SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Adventskalender SchoolvoorCoaching - 22 decemberAngst voor succes

Ken jij het, angst voor succes?

Want Marianne Williamson schreef het al in haar wereldberoemde gedicht:

Onze diepste angst is niet dat we onvolmaakt zijn.
Onze diepste angst is dat we immens krachtig zijn.
Het is ons licht, niet ons duister, dat ons het meest beangstigt.

Vanuit het systemisch gedachtegoed geven we je er graag een nieuwe kijk op.

Systemisch bekeken

Systemisch kan angst voor succes betekenen dat je (nog) loyaal bent aan iets of iemand uit het familiesysteem. Je wil bijvoorbeeld onbewust niet succesvoller zijn dan je vader of moeder. Deze vorm van loyaliteit komt vaak voor. Kinderen voelen zich op een bepaald niveau schuldig als ze meer uit hun talenten halen dan hun ouders.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Diane twijfelt of zij haar coachpraktijk moet voortzetten. Nog altijd is haar omzet onvoldoende. Haar coach legt twee vloerankers tegenover elkaar: een ervan symboliseert Diane, de andere haar succes. Diane neemt haar eigen positie in, haar coach die van het succes. Ze kijken elkaar recht in de ogen. Direct verkrampt Diane en wordt letterlijk kleiner.

De coach vraagt: "Zou je mijn ogen nu langzaam willen veranderen in de ogen van je vader."

Meteen stromen de tranen. Diane vertelt dat haar vaders zaak vroeger failliet is gegaan. Door niet succesvol te zijn is Diane onbewust trouw aan haar vader.

Na deze ontdekking laat de coach Diane de volgende zinnen uitspreken: "Papa, ik ga ervoor. Ook al loop ik het risico succesvoller te worden dan jij."

De volgende keer neemt Diane een symbool mee voor haar succes: twee prachtige vleugels, gemaakt van veertjes. Samen met dit symbool staat ze opnieuw tegenover het succes. Ze straalt en zegt: "Ik word alsnog een hoogvlieger."

En jij?

En jij? Ken jij angst voor succes?
En ben jij hierin nog aan iets of iemand loyaal?


- - -

  • Bovenstaande casus komt uit een eerder verschenen magazine van SchoolvoorCoaching - en is van de hand van trainer Leanne Steeghs. Leanne verzorgt bij ons de leergang Teamcoaching.

  • In onze training Systemisch Coachen leer je meer over de loyaliteit(en) aan je gezin van herkomst - en over de helende bewegingen die je kan maken.