Home/Opleidingen/ Training ReflAction Persoonlijke Groei door ReflAction

Training ReflAction

Non-verbale signalen begrijpen en benutten

 • 6 dagdelen & 2 coachgesprekken
 • 12 deelnemers
 • Start: 19 september 2019
 • 1644,-excl. btw

In dagelijkse ontmoetingen en gesprekken vang je automatisch allerlei non-verbale signalen op. Soms voel je ineens iets veranderen in je lichaam, of je wordt geraakt door emoties van jezelf of je gesprekspartner. Wij noemen dat de onderstroom in gesprekken: subtiele signalen die vaak onzichtbaar zijn, maar je wel beïnvloeden.

Herken je dat:

 • het soms lastig is om vrij te blijven van projecties en verwachtingen van je klant en/of opdrachtgever;
 • je na een gesprek of ontmoeting ineens erg vermoeid bent;
 • emoties je soms overvallen;
 • je vaak pas achteraf weet of beseft wat je had willen doen of zeggen;
 • je het té veel nadenken niet kunt loslaten en daardoor minder ontspant?

Tijdens dit traject leer je beter te reflecteren op je eigen handelen; wij noemen dit ReflAction: waarnemend handelen in het moment. Je ervaart de kracht van de psychologie van ReflAction en hoe het kan bijdragen aan je persoonlijke groei én het versterken van je gesprekstechnieken. