Home > Inspiratie > Onderbewuste > Welke antwoorden geeft je onbewuste?

Welke antwoorden geeft je onbewuste?

Vanuit de psychologie weten we dat een crisis, persoonlijk of collectief, vaak nieuwe inzichten en ideeën voortbrengt. Ook kunstenaars, dichters en filosofen komen in perioden van crisis vaak met vernieuwende creaties en inzichten. Een crisis is naast een moeilijke periode dus ook vaak een vruchtbare periode.

Welke antwoorden geeft je onbewuste?

Een Jungiaanse oefening

Als we dit moment in de tijd door deze lens bekijken en persoonlijke antwoorden zoeken op hoe we met dit moment kunnen omgaan, is het vanuit de psychologie van Jung zinvol om aandacht te besteden aan onze verbeeldingskracht. Daarom volgt nu een praktische Jung-oefening voor jezelf of degene die je coacht:

  1. Ga rustig zitten en kies een metafoor die dit moment voor jou goed verbeeldt. Dit kan uiteraard van alles zijn, bijvoorbeeld een bootje op woelige wateren, een kuiken dat uit een ei komt, een kluizenaar in een grot of een zwerm vogels in de lucht. Zoek een metafoor die past bij hoe jij dit moment beleeft.
  2. Besteed vervolgens aandacht aan deze metafoor. Mediteer op dit beeld, teken het, schrijf er een gedicht over, maak er een dans of een lied over en/of let op je dromen. Censureer niet wat er in je opkomt en volg je spontane ingevingen. Op deze manier krijgt je onbewuste de ruimte om antwoord te geven op jouw bewust gekozen metafoor. Er ontstaat als het ware een dialoog tussen het bewuste en het onbewuste.

Veelal verandert het onbewuste de oorspronkelijk gekozen metafoor of verrijkt het onbewuste de metafoor met nieuwe details. Zo wordt ons bewustzijn vergroot met nieuwe zienswijzen, doen we nieuwe inspiratie op en komen we tot nieuwe inzichten.

 

Over de auteurs

Eva Rijpert

Eva Rijpert

Een echte leeuw. Open, warm en creatief. Geniet van de schoonheid in de wereld. Houdt van een goed verhaal.

Welke opleiding past bij mij?

Ben je je aan het oriënteren op een opleiding tot coach, teamcoach of coachend leider? Met een luisterend oor én hart geeft ons kantoorteam je eerlijk advies.