Home/Opleidingen/Leergang Teamcoaching Vakmanschap in Teamcoaching

Leergang Teamcoaching

Doorgrond de geheimen en systemische wetten van teams en organisaties

 • 38 dagdelen
 • 12 deelnemers
 • Start: 08 april 2020
 • 8994,-excl. btw

Samenwerking in teams is fascinerend. Maar hoe komt het dat teamprocessen vaak stagneren? Er ontstaat even een beweging, maar na verloop van tijd komt het oude, ongewenste gedrag gewoon weer terug.  

Dit verschijnsel heet homeostase. Voor een verandering met blijvende resultaten en hernieuwde teamspirit is het nodig de onbewuste, onbesproken opvattingen en drijfveren van het team bespreekbaar te maken. Want die zogenaamde onderstroom beïnvloedt het functioneren veel meer dan het team voor mogelijk houdt. Als teamcoach leer je die zoektocht te begeleiden en laat je teamleden daadwerkelijk stappen zetten in de onderlinge samenwerking en draag je bij aan de teamontwikkeling. 

Tijdens deze opleiding leer je onder andere op een verantwoorde wijze interventies te doen die bijdragen aan een gezond en vitaal team. Ook ontdek je hoe je effectief grenzen en mogelijkheden aan kunt geven, zodat je op een professionele wijze teams kunt begeleiden en coachen naar zelfstandigheid en zelfsturing. Na deze leergang ben je in staat teams te leren reflecteren op gezamenlijk handelen, beschik je over kennis van verschillende theoretische modellen en analyses vanuit de groepsdynamica en de vaardigheden deze modellen en analyses toe te passen. 

Per februari 2014 is deze opleiding StiR-erkend. Dat betekent dat je na deze opleiding in staat bent interventies op een professionele wijze te verantwoorden en te reflecteren op het teamcoachingsproces vanuit het competentieprofiel van StiR. Na succesvolle afronding van deze leergang kun je je daarom laten registreren als Erkend Teamcoach.   Daarnaast  is deze leergang erkend bij LVSC en kun je je daar registreren na afronding. Tevens is deze opleiding erkend door de NOBCO met 114 PE-uren.

BTW-vrij aan deze opleiding deelnemen? Lees hier over de mogelijkheden. 

 • Je kunt een gedegen analyse maken van en met teams binnen de context van een organisatie.
 • Je bent in staat om met de onderstroom in teams te werken en complexe vraagstukken te coachen.
 • Je kunt op een verantwoorde wijze interventies doen die bijdragen aan teamontwikkeling.
Reviews
De opleiding heeft me geholpen meer bij mezelf te blijven en ook eens bewust uit mijn ratio te stappen, in mezelf te zijn en bij mijn lichaam te zijn, waaruit veel informatie te halen valt.
November, 2019
Suzanne Groenevelt-van den Belt
Teamcoach, Teamtrainer & Gezins- en Opvoedcoach
School voor Coaching staat hoog aangeschreven en deze opleiding is daar een voorbeeld van.
November, 2019
Sandra Janssen
Voorzitter dagelijks bestuur OR IT
Ik ben veel bewuster geworden van mijn eigen rol in de interactie en kan mijn kwaliteiten beter inzetten. Het heeft mijn verwachtingen overstegen.
Oktober, 2019
Hakan Kara
Business Change Consultant
Beste opleiding die ik de afgelopen 10 jaar professioneel heb gevolgd. Het is naast nuttig voor je werk een verrijking voor jezelf als mens.
Oktober, 2019
Raymond Sterrenburg
Agile Coach
De leergang heeft potentieel dat in mij zat om teams te coachen vrijgemaakt.
Juni 2019
Susanne
Coach en Ergotherapeut
Een zeer waardevolle en onvergetelijke ervaring en start van een nieuw begin!
December 2018
Chiel Nieuwenhuis
Commandant
Het heeft me bewust gemaakt van mezelf en het gevoel voor de onderstroom versterkt.
November 2018
Pim van der Zwet
Agile Team Coach
Heel gedegen opleiding: stevige theoretische basis en vooral veel oefenen en doen.
Juni 2018
Sylvia Melzer
Sylvia Melzer Training | Coaching
De leergang teamcoaching heeft me veel inzicht gegeven in mijzelf en de impact van mijn gedrag op een groep.
Februari 2018
Josien Wisgerhof
HR Businesspartner
Doelgroep

