SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Adventskalender SchoolvoorCoaching - 13 december

Uitreiken. Aannemen.

Leunen. Dragen. Buigen.

Binnen systemisch werk staan deze werkwoorden centraal: uitreiken, aannemen, leunen, dragen en buigen. Alle vijf refereren ze aan de oer-bewegingen die we als mens maken. Oer-bewegingen waarmee we onszelf tot de wereld proberen te verhouden. Voor een evenwichtig leven moeten deze systemische werkwoorden met elkaar in balans zijn.

In sommige bewegingen zijn we goed (geworden) – omdat die ons veel hebben gebracht en ertoe hebben geleid dat we erbij horen. Misschien ben je goed in hulp vragen (uitreiken). Complimenten ontvangen (aannemen). Of het ondersteunen van een ander (dragen).

Andere bewegingen gaan moeilijker of helemaal niet. Bijvoorbeeld omdat die in onze vroege ontwikkeling tot afwijzing of uitsluiting hebben geleid. Hoe goed ben jij bijvoorbeeld in het aanvaarden van hulp (leunen)? Of het aanvaarden van onvolkomenheden (buigen)?

Fysieke oer-bewegingen

Systemische werkwoorden vormen, naast de systemische principes, de basis van systemisch coachen. De werkwoorden zijn bij uitstek fysiek, je kunt ze met je lichaam ervaren en in kleine bewegingen waarnemen.

Met een coachee onderzoeken hoe hij of zij zich verhoudt tot deze oer-bewegingen, geeft aanknopingspunten om vroeg ontstane patronen te ontrafelen - en te onderzoeken welke helende beweging gemaakt kan worden.

En jijzelf?
Hoe goed ben jij in uitreiken, aannemen, leunen, dragen en buigen?

We vertellen hieronder wat de werkwoorden inhouden.

Uitreiken

Een beweging die we al maken als baby, wanneer we letterlijk uitreiken naar onze ouders. Uitreiken doen we ook door een ander uit te nodigen, verbinding te zoeken, te solliciteren naar een baan en interesse te tonen in een ander. Ook om hulp vragen is een vorm van uitreiking.

Wanneer iemand niet of minder in staat is uit te reiken, ligt hier meestal een negatieve ervaring onder waarbij de uitreiking onbeantwoord is gebleven (niet aangenomen) of zelfs is afgewezen.

Aannemen

Aannemen is de andere kant van uitreiken. Aannemen gaat over de wereld, je ouders, je werk en de situatie nemen zoals hij is. Het gaat om aanvaarden, zonder oordeel of wens dat het anders was, is of wordt.

Vragen die bij dit systemische werkwoord horen zijn bijvoorbeeld: is iemand in staat om complimenten te ontvangen? Kan iemand hulp aanvaarden zonder zich schuldig te voelen? Kan iemand dat wat zich in het leven aandient aannemen? En zelfs: kan iemand het leven zelf werkelijk aannemen?

Leunen

Als je kan leunen, kun je je veilig voelen, uitademen en je overgeven aan de ander. Hier gaat het om: mag je ook klein zijn en hulp vragen/aanvaarden? Hoor je er nog bij als je leunt? Pas als je goed kunt leunen, ben je ook in staat om vanaf de juiste plek te dragen.

Dragen

Wanneer je leunt word je gedragen (door een ander). Dragen wordt een valkuil als je te veel gaat dragen voor een ander, en jezelf daarmee uit het oog verliest. Feitelijk ga je dan van je plek (plekverwarring). Als je kunt dragen én leunen ontstaat er balans.

Buigen

Het systemische buigen is een teken van aanvaarding en respect voor datgene dat is wat het is. Je verzet je niet langer tegen dat wat is. En ook ben je niet (meer) boos dat dingen niet zijn zoals je wil. Buigen doe je bijvoorbeeld voor de onvolkomenheden van je ouders en de consequenties van je eigen keuzes.

Interesse in systemisch coachen

In onze driedaagse training Systemisch Coachen leer je kijken én werken met de systemische bril. Je ondervindt aan den lijve wat systemisch coachen inhoudt. En je krijgt zicht op de invloed van het allereerste -en misschien wel meest bepalende- systeem in je leven: je eigen gezin van herkomst. De training Systemisch Coachen is een verdiepingstraining voor iedereen die al een (intensieve) coachopleiding heeft gevolgd.

Heb je géén coachopleiding gevolgd - en toch interesse in systemisch coachen?
Laat het ons weten via dit formulier. Dan houden we je op de hoogte van de mogelijkheden.


- - -

  • Reageren op dit artikel - of abonneren op deze adventskalender?
    Dat kan hier.