Home > Opleidingen > Workshops > Contracteren vanuit Systemisch Perspectief
Contracteren vanuit Systemisch Perspectief

Workshop Contracteren vanuit Systemisch Perspectief

(9,4 op Springest)
U vraagt, wij draaien niet + nog meer tekst
1 dag
max. 12 deelnemers
315 excl. btw
Op dit moment geen startdata gevonden

Beschrijving

Wanneer je in gesprek bent met een (potentiële) opdrachtgever beïnvloed je elkaar op verschillende manieren. Bewust, maar zeker ook onbewust. Dit komt doordat zowel opdrachtgever als -nemer ervaringen uit het verleden met zich meeneemt. Na deze workshop ben je je bewust van de overdracht die er tussen jou en je opdrachtgever ontstaat tijdens het contracteren. En kun je dit herkennen. Zo weet je wat er nodig is om jouw kwaliteiten zodanig in te zetten dat ze dienend zijn voor de autonomie en groei van de organisatie.

Kindpatronen mee de werkvloer op

Ieder van ons heeft als kind patronen ontwikkeld. Veelal zijn dit patronen die je als kind waardering opleverde, goedkeuring of een duidelijke plek in je gezin. Vaak neem je die patronen als volwassene nog altijd met je mee. Met als gevolg  dat je óók nog altijd -veelal onbewust- bepaalde taken herhaaldelijk op je blijft nemen. Dit gebeurt ook in de opdrachten die op je pad komen.

Misschien was je als kind bijvoorbeeld gewend om veel voor anderen te zorgen of veel verantwoordelijkheid op je te nemen. De neiging ontstaat dan dit als volwassene nog steeds te doen. Daarbij voelt een opdrachtgever vaak haarfijn aan dat jij hier goed in bent (geworden). Sterker nog: waarschijnlijk ben je juist benaderd vanwege deze competenties.

Is wat je gevraagd wordt ook het meest dienend?

Dat lijkt op het eerste gezicht prima, maar daarmee is er ook een risico dat er (onbewust) taken aan je worden uitbesteed die niet bij jou horen, maar bij de opdrachtgever of de organisatie zelf. Als je hiermee akkoord gaat, verklein je de autonomie en het lerend vermogen van de organisatie. Kortom: je bent op dit moment niet dienend aan de organisatie (noch aan jezelf). Klakkeloos een opdracht aannemen, ook al ben je nog zo competent, kan dus een flinke valkuil zijn.

Overdrachtspatronen

Tijdens deze workshop word je je bewust van je eigen overdrachtspatronen in het contact en contract met je opdrachtgevers. Je maakt kennis met de systemische begrippen magische plek, aangeboden plek en dienende plek. En je ontdekt wat er nodig is om jouw kwaliteiten zodanig in te zetten dat ze dienend zijn voor de autonomie en groei van de organisatie. Dit is negen van de tien keer iets anders dan doen wat je gevraagd wordt.

Tijdens deze workshop ontdek je:

 1. Hoe de opdrachten die op je pad komen, verbonden zijn met de patronen die je als kind hebt ontwikkeld.
 2. Welke overdracht er tussen jou en je opdrachtgever ontstaat tijdens het contracteren – en hoe je deze overdracht kunt herkennen.
 3. Wat er nodig is om jouw kwaliteiten zodanig in te zetten, dat ze dienend zijn aan de autonomie en groei van de organisatie.

Programma

Tijdens de workshop Contracteren vanuit Systemisch Perspectief komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Systemische voorstelronde:
  –  De ‘voor- en achterkant’ van je persoonlijkheid.
  –  Overdracht en tegenoverdracht: wat roep jij op bij anderen? En voor welk appel ben jij gevoelig?
 • De magische, aangeboden en dienende (systemische) plek in het contact en contract met opdrachtgevers.
 • De vraag van de organisatie verder verkennen en dieper doorgronden.
 • Dienend contracteren: wat is daarvoor nodig?

Systemische werkvormen en opstellingen staan centraal tijdens deze workshop. Ook is er volop ruimte voor eigen casuïstiek en vragen van deelnemers.

De kosten voor deze workshop bedragen € 315,- exclusief btw en inclusief studiemateriaal.

Liever een btw-vrije factuur?

Dat kan. Bij je aanmelding kun je aangeven of je een btw-vrije factuur wil ontvangen.

Geen startdata gevonden

9.5/10
september 2021
Deze workshop geeft inzicht in hoe je als opdrachtnemer duurzaam én met impact kan contracteren, ook in samenwerkingsverbanden met collega’s. Een helder, dienend contract is een stevig fundament om energie te laten stromen voor beide partijen.
Wendy
10/10
oktober 2022
Boven verwachting. Ik heb systemische inzichten gekregen in wat ik nog meer mag doen bij contracteren en heb nu praktische handvatten voor (mijn houding bij) acquisitie. De workshop is superleerzaam en inzichtgevend in jezelf. De trainer werkt snel en praktisch, is inzichtgevend en maakt het op een prettige manier persoonlijk. We hadden een goede groep deelnemers, waardoor we snelheid konden maken en veel hebben kunnen doen en ervaren. Ervaringen vergeet je niet.
Sylvia Melzer
Teamcoach & Organisatieadviseur

Hulp bij jouw keuze?

Persoonlijk advies of vragen over de opleiding? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!