SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Adventskalender SchoolvoorCoaching - 20 december

Hier & Nu   =   Dan & Daar

Wanneer je een probleem hebt - én wanneer je iemand begeleidt bij een probleem of blokkade, kan de neiging ontstaan om volledig te focussen op het probleem daar (bijvoorbeeld op werk) en dan (tijdens een vergadering).

Iemand blokkeert bijvoorbeeld steevast elke maandag tijdens de teammeeting. En vol goede intenties diepen jij en je coachee samen uit wat er nou precies op die momenten (daar en dan) gebeurt.

Deze methode kan absoluut handvatten bieden. En toch bestaat het risico dat een échte beweging niet altijd op gang komt. Jullie analyseren je rot en je doet zo je best als begeleider… Je werkt keihard, en met een zwaar hoofd verlaten jullie de sessie.

Wat als je het eens anders doet?

Wat als je het eens anders doet? En ervan uitgaat dat het gedrag in die lastige daar-en-dan-situatie ook wordt vertoond in het hier-en-nu?

 • Wat zie je dan?
  Hoe zit je coachee erbij? Zit deze onderuitgezakt? Of zie je juist wilde gebaren?

 • Wat hoor je?
  Misschien wordt er wel heel veel gezegd… gezucht… herhaald?

 • Welke neiging lijkt je coachee te hebben?
  Misschien lijkt je coachee maar niet te kunnen stoppen met praten en stapelen…

 • En wat merk je bij jezelf op?
  Ben jij er nog bij? Of ben je eigenlijk afgehaakt bij deze woordenstroom?
  Heb je misschien een knoop in je maag? Of voel je een bepaalde onrust?

 

Breng je waarnemingen in

Probeer nu precies deze waarnemingen in het hier-en-nu in te brengen.

Bijvoorbeeld:  “Het valt me op dat je veel woorden gebruikt. En ik merk dat ik afhaak. Zou je collega dit ook zo kunnen ervaren?”

Of:  “Wat maakt dat je ineens zoveel woorden gebruikt?”

Of misschien:  “Ik voel een enorme knoop in mijn maag. Heb jij dat ook? (Wat heeft die knoop ons te vertellen?)”

Hier-en-nu-interventies kunnen spannend zijn. Ineens sta je niet meer van een afstand in het gesprek, maar sta je er middenin. Dat maakt deze interventies meteen ook zo krachtig.

En wat als je zelf een probleem hebt?

En wat als je zelf een probleem hebt? Hoe kan het hier-en-nu je dan van dienst zijn?

Allereerst kan je ervanuit gaan dat je jouw eigen thema’s overal mee naartoe neemt. Ja, context doet ertoe. Maar die ene vergadering op werk, heeft vast parallellen met andere situaties in je leven. Let daar eens op gedurende de dag.

Daarnaast is je lichaam het snelste kanaal tot (nieuwe) informatie. Waar in je lichaam neem je sensaties waar als het gaat om jouw probleem? Zoom daar eens op in. En probeer hier echt even bij te blijven. Dit kan ongemakkelijk zijn, maar adem er een tijdje naartoe. Wat heeft deze knoop, kriebel, opluchting, ruimte, zwaarte of rilling je te vertellen? En ken je deze sensatie ook ergens anders van?

Misschien ben je zelfs al toe aan de vraag: welke beweging is nodig (of kan je nu maken, als eerste stap) om nieuwe ruime te creëren?

Soms geeft je lichaam meteen antwoord. Is dit niet het geval, geef de vraag dan gewoon aan je lichaam (en je dromen) mee. Je onbewuste gaat er dan mee aan de slag. En je zal nog verbaasd staan van de opbrengst…

 


- - -

 • Meer weten?
  Je bent van harte welkom bij ons de moed en het lef te ontwikkelen voor krachtige hier-en-nu-interventies. Tijdens onze opleidingen gaan professionele en persoonlijke ontwikkeling altijd hand in hand.