Home/Opleidingen/Leergang Teamcoaching Teamcoaching

Leergang Teamcoaching

Doorgrond de geheimen en systemische wetten van teams en organisaties

 • 15 dagen + intake (38 dagdelen)
 • 12 deelnemers
 • Start: 06 februari 2023
 • 9732,-excl. btw
 • Je kunt een gedegen analyse maken van en met teams binnen de context van een organisatie.
 • Je bent in staat om met de onderstroom in teams te werken en complexe vraagstukken te coachen.
 • Je kunt op een verantwoorde wijze interventies doen die bijdragen aan teamontwikkeling.
Reviews
Deze leergang leert je niet alleen een vak, het draagt ook bij aan jou als mens. Onzichtbare grenzen worden opgezocht en doorbroken. Je komt er sterker uit dan dat je er in ging.
April 2021
Mariëtte Nauta
Verandermanager
Ik heb geleerd wat de rol van teamcoach inhoud, het is echt een vak apart. Voorheen dacht ik dat ik de teamcoach rol vervulde maar dan was ik meer facilitator, procesbegeleider of trainer. Heel waardevol wat ik het afgelopen jaar geleerd heb over de rol en over mezelf.
Februari 2020
Jill Clayden
HR Businesspartner
Ik heb mezelf echt in de spiegel aangekeken zonder maskers. Ik ben meer dan ooit in verbinding met mijzelf en anderen. Ik ben een startbekwame teamcoach en een veel betere coachend leidinggevende.
Februari 2020
Jan Pullen
Trainer Coaching voor Managers
Ik verwachtte veel en het was nog beter dan ik hoopte. Dit was, zonder te overdrijven, de beste opleiding die ik heb gedaan.
Februari 2020
Nils Burger
-
Een leergang die me als persoon heeft verrijkt en effectieve handvatten heeft geboden om als teamcoach aan de slag te gaan.
Mei 2021
Emiel Hakvoort
Programmamanager
De opleiding heeft me geholpen meer bij mezelf te blijven en ook eens bewust uit mijn ratio te stappen, in mezelf te zijn en bij mijn lichaam te zijn, waaruit veel informatie te halen valt.
November, 2019
Suzanne Groenevelt-van den Belt
Teamcoach, Teamtrainer & Gezins- en Opvoedcoach
SchoolvoorCoaching staat hoog aangeschreven en deze opleiding is daar een voorbeeld van.
November, 2019
Sandra Janssen
Voorzitter dagelijks bestuur OR IT
Ik ben veel bewuster geworden van mijn eigen rol in de interactie en kan mijn kwaliteiten beter inzetten. Het heeft mijn verwachtingen overstegen.
Oktober, 2019
Hakan Kara
Business Change Consultant
Beste opleiding die ik de afgelopen 10 jaar professioneel heb gevolgd. Het is naast nuttig voor je werk een verrijking voor jezelf als mens.
Oktober, 2019
Raymond Sterrenburg
Agile Coach
De leergang heeft potentieel dat in mij zat om teams te coachen vrijgemaakt.
Juni 2019
Susanne
Coach en Ergotherapeut
Een zeer waardevolle en onvergetelijke ervaring en start van een nieuw begin!
December 2018
Chiel Nieuwenhuis
Commandant
Het heeft me bewust gemaakt van mezelf en het gevoel voor de onderstroom versterkt.
November 2018
Pim van der Zwet
Agile Team Coach
Heel gedegen opleiding: stevige theoretische basis en vooral veel oefenen en doen.
Juni 2018
Sylvia Melzer
Sylvia Melzer Training | Coaching
De leergang teamcoaching heeft me veel inzicht gegeven in mijzelf en de impact van mijn gedrag op een groep.
Februari 2018
Josien Wisgerhof
HR Businesspartner
Doelgroep

Deze leergang is bedoeld voor iedereen die professioneel teams wil leren coachen. Je kan de wens hebben zelfstandig trainer te worden of je wil je teamcoachvaardigheden sterk uitbreiden binnen het huidige werk dat je doet. De Leergang Teamcoaching is ideaal voor (organisatie- en agile)coaches, trainers, leidinggevenden, projectmanagers en organisatieadviseurs die met groepen werken. In je (werk)omgeving heb je de mogelijkheid om teams te coachen. Je hebt een werk- en denkvermogen op minimaal hbo-niveau.

Zelf wil je ook gecoacht worden in je persoonlijke en professionele ontwikkelingsproces tot teamcoach. Je beschikt daarom over voldoende veerkracht en balans om deze intensieve leergang te volgen. Je bent in staat tijdens de leergang functioneel feedback te geven, te vragen en te ontvangen en actief jouw rol binnen een team te onderzoeken.

Om een goed beeld van de samenstelling van de groep en de achtergrond van de deelnemers te krijgen, maakt een telefonisch intakegesprek deel uit van de leergang. Dat gesprek wordt kort na de aanmelding gepland.

Na succesvolle afronding van deze leergang kun je je laten registreren als Erkend Teamcoach bij StiR enRegisterteamcoach bij LVSC. Tevens is deze opleiding erkend door de NOBCO met 114 PE-uren.

                        

Werkwijze & Programma

Programma 

De leergang Teamcoaching beslaat in totaal 38 dagdelen over een periode van ongeveer tien maanden, verdeeld over:

 • een workshopdag over je rol als teamcoach vanuit het systeemdenken;
 • vier blokken van drie aaneengesloten dagen met een avondprogramma;
 • twee afrondingsdagen.

Onderaan deze pagina vind je een volledig overzicht van alle programmaonderdelen die in deze opleiding aan bod komen.

Werkwijze

Bij coaching op zelfsturing en teamsamenwerking (in bijvoorbeeld agile- en leanprojecten) maak je als teamcoach het verschil dankzij diepgaand inzicht in jezelf en in de werking van de onderstroom. Deze inzichten stellen je in staat jezelf als instrument in te zetten tijdens het coachtraject. Zo creëer je in het werken met teams ruimte en vrijheid om te spelen met technieken van boven- en onderstroom. De effecten van gedrag en opvattingen binnen teams en op teamprocessen worden voorspelbaar. Je ontwikkelt lef, en het vermogen om als teamcoach je grenzen te verleggen en teams met complexe problematiek te begeleiden.

Je ondergaat als groep de verschillende fasen van teamontwikkeling waardoor je de theorie direct zelf ervaart. Daarom werken we met een groep in een vaste samenstelling. Je leert interventies plegen op de dynamiek van de opleidingsgroep en oefent voortdurend in subgroepen. Theoretische modellen, ervaringen en reflectie wisselen elkaar af. Sommige programmaonderdelen van de leergang worden verzorgd door gastdocenten. 

Tijdens deze opleiding teamcoaching begeleid je een team in een veranderingstraject. In de keuze van het team dat je coacht ben je vrij. Het mag een team zijn binnen je eigen organisatie, maar ook daarbuiten. Van belang is dat je in ieder geval niet als leidinggevende of anderszins deel uitmaakt van het team. Met het teamcoachtraject start je na het tweede blok. Daarover maak je een videoverslag waarin jouw competenties als teamcoach volgens het profiel van StiR duidelijk naar voren komen. Na elk blok schrijf je een reflectieverslag; hierin reflecteer je op jouw ontwikkeling tot teamcoach. 

Verder heb je tijd nodig voor literatuurstudie en sluit je de leergang af met een werkstuk en een video-assessment dat beoordeeld wordt door de leergangcoach.

Leren coachen en gecoacht worden gaan tijdens de opleiding hand in hand. Daarvoor wordt volop gebruikgemaakt van het leerproces in de groep. Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat de groep qua samenstelling stabiel blijft. Vrijstelling voor bepaalde programmaonderdelen is daarom niet mogelijk.

-tekst vervolgt onder afbeeldingen -

Literatuur


       De geheimen                                           Competente mensen                                            De hei op!
       van de groep                                           incompetente teams                             René Meijer & Lex Mulder
       Piet Weisfelt                                              Jobbeke de Jong                                          Uitgeverij Boom 
    Uitgeverij Boom                                            Uitgeverij Boom   


Programmaonderdelen

Een team is een spiegel van jou en jouw behoeftes. Voor welk appèl ben jij gevoelig? Je brengt het landschap van jezelf en van de groep in kaart. Wat zijn de effecten van jouw persoonlijke levensscript? Vanuit het systeemdenken onderzoek je wat de invloed is geweest van jouw plek in het gezin. Wat betekent zichtbaarheid voor jou? Hoe sta jij tegenover conflicten? Je ontdekt jouw schaduwkanten en voorkeursstijl in contacten en teams.

Doel

Je verkent jouw waarden en normen, zodat je je bewust bent van de effecten daarvan op anderen. Je onderzoekt thema's als zichtbaarheid, plek en ruimte innemen. Je leert patronen herkennen en benoemen. Het groepsscript komt aan de orde, ofwel de groepsnorm die altijd onbewust ontstaat. Er wordt een start gemaakt met het coachen van teams op patronen en het groepsscript. Waar sta jij in je ontwikkeling als teamcoach, welke stijl hanteer je en welke vaardigheden heb je al in huis?

Inhoud

 • Het persoonlijke levensscript (jouw eigen ijsberg).
 • Overeenkomsten tussen het persoonlijke levensscript en het groepsscript.
 • De theorie van teamontwikkeling - de verschillende teamfasen.
 • Onderscheid leiderschap/lidmaatschap.
 • Interventies en strategieën.
 • Projectie en (tegen)overdracht.
 • Communicatiepatronen in teams.

Doel

De effecten van emoties en relaties in teams zijn bepalend voor de dynamiek. Je leert parallelle processen doorzien, net als de (onbewuste) patronen die gedrag beïnvloeden. Je coacht teams aan de hand van systeeminterventies. Je doet ervaring op met het werken rondom aansluiting en verschil maken (SGT). Je leert een goede analyse maken met het daarbij behorende plan van aanpak voor het begeleiden van een team.

Inhoud

 • Opstellen van een functionele analyse en plan van aanpak voor de teambegeleiding.
 • Systeemdenken, systeeminterventies en systemisch coachen.
 • Systeem Gericht Trainen (SGT).
 • De stem van het systeem.
 • De dynamieken van eigenaarschap en slachtofferschap binnen een team.

Doel

Hoe kijk je met verschillende brillen naar teams binnen de context van een organisatie? In dit blok leer je werken met de onderstroom in een team. Je gaat daarin interveniëren om verhoudingen te herstellen en een nieuwe start te maken. Je ontdekt en herkent de grenzen van teamcoaching als instrument.

Inhoud

 • De rol van emoties.
 • Omgaan met frustraties en conflicten binnen een team.
 • Dialoog.
 • Regressieve teams: een team in onbalans.

Doel

Het verhelderen van de eigen bezieling als teamcoach. Wie ben jij en wat is jouw bijdrage aan het team, de organisatie en/of de maatschappij vanuit jouw eigen drijfveren? In dit blok onderzoek en ervaar je de aanvulling van systemisch coachen en opstellingen op de begeleiding van teams. Van eigenbelang naar organisatiebelang, van los zand naar verbinding, van demotivatie naar inspiratie.

Inhoud

 • Ethiek: trouw zijn aan jezelf.
 • Leiderschap.
 • Implementatie en afronding.
 • Systemisch fenomenologisch kijken.
 • Overgangsrituelen.
 • Beweging gaande houden.

De leergang sluit je af met een video-assessment - in deze opname ben jij in je rol als teamcoach te zien in interactie met het team. Je ontvangt een persoonlijke terugkoppeling op het videoverslag dat je tijdens de leergang hebt gemaakt. 

De deelnemers geven zelf invulling aan de twee afrondingsdagen in de vorm van presentaties over de door hen verzorgde teamcoachtrajecten. De dagen staan in het teken van de integratie van theorie en praktijk.

Startdata
 • Startdag - SchoolvoorCoaching Utrecht
  maandag
  05 sep 2022
  Blok 1 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  19 sep 2022
  dinsdag
  20 sep 2022
  woensdag
  21 sep 2022
  Blok 2 - Woudschoten Hotel &Conferentiecentrum, Zeist
  maandag
  07 nov 2022
  dinsdag
  08 nov 2022
  woensdag
  09 nov 2022
  Blok 3 - Woudschoten Hotel &Conferentiecentrum, Zeist
  maandag
  16 jan 2023
  dinsdag
  17 jan 2023
  woensdag
  18 jan 2023
  Blok 4 - Woudschoten Hotel &Conferentiecentrum, Zeist
  maandag
  06 mrt 2023
  dinsdag
  07 mrt 2023
  woensdag
  08 mrt 2023
  Afrondingsdag - SchoolvoorCoaching Utrecht
  dinsdag
  16 mei 2023
  dinsdag
  23 mei 2023
 • Startdag - SchoolvoorCoaching Utrecht
  vrijdag
  18 nov 2022
  Blok 1 - Kaap Doorn Conferentiecentrum, Doorn
  woensdag
  30 nov 2022
  donderdag
  01 dec 2022
  vrijdag
  02 dec 2022
  Blok 2 - Kaap Doorn Conferentiecentrum, Doorn
  woensdag
  18 jan 2023
  donderdag
  19 jan 2023
  vrijdag
  20 jan 2023
  Blok 3 - Kaap Doorn Conferentiecentrum, Doorn
  woensdag
  08 mrt 2023
  donderdag
  09 mrt 2023
  vrijdag
  10 mrt 2023
  Blok 4 - Kaap Doorn Conferentiecentrum, Doorn
  woensdag
  19 apr 2023
  donderdag
  20 apr 2023
  vrijdag
  21 apr 2023
  Afrondingsdag - SchoolvoorCoaching Utrecht
  woensdag
  07 jun 2023
  woensdag
  14 jun 2023
 • Startdag - SchoolvoorCoaching Utrecht
  maandag
  06 feb 2023
  Blok 1 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  13 feb 2023
  dinsdag
  14 feb 2023
  woensdag
  15 feb 2023
  Blok 2 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  03 apr 2023
  dinsdag
  04 apr 2023
  woensdag
  05 apr 2023
  Blok 3 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  22 mei 2023
  dinsdag
  23 mei 2023
  woensdag
  24 mei 2023
  Blok 4 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  maandag
  03 jul 2023
  dinsdag
  04 jul 2023
  woensdag
  05 jul 2023
  Afrondingsdag - SchoolvoorCoaching Utrecht
  maandag
  18 sep 2023
  dinsdag
  19 sep 2023
 • Startdag - SchoolvoorCoaching Utrecht
  woensdag
  29 mrt 2023
  Blok 1 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  woensdag
  05 apr 2023
  donderdag
  06 apr 2023
  vrijdag
  07 apr 2023
  Blok 2 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  woensdag
  24 mei 2023
  donderdag
  25 mei 2023
  vrijdag
  26 mei 2023
  Blok 3 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  woensdag
  05 jul 2023
  donderdag
  06 jul 2023
  vrijdag
  07 jul 2023
  Blok 4 - Ernst Sillem Hoeve, Den Dolder
  woensdag
  27 sep 2023
  donderdag
  28 sep 2023
  vrijdag
  29 sep 2023
  Afrondingsdag - SchoolvoorCoaching Utrecht
  donderdag
  07 dec 2023
  vrijdag
  08 dec 2023
Studiebelasting

De totale studiebelasting van de leergang Teamcoaching bedraagt 460 uur. Hieronder volgt een specificatie daarvan.

Contacturen ca. 152 uur in de leergang:

 • Eén workshopdag
 • Vier blokken van 3 dagen
 • Twee integratiedagen

 Uitvoerend ca. 75 uur voor:

 • Leerteams/intervisie (min. vier dagdelen)
 • Eén of twee teamcoachtrajecten

Literatuurstudie

 • Het lezen van drie verplichte boeken
 • Het lezen van overig (digitaal) opleidingsmateriaal van SchoolvoorCoaching

Reflectie en toetsing ca. 98 uur voor:

 • Voorbereidingsopdracht voor de blokken
 • Vier reflectieverslagen
 • Toetsing Functionele Analyse
 • Werkstuk
 • Video-assessment