SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/"Ik ben er helemaal klaar mee!"1-op-1 CoachingOn(der)bewusteSysteemdenkenLichaamsintelligentieWaarnemend Handelen

"Ik ben er helemaal klaar mee!"

Duurzaam leren over je eigen gedrag

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

"Ik ben er helemaal klaar mee".. met de leergang Coaching voor Professionals wel te verstaan! Afgerond, afgeschreven, voorzien van certificaat. Op de felicitaties volgen nu de vragen. Lastige vragen, als ik eerlijk ben. "Zo, dus jij bent nu coach... Goh, leuk. En wat ga je nu doen dan? En wat kun je dan allemaal?"

Precies tien jaar geleden studeerde ik af. Duitse taal & cultuur. Bij mijn omgeving maakte mijn studiekeus wel wat los: "Zo, Duits.... Goh, apart. Nou, ik ken ze nog allemaal, hoor: mit, nach, bei, seit, von, zu, außer, aus. En, zeg eens wat in het Duits." Op laatstgenoemd verzoek ben ik nooit ingegaan. Vermoedelijk reden voor mijn gesprekspartner om mij de genadeslag toe te dienen in de vorm van 'de kritische vraag': "En wat kún je daar nu allemaal mee?"

Vooral kort na mijn afstuderen bracht die vraag me behoorlijk uit balans. Want met mijn enthousiasme over al het moois en nuttigs dat ik tijdens mijn studie had geleerd, daarmee zou ik de kritische vragensteller niet overtuigen. Daarvoor is zelfs zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog Duits als symbool nog te nauw verbonden met onverwerkte thema's in ons collectief onbewuste. Volgens Jung dan...

Leren hoe te leren

Pas in de loop van de tijd heb ik ontdekt wat voor mij - naast vakinhoudelijke kennis - de waarde van mijn studie is geweest. Ik heb geleerd hoe ik kennis vergaar, ik heb léren leren. Ik beschik over gereedschap om me ook na mijn opleiding te blijven ontwikkelen.

De parallel tussen toen en nu is treffend. De vragen zijn van eenzelfde aard, en het antwoord evenzeer. Natuurlijk, ik heb leren coachen. Fantastisch! Ik heb kennis opgedaan. Jung, systeemdenken, opstellingen, teamcoaching, vertel me maar wat je wilt weten... Het allerbelangrijkste is echter dat ik heb léren leren. Dit keer niet zozeer op kennis- als wel op gedragsniveau. Ik kan gedrag van een ander én mezelf onderzoeken en ervan leren.

Hoe cool is dat dan! Dat Trees van de receptie mij tot wanhoop drijft, is nu geen vervelend gegeven meer, maar een interessante onderzoeksvraag over mijn eigen ijsberg. Dat mijn baas mij rond commandeert of de ene na de andere foute beslissing neemt, getuigt niet van zijn onkunde, maar is een goede aanleiding om mijn eigen functie vanuit persoonlijk leiderschap in te gaan vullen.

Leergang Coaching voor Professionals

Dáárom heet deze leergang Coaching voor Professionals. Een degelijke opleiding tot professioneel coach, maar ook een aanrader voor de professional die zijn hele carrière lang wil blijven leren. Nieuwsgierig geworden? Bel me eens op, ik wil graag van je leren!

Harm-Jan van Zeben is voormalig projectmanager bij SchoolvoorCoaching. Van oktober 2013 tot juni 2014 volgde hij de leergang Coaching voor Professionals. In enkele blogs vertelt hij jullie over zijn ervaringen tijdens deze leergang. 

Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

  • Start: 16 oktober 2024
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Training Coachtechnieken
Losse dagen
Training Coachtechnieken

Vergroot je bewegingsvrijheid en effectiviteit in elk gesprek

  • Start: 08 oktober 2024
  • 4 dagen
  • 12 deelnemer(s)
  • 1805,-