Deze leergang is bedoeld voor (organisatie- en agile)coaches, trainers, leidinggevenden, projectmanagers en organisatieadviseurs die met groepen werken. Je wilt ook zelf gecoacht worden in jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling tot teamcoach. Je beschikt over voldoende veerkracht en balans om deze intensieve leergang te volgen. Je bent in staat functioneel feedback te geven, vragen en ontvangen. Je hebt een werk- en denkvermogen op hbo- of wo-niveau.

Om een goed beeld van de samenstelling van de groep en de achtergrond van de deelnemers te krijgen, maakt een telefonisch intakegesprek deel uit van de leergang. Dat gesprek wordt kort na de aanmelding gepland.

Na afloop van de leergang kun je je certificering behalen als Erkend teamoach bij St!R  en kun je je registreren bij LVSC  als Registercoach. Voor meer informatie over accreditatie en certificeren bekijk je deze pagina

     Stir certificering School voor Coaching Opleidingen      

Werkwijze & Programma

Werkwijze

Bij coaching op zelfsturing en teamsamenwerking (in bijvoorbeeld agile- en leanprojecten) maak je als teamcoach het verschil dankzij diepgaand inzicht in jezelf en in de werking van de onderstroom. Deze inzichten stellen je in staat jezelf als instrument in te zetten tijdens het coachtraject. Zo creëer je in het werken met teams ruimte en vrijheid om te spelen met technieken van boven- en onderstroom. De effecten van gedrag en opvattingen binnen teams en op teamprocessen worden voorspelbaar. Je ontwikkelt lef, en het vermogen om als teamcoach je grenzen te verleggen en teams met complexe problematiek te begeleiden.

Je ondergaat als groep de verschillende fasen van teamontwikkeling waardoor je de theorie direct zelf ervaart. Daarom werken we met een groep in een vaste samenstelling. Je leert interventies plegen op de dynamiek van de opleidingsgroep en oefent voortdurend in subgroepen. Theoretische modellen, ervaringen en reflectie wisselen elkaar af. Sommige programmaonderdelen van de leergang worden verzorgd door gastdocenten. 

Tijdens deze opleiding team coaching begeleid je een team in een veranderingstraject. In de keuze van het team dat je coacht ben je vrij. Het mag een team zijn binnen je eigen organisatie, maar ook daarbuiten. Van belang is dat je in ieder geval niet als leidinggevende of anderszins deel uitmaakt van het team. Met het teamcoachtraject start je na het tweede blok. Daarover maak je een videoverslag waarin jouw competenties als teamcoach volgens het profiel van StiR duidelijk naar voren komen. Na elk blok schrijf je een reflectieverslag; hierin reflecteer je op jouw ontwikkeling tot teamcoach. 

Verder heb je tijd nodig voor literatuurstudie en sluit je de leergang af met een werkstuk en een video-assessment dat beoordeeld wordt door de leergangcoach.

Leren coachen en gecoacht worden gaan tijdens de opleiding hand in hand. Daarvoor wordt volop gebruikgemaakt van het leerproces in de groep. Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat de groep qua samenstelling stabiel blijft. Vrijstelling voor bepaalde programmaonderdelen is daarom niet mogelijk.

Programma 

De leergang Teamcoaching beslaat in totaal 38 dagdelen over een periode van ongeveer tien maanden, verdeeld over:

 • een workshopdag over je rol als teamcoach vanuit het systeemdenken;
 • vier blokken van drie aaneengesloten dagen met een avondprogramma;
 • twee integratiedagen.

