SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Lichaamsbewust coachen & zelfcoachen 1-op-1 Coaching On(der)bewuste Systeemdenken Lichaamsintelligentie Waarnemend Handelen

Lichaamsbewust coachen & zelfcoachen

Coach met minder moeite & meer impact – door aandacht voor alle lagen

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Lichaamsbewust coachen & zelfcoachen

Coach met minder moeite & meer impact – door aandacht voor alle lagen

Door: Ans Tros, oprichter van SchoolvoorCoaching

Elke coachvraag is meerdimensionaal van aard en ik maak daarom graag onderscheid tussen mentale, emotionele, fysieke en energetische lagen. Wil je een vraagstuk op alle lagen oplossen, laat dan ook je coachee op al deze lagen onderzoek doen. Want juist via onbewuste lagen komen antwoorden. Een simpel en doeltreffend grondmodel om dit te onderzoeken is het model Waarnemen op alle lagen.

Het model geeft verassend snel inzichten als je je coachee, met een vraag in het achterhoofd, uitnodigt om op een van de blaadjes te gaan staan en zich daarbij te concentreren op subtiele lichamelijke gewaarwordingen. Neem de tijd en vermijd rationalisaties.

Besef hierbij dat elk mens verschilt in de mate waarin er contact is met deze lagen of kanalen, de meeste mensen hebben twee voorkeurskanalen. Stel eventueel een vraag als je iets opvalt in de houding of energie. Veel coaches ervaren zelf eveneens wat de cliënt voelt als ze afstemmen op de ander. En dat neem je mee tijdens het coachen.

Als iemand ergens een pijntje, druk of ongemak ervaart mag je er van uit gaan dat zich aanvullende informatie aandient. Het lichaam werkt mee. Nodig de coachee hierbij ook gerust uit om op de eerste ingeving te vertrouwen.

Of stel bijvoorbeeld een van de volgende vragen:

 • Kun je jouw gevoel of sensatie voor dit moment helemaal toelaten - dus toestemming geven? Vaak lost het ongemak zich op en soms komt er nieuwe informatie naar boven. Probeer het vooral niet te verklaren, want dan zet iemand het gevoel meteen weer vast.
 • Heeft je gevoel of ongemak iets nodig? Soms komt er een woord of impuls om er een hand op te leggen.
 • Is er een laag waar mogelijk aanvullende info is? Ga daarnaartoe.
 • Is het wel van jou? Als ik mensen deze laatste vraag stel kijken ze me vaak verbaasd aan. Hoezo? Ik heb er toch last van? Dit klopt helemaal, maar daarmee ben je er nog niet altijd de rechtmatige eigenaar. Veel mensen pikken namelijk onbewust emoties of lasten van anderen op in hun eigen lichaam.

Vraag jij je weleens af of iets van jouzelf is of van een ander? Je kunt het eenvoudig toetsen door je systeem (je lichaam inclusief alle ongeziene lagen) de opdracht te geven om alle energie en projecties van anderen los te laten. Blijf dan waarnemen of er iets verandert. Vraag daarna ook jouw eigen energie terug naar je systeem.

Het is zeker de moeite waard om dit zelf te toetsen als je een plotselinge verandering in je humeur of lichaam ervaart. Verandert er niets dan is er vaak nog aanvullende informatie te ontdekken. En prachtig voorbeeld van dit fenomeen hoorde ik van een relatie die mij mailde:

‘Door het lezen van jouw boek heb ik weer een mooi stukje kunnen helen. Ik kreeg het inzicht dat een blokkade in mijn heup/bekkengebied niet van mij was, maar van mijn moeder. Al lezend kreeg ik de inzichten hierover en wist ik wat te doen om mijn moeder en haar lasten volledig los te laten. De pijn in mijn heup is nog niet volledig weg, maar is vele malen minder! Ben d’r bijna 2 jaar mee zoet geweest; fysio, oefeningen etc. Je zult dus begrijpen hoe dankbaar ik ben met de inzichten en de heling.’

Een bijzonder cadeau en een mooi voorbeeld van meerdimensionale heling. Haar fysieke oefeningen vormden geen oplossing - want onder haar pijnklachten zat nog andere informatie. Ze liet me daarna weten dat de pijn binnen een week volledig was verdwenen. Hetgeen heel begrijpelijk is omdat het fysieke lichaam even tijd nodig heeft om een nieuwe balans te hervinden.

Dit voorbeeld illustreert hoeveel er mogelijk is als we vragen stellen en opdrachten durven geven aan ons eigen systeem. Lichaamsbewust coachen met aandacht voor alle lagen betekent dat er oneindig veel mogelijk is - en je bovendien steeds “luier” kan coachen met meer impact.

 • Ans Tros is oprichter van SchoolvoorCoaching en actief als schrijver en uitgever via ReflActionSpace. Zij publiceerde in september 2022 het boek De psychologie van ReflAction, word de systeembeheerder van je eigen leven.
Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

 • Start: 08 maart 2024
 • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
 • 12 deelnemer(s)
 • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Training Coachtechnieken
Losse dagen
Training Coachtechnieken

Vergroot je bewegingsvrijheid en effectiviteit in elk gesprek

 • Start: 07 maart 2024
 • 4 dagen
 • 12 deelnemer(s)
 • 1805,-