SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Je intuïtie... werk jij er al mee als coach?1-op-1 CoachingOn(der)bewusteLichaamsintelligentieWaarnemend Handelen

Je intuïtie... werk jij er al mee als coach?

Want of je erin gelooft of niet... benut het!

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Je intuïtie, wat is dat nou eigenlijk? En waarom zou je er als coach mee willen werken? In dit artikel nemen we je mee in verschillende perspectieven én delen we graag onze visie met je.

Spiritueel of aards?

Voor de een is intuïtie een innerlijk weten. Er gebeurt iets en ergens weet je meteen: ja of nee. Vaak heeft het ergens ook een spirituele component.

‘Ik luister vaak de podcast van Chiel Beelen,’ vertelt trainer Minke Justus. ‘En daar vraagt hij het heel vaak: ‘Wat is intuïtie?’ En vrijwel altijd zegt hij erbij: ‘Ik weet dat dit de moeilijkste vraag van allemaal is!’’

Minke:

‘Voor mijzelf is intuïtie als een onzichtbaar orgaan. Wat zich manifesteert in de vorm van een gevoel, een gedachte, een fysieke impuls of sensatie. Waarvan je direct weet dat het klopt - en waarbij je vanbinnen de uitnodiging voelt om ernaar te luisteren.

Naar mijn idee klopt je zuivere intuïtie altijd. Maar dat neemt niet weg dat je wel andere dingen kunt verwarren met intuïtie. Zoals je eigen projecties. Van je wezenlijk zuivere intuïtie kun je echter voelen dat het klopt. Én krijg je bevestiging zodra je ernaar luistert. Met het gevolg dat je er steeds meer op leert vertrouwen.’


Communicatie van je onbewuste?

Tegelijkertijd wordt vaak genoeg gezegd dat intuïtie wellicht onverklaarbaar voelt… maar wel degelijk aards en te verklaren is. Want is intuïtie niet gewoon je onbewuste brein dat simpelweg veel sneller (ver)werkt dan je bewuste ratio?

Je onbewuste associeert vele malen sneller dan je bewuste gedachten kunnen volgen. Zodoende legt het misschien ook die intuïtieve verbanden. Verbanden die niet meteen in woorden zijn te verklaren, maar wel degelijk een “logische oorsprong” hebben.

En let op: niet alleen je eigen onbewuste levert interessant materiaal om mee te werken. Juist ook het onderbewuste van je coachee is waardevol. Dat wat net onder het bewustzijn om aandacht vraagt, is namelijk precies wat de coachee wél bezighoudt, maar wat nog niet bewust aan het verwerken is. (Denk alleen al aan je dromen.)

In haar boek Dynamisch Coachen zegt Ans Tros hierover:

‘Het onbewuste communiceert in symbolen en beelden. Door te werken met beeldend materiaal, of beeldende oefeningen, communiceer je als het ware direct met het onbewuste. Een beeld komt direct bij je binnen. Het gaat voorbij de censuur en voor je het weet ben je geraakt. Dit fenomeen is zeer bruikbaar in het coachen. Omdat antwoorden niet zijn te vinden op de plek waar je gewend bent te zoeken.’


Wat je ook gelooft: benut het!

Bij SchoolvoorCoaching maakt het ons niet uit wat je precies gelooft. Voor ons is intuïtie zowel hemels als aards - en we willen je, ongeacht de bron, uitnodigen ermee te werken. Durf "vage" informatie & impulsen in te zetten binnen je coaching. Maak er een interventie van. Het levert vaak enorm rake inzichten op. En op zijn minst: niéuwe beweging.

Dus willen we je aanmoedigen:

 • Durf je ingevingen in te brengen.
  (“Ik krijg ineens het beeld van een strijdlustige wolf. Ben jij dit? Of is het iemand anders?”)

 • Werk met je impulsen.
  (“Ik heb de neiging voor je te gaan zorgen. Herken je dat?”)

 • Benut de sensaties van je lichaam.
  (“Ik word ineens helemaal koud. Heb jij dat ook? Wat zou het betekenen?”)

 • En die van je coachee.
  (“Waar in je lichaam zit deze herinnering?”)

Je zal zien hoeveel nieuwe klepjes er opengaan in het hoofd en het lijf van je coachee.

Maar wat nou als het mislukt?

En doet het inbrengen van je ingevingen niks? Resoneert er niks bij je coachee? Dan laat je deze interventie gewoon weer gaan. Het is echt een misvatting dat elke interventie raak moet zijn. Je tast af en stelt bij. Samen met je coachee ga je op onderzoek uit. Aan jou de taak erbij te blijven als het spannend wordt. Maar volg de energie.

Intuïtie of projectie?

Tot slot: bij grote emoties kan het raadzaam zijn je intuïtie met zorg te onderzoeken. Je zou kunnen zeggen dat een diep innerlijk weten vaak helder is, maar fluistert. Niet gilt.

Oud-deelnemer Astrid Romijn zei hierover al eens in een interview:

‘Wat jij denkt dat je intuïtie is, zouden zomaar overtuigingen kunnen zijn uit je verleden. Daarom is het dus ook zo belangrijk dat je [als coach] met jezelf aan de slag gaat en je eigen overtuigingen leert kennen. Je eigen triggers en projecties, zodat je daar je coachee als het ware niet mee lastigvalt.

Op het moment dat je veel inhoudelijke bagage hebt geloof ik wél dat dat je heel goed kunt aanvoelen: hier of daar zit iets. En ook je voelsprieten neem je natuurlijk wel mee. Breng jezelf en je waarnemingen te allen tijde in, dat is wat een goede coach doet. Maar dan heb je het wat mij betreft echt over de combinatie van intuïtie en kennis, kunde en bewustzijn.’


Prachtig verwoord door Astrid, en precies waar we in geloven bij SchoolvoorCoaching. Bewust werken met hoofd, hart en lijf. Dat leer je in onze opleidingen tot gecertificeerd coach - en gecertificeerd teamcoach.

Je bent van harte welkom.

Met je ratio én je intuïtie. Met al je waarnemingen. En al je impulsen.


- - -
Benieuwd naar SchoolvoorCoaching?

Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

 • Start: 16 oktober 2024
 • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
 • 12 deelnemer(s)
 • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Training Coachtechnieken
Losse dagen
Training Coachtechnieken

Vergroot je bewegingsvrijheid en effectiviteit in elk gesprek

 • Start: 28 mei 2024
 • 4 dagen
 • 12 deelnemer(s)
 • 1805,-