SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Adventskalender SchoolvoorCoaching - 12 december

Ken je dat? Altijd hetzelfde, terugkerende gedoe.
Binnen een vriendengroep, een gezin of in een organisatie.
Je haalt de ene persoon weg, en ineens gaat een ander precies hetzelfde gedrag vertonen.

Bijvoorbeeld een kind dat ineens het gedrag overneemt van een broer of zus die op kamers is gegaan. Of die nieuwe collega die tot ieders stomme verbazing exact hetzelfde “gedoe” begint te vertonen als zijn voorganger.

Hoe kan dat?

De kracht van het systeem

Dat komt door de context – de onzichtbare kracht van een systeem. Een systeem wordt gevormd door een groep mensen (gezin, vrienden, team of organisatie) maar heeft ook een eigen dynamiek. Het geheel heeft andere eigenschappen dan de som der delen. Je zou zelf kunnen zeggen: het systeem is een organisme op zichzelf. En iedereen binnen een systeem wordt beïnvloed door het krachtenveld ervan.

“Vage” patronen en terugkerende problemen zijn hierbij een signaal. Grote kans dat ze het symptoom zijn van een knelpunt op systeemniveau.

Wanneer je dit probleem individueel of geïsoleerd zou benaderen (bijvoorbeeld door steeds een nieuw individu aan te nemen op dezelfde “probleemfunctie”) geeft dit zelden verlichting. Of toch in elk geval niet duurzaam. Het probleem zal zich blijven herhalen - of telkens weer terugkeren in een vergelijkbare vorm.

De oplossing? Interveniëren op systeemniveau.

De taak van een teamcoach

De taak van een teamcoach is bij uitstek om voorbij het individu te gaan, en de krachten van de groep als geheel (in de context) te begrijpen en beïnvloeden. Een teamcoach weet hierbij dat een systeem zichzelf onbewust graag in stand houdt. En herkent zodoende de herhalende symptomen als informatie om mee te werken.

Een teamcoach doet daarnaast aan uitzoomen en negeert bewust de neiging zich (te lang) te richten op een individueel probleem of persoon. Bijvoorbeeld degene die het hardst roept, moppert of klaagt. Vaak denken we: als die angel eruit is, dan is het probleem vast opgelost! Maar een teamcoach weet beter.
 
Daarom gaat een goede teamcoach op zoek naar wat het team gezamenlijk doet - en hoe het zichzelf als systeem klemzet, waardoor het er niet in slaagt het teamdoel te bereiken. Dit vraagt uitzoomen en anders kijken.
 
Ook vraagt het een shift van denken in oorzaak-gevolg naar circulair denken. Zo ga je niet langer uit van éénrichtings-verklaringen, maar intervenieer je vanuit het gegeven dat onderdelen in een systeem op elkaar reageren.

Een fascinerend en fantastisch vak apart dus, het ambacht van teamcoach!


- - -

  • Reageren op dit artikel?  Of abonneren op deze adventskalender?
    Dat kan hier.