SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Virtual Reality Coaching door Dana-Maria Faneker Interview Coaching in de praktijk

Virtual Reality Coaching door Dana-Maria Faneker

'Over een paar jaar is de coachwereld helemaal veranderd'

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

In mei 2016 won Lifecoach Dana-Maria Faneker de Samsung VR Challenge voor het beste Virtual Reality (VR) idee van Nederland: coaching door middel van VR. Dana weet het zeker: Over vijf jaar is de coachwereld compleet veranderd en werkt iedereen hiermee. Samen met coaches wil ze applicaties gaan ontwikkelen om de VR-bril in te kunnen zetten bij coaching. 

Tekst door Caroline Linssen

Wie is Dana-Maria Faneker?

‘Ik ben een mission sailor. Mijn missie is om mensen kapitein van hun eigen leven te maken. Na jarenlang matroos en schipper te zijn geweest heb ik in 2008 een coachopleiding gedaan. In 2010 heb ik het Greenpeace promotieteam getraind en gecoacht in gesprekstechnieken. Dat was een mooie tijd, maar ik wilde toch liever mijn aandacht verleggen naar wat wél goed gaat in de wereld. Positief denken wordt zwaar onderschat. Waar aandacht naar toe gaat, dat groeit dus ik wil aandacht geven aan de dingen die ik wel wil zien groeien. In 2013 ben ik voor mezelf begonnen als life coach. Toen ik Matthijs van Nieuwkerk in DWDD met een VR-bril zag zitten, zag ik voor me hoe ik dit kon inzetten voor coaching. In een gesprek vorig jaar met Samir Lahiri van het Permanent Future Lab in Utrecht vertelde ik dat ik in 2016 wilde coachen met VR. Hij zei: ‘Je moet nú beginnen, dan ben je de eerste coach in Nederland!’ In mijn startup Captain VR  leid ik nu coaches trainers, therapeuten en psychologen op om te werken met VR.” 

Wat is Virtual Reality Coaching?

“Door VR toe te voegen als technologie of tool kan je datgene testen waar je mensen op coacht, bijvoorbeeld angst of belemmerende patronen. Ik heb bijvoorbeeld een coach-app ontwikkeld voor mensen met extreme verlegenheid, De FeestVRees app. Dat zijn verschillende scenario’s van een feestje maar dan gemaakt met een 360°-camera. Via de VR-bril kan je zo oefenen in het ontmoeten van mensen. Een soort sterk verbeterde versie van het rollenspel, alleen durf je veel verder te gaan omdat je weet dat het niet echt is, ook al voelt het wel zo. Daardoor ben je vrij om je eigen ding te doen. Via de VR-bril zet je mensen in een vrijwel niet van echt te onderscheiden virtuele omgeving, bijvoorbeeld een feestje waar je mensen ontmoet, een slechtnieuwsgesprek of een sollicitatie.”

Hoe helpt VR coaches en leidinggevenden?

“Je kan er het doorbreken van belemmerende patronen mee oefenen. Of een presentatie die je spannend vindt, beleven met diverse soorten publiek. Het is interessant voor exposure therapy, niet alleen bij fobieën maar ook bijvoorbeeld slagingsangst. Mensen die het door hun perfectionisme niet aankunnen als hun een podium wordt geboden, kan je via VR in aanraking brengen met doelen die mogelijk zijn en blootstellen aan datgene waar ze aan willen werken. Dat gebeurt in een veilige setting, waardoor mensen zich meer blootgeven dan normaal. Het leuke is: we zitten nog in de experimentele fase, dus je kan als coach helemaal zelf invullen hoe je het gebruikt en je eigen apps ontwikkelen.”

Wat wil je overbrengen tijdens jouw trainingen en hoe doe je dat?

“Ik wil coaches de mogelijkheid geven om er nu mee te beginnen en samen te kijken welke apps ze nodig hebben, want ik kan dat niet allemaal alleen ontwikkelen. Ik heb veel ideeën, maar elke coach weet wat er specifiek nodig is om zijn coachee te helpen. Je krijgt een demonstratie van wat we aan het doen zijn, hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn van VR-coaching. En je ervaart het zelf, want ik neem VR-brillen mee zodat je je kan onderdompelen in de virtuele wereld! Je ziet via filmpjes hoe je het als coach kan inzetten en wat het doet met iemand die gecoacht wordt. Verder vertel ik over de opleiding VR-coaching bij Captain VR.”

Wat mis je als je niet zou deelnemen?

‘Een unieke ervaring, want elke keer als ik iemand zo’n VR-bril opzet hoor ik ‘wow’, ‘ongelooflijk!’, ‘adembenemend’. Zelfs een zeer sceptische coach die ik speciaal gevraagd had om het te ervaren, ging helemaal om. Ook mis je de kans om bij de voorhoede te zitten en het begin mee te maken van iets dat heel groot gaat worden. Ik denk namelijk dat straks de hele wereld gaat coachen met VR. En jij kan nu komen helpen om dat te ontwikkelen. Het is nu of nooit!"

Benieuwd geworden naar VR-coaching? Hier staan enkele filmpjes van het gebruik van de brillen.
Meer informatie over het werk van Dana-Maria vind je op  haar website.

 

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Impact Maken vanuit je Essentie
Workshop Impact Maken vanuit je Essentie

Weten wat jou wezenlijk te doen staat met Theory U

  • Start: 02 oktober 2023
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Stevig op Je Eigen Plek Staan
Workshop Stevig op Je Eigen Plek Staan

Authentiek verbonden door lichaamsbewustzijn

  • Start: 06 oktober 2023
  • 1 dag (09.30 tot 16.30 uur)
  • 10 deelnemer(s)
  • 315,-