LiteratuurBoektitel: De geheimen                           Boektitel: Aan de slag                                Boektitel: De hei op!
van de groep                                                met teamcoaching                                      Auteur: René Meijer &
Auteur:
 Wouter 't Hart                             Auteur: Marijke Lingsma                            Lex Mulder
Uitgeverij:
 Boom                                        Uitgeverij: Boom                                           Uitgeverij: Boom/NelissenProgrammaonderdelen

Een team is een spiegel van jou en jouw behoeftes. Voor welk appèl ben jij gevoelig? Je brengt het landschap van jezelf en van de groep in kaart. Wat zijn de effecten van jouw persoonlijke levensscript? Vanuit het systeemdenken onderzoek je wat de invloed is geweest van jouw plek in het gezin. Wat betekent zichtbaarheid voor jou? Hoe sta jij tegenover conflicten? Je ontdekt jouw schaduwkanten en voorkeursstijl in contacten en teams.

Doel

Je verkent jouw waarden en normen, zodat je je bewust bent van de effecten daarvan op anderen. Je onderzoekt thema's als zichtbaarheid, plek en ruimte innemen. Je leert patronen herkennen en benoemen. Het groepsscript komt aan de orde, ofwel de groepsnorm die altijd onbewust ontstaat. Er wordt een start gemaakt met het coachen van teams op patronen en het groepsscript. Waar sta jij in je ontwikkeling als teamcoach, welke stijl hanteer je en welke vaardigheden heb je al in huis?

Inhoud

 • Het persoonlijke levensscript (jouw eigen ijsberg).
 • Overeenkomsten tussen het persoonlijke levensscript en het groepsscript.
 • De theorie van teamontwikkeling - de verschillende teamfasen.
 • Onderscheid leiderschap/lidmaatschap.
 • Interventies en strategieën.
 • Projectie en (tegen)overdracht.
 • Communicatiepatronen in teams.

Doel

De effecten van emoties en relaties in teams zijn bepalend voor de dynamiek. Je leert parallelle processen doorzien, net als de (onbewuste) patronen die gedrag beïnvloeden. Je coacht teams aan de hand van systeeminterventies. Je doet ervaring op met het werken rondom aansluiting en verschil maken (SGT). Je leert een goede analyse maken met het daarbij behorende plan van aanpak voor het begeleiden van een team.

Inhoud

 • Opstellen van een functionele analyse en plan van aanpak voor de teambegeleiding.
 • Systeemdenken en systeeminterventies.
 • Systeem Gericht Trainen (SGT).
 • De stem van het systeem.
 • De dynamieken van eigenaarschap en slachtofferschap binnen een team.

Doel

Hoe kijk je met verschillende brillen naar teams binnen de context van een organisatie? In dit blok leer je werken met de onderstroom in een team. Je gaat daarin interveniëren om verhoudingen te herstellen en een nieuwe start te maken. Je ontdekt en herkent de grenzen van teamcoaching als instrument.

Inhoud

 • De rol van emoties.
 • Omgaan met frustraties en conflicten binnen een team.
 • Dialoog.
 • Regressieve teams: een team in onbalans.

Doel

Het verhelderen van de eigen bezieling als teamcoach. Wie ben jij en wat is jouw bijdrage aan het team, de organisatie en/of de maatschappij vanuit jouw eigen drijfveren? In dit blok onderzoek en ervaar je de aanvulling van systemisch werken en opstellingen op de begeleiding van teams. Van eigenbelang naar organisatiebelang, van los zand naar verbinding, van demotivatie naar inspiratie.

Inhoud

 • Ethiek: trouw zijn aan jezelf.
 • Leiderschap.
 • Implementatie en afronding.
 • Systemisch fenomenologisch kijken.
 • Overgangsrituelen.
 • Beweging gaande houden.

De deelnemers geven zelf invulling aan de twee vervolgdagen in de vorm van presentaties over de door hen verzorgde teamcoachtrajecten. De dagen staan in het teken van de integratie van theorie en praktijk.

Startdata
 • Workshopdag - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
  woensdag
  29 jan 2020
  Blok 1 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  10 feb 2020
  dinsdag
  11 feb 2020
  woensdag
  12 feb 2020
  Blok 2 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  06 apr 2020
  dinsdag
  07 apr 2020
  woensdag
  08 apr 2020
  Blok 3 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  15 jun 2020
  dinsdag
  16 jun 2020
  woensdag
  17 jun 2020
  Blok 4 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  21 sep 2020
  dinsdag
  22 sep 2020
  woensdag
  23 sep 2020
  Integratiedag - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
  maandag
  02 nov 2020
  maandag
  09 nov 2020
 • Workshopdag - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
  woensdag
  08 apr 2020
  Blok 1 - wsn | Woudschoten Hotel &Conferentiecentrum, Zeist
  woensdag
  15 apr 2020
  donderdag
  16 apr 2020
  vrijdag
  17 apr 2020
  Blok 2 - GTAMER | Fletcher Hotel Amersfoort
  woensdag
  03 jun 2020
  donderdag
  04 jun 2020
  vrijdag
  05 jun 2020
  Blok 3 - GTAMER | Fletcher Hotel Amersfoort
  woensdag
  16 sep 2020
  donderdag
  17 sep 2020
  vrijdag
  18 sep 2020
  Blok 4 - GTAMER | Fletcher Hotel Amersfoort
  woensdag
  18 nov 2020
  donderdag
  19 nov 2020
  vrijdag
  20 nov 2020
  Integratiedag - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
  woensdag
  20 jan 2021
  donderdag
  21 jan 2021
 • Workshopdag - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
  dinsdag
  23 jun 2020
  Blok 1 - GTAMER | Fletcher Hotel Amersfoort
  maandag
  29 jun 2020
  dinsdag
  30 jun 2020
  woensdag
  01 jul 2020
  Blok 2 - GTAMER | Fletcher Hotel Amersfoort
  maandag
  21 sep 2020
  dinsdag
  22 sep 2020
  woensdag
  23 sep 2020
  Blok 3 - GTAMER | Fletcher Hotel Amersfoort
  maandag
  02 nov 2020
  dinsdag
  03 nov 2020
  woensdag
  04 nov 2020
  Blok 4 - GTAMER | Fletcher Hotel Amersfoort
  maandag
  11 jan 2021
  dinsdag
  12 jan 2021
  woensdag
  13 jan 2021
  Integratiedag - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
  dinsdag
  02 mrt 2021
  dinsdag
  09 mrt 2021
 • Workshopdag - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
  dinsdag
  15 sep 2020
  Blok 1 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  28 sep 2020
  dinsdag
  29 sep 2020
  woensdag
  30 sep 2020
  Blok 2 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  16 nov 2020
  dinsdag
  17 nov 2020
  woensdag
  18 nov 2020
  Blok 3 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  11 jan 2021
  dinsdag
  12 jan 2021
  woensdag
  13 jan 2021
  Blok 4 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  08 mrt 2021
  dinsdag
  09 mrt 2021
  woensdag
  10 mrt 2021
  Integratiedag - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
  dinsdag
  18 mei 2021
  dinsdag
  25 mei 2021
Studiebelasting en overige informatie

Video-assessment

De leergang sluit je af met een video-assessment – in deze opname ben jij in je rol als teamcoach te zien in interactie met het team. Je ontvangt een persoonlijke terugkoppeling op het videoverslag dat je tijdens de leergang hebt gemaakt.

Studiebelasting

De totale studiebelasting van de leergang Teamcoaching bedraagt 460 uur. Een specificatie hiervan:

Contacturen ca. 152 uur in de leergang

Uitvoerend ca. 75 uur voor:

 • leerteams/intervisie (min. vier dagdelen),
 • een à twee teamcoachtrajecten.

Literatuurstudie ca. 135 uur voor:

 • drie verplichte boeken
 • en (digitaal) opleidingsmateriaal van SchoolvoorCoaching.

Reflectie en toetsing ca. 98 uur voor:

 • voorbereidingsopdracht voor de blokken,
 • vier reflectieverslagen,
 • toetsing Functionele Analyse,
 • werkstuk
 • en een video-assessment