verborgen onder allerlei beschermlagen – ieder mens en wil groeien en ontwikkelen. Feedback is wezenlijk voor groei. De groep geeft elkaar feedback, als trainer doe ik dat ook. En ik stimuleer ook zeer nieuwsgierigheid naar jezelf.  Ik geloof daarbij in liefdevol confronteren. Benoemen wat je waarneemt, zonder oordeel en met als doel dat ander kan ontwikkelen. Inderdaad, dat kan best pittig of confronterend zijn. En tegelijkertijd ook met warmte en humor. In mijn beleving is het niet of … of, het is èn ….èn. Dat maakt het ‘liefdevol confronteren’.

Heb jij nog een grote droom in je carrière die je écht wilt waarmaken?

Nu heb ik een heerlijk kantoor in Den Haag. Nog fijner als dat helemaal omringd is door groen. Dat is wel een droom. En ooit ik hoorde een arts over het hebben van een “healing presence”.  Echt aanwezig zijn blijft ook een heel mooi streven. 

 

Over de auteurs

Leonne Timmermans

Leonne Timmermans

Diepgaand en luchtig. Open, direct. Weet liefdevol te confronteren, met humor.

Lotte van der Horst

Lotte van der Horst

Warm, levendig en kritisch. Altijd op zoek naar onvervalste echtheid, met hart voor esthetiek. Soms een tikkeltje ongedurig.

Welke opleiding past bij mij?

Ben je je aan het oriënteren op een opleiding tot coach, teamcoach of coachend leider? Met een luisterend oor én hart geeft ons kantoorteam je eerlijk advies.