SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Adventskalender SchoolvoorCoaching - 16 decemberBewust maken

wat onbewust om aandacht vraagt


Veel deelnemers aan onze coachopleiding zijn je al voorgegaan in “De Bus”. Dit is een Jungiaanse oefening (*) waarmee je bewust maakt wat net onder je bewustzijn om aandacht vraagt. De oefening komt uit het boek Dynamisch Coachen van Ans Tros, oprichter en inspirator van SchoolvoorCoaching - en is gebaseerd op een visualisatie van Debbie Ford.


Over het werken met het onbewuste schrijft Ans:

“Het onbewuste communiceert in symbolen en beelden. Door te werken met beeldend materiaal, of beeldende oefeningen, communiceer je als het ware direct met het onbewuste. Een beeld komt direct bij je binnen. Het gaat voorbij de censuur en voor je het weet ben je geraakt. Dit fenomeen is zeer bruikbaar in het coachen. Omdat antwoorden niet zijn te vinden op de plek waar je gewend bent te zoeken.”


De Oefening

Pak pen en papier. En vraag iemand onderstaande tekst aan je voor te lezen - of lees het zelf aan iemand voor.

Ga lekker zitten en sluit je ogen.

Stel je voor dat je alleen op een bankje in de zon zit, in een groot park bij een bushalte. Je wacht op iemand die je niet kent. Je bent de enige hier en de bus stopt voor jou. Je stapt in, ziet dat de bus vol zit met mensen en je kijkt wie je gaat ontmoeten. De bus blijft staan en je loopt langzaam naar achteren.

Je neemt de mensen die je ziet goed in je op. Je ziet hun kleding, kleuren, hun gebaren. Je ruikt hun geuren, en je laat alles op je inwerken. Langzaam blijf je doorlopen en je wacht tot er iemand naar je toekomt.

Je bezoeker pakt je hand en stapt met je uit. Jullie gaan op het bankje in de zon zitten, je stelt je voor en je vraagt wie de ander is. De ander is een deel van jezelf. Je vraagt welk verborgen deel van jezelf deze persoon vertegenwoordigt en wacht het antwoord af. Vraag vervolgens welk geschenk hij of zij je te geven heeft… Neem het antwoord in ontvangst en bedank de ander voor het bezoek en het geschenk.

Neem dan afscheid, begeleid de ander terug naar de bus en zwaai naar de mensen in de bus wanneer deze weer vertrekt. Het zijn allemaal delen van jezelf die je graag willen ontmoeten.

Kom nu langzaam weer terug in de ruimte en open je ogen. Neem even de tijd om voor jezelf op te schrijven of te tekenen welk geschenk je hebt gekregen.


- - -
(*)  Carl Gustav Jung was een Zwitserse psychiater, die zich bezighield met de onbewuste psyche, en wat deze kan betekenen voor iemands persoonlijke groeiproces.

Bij SchoolvoorCoaching werken we vanuit drie pijlers, waarvan de praktische kant van het Jungiaanse gedachtegoed er één is. Dit betekent dat we sterk geloven in de kracht van bewustwording: bewust maken wat nog onbewust is - en toch al meedoet in je gedrag en welzijn.

In onze opleidingen leer je hoe je onbewuste aannames, projecties, triggers en motieven bewust maakt. Hier maken we veel ruimte voor omdat oude en onbewuste aannames ons gedrag (als mens én coach) vaak nog altijd diepgaand beïnvloeden.

Wanneer het je lukt het onbewuste bewust te maken, start een reis naar grote vrijheid. Zo krijg je jouw eigen unieke sleutel in handen naar vrijer handelen, vrijer voelen & vrijer zijn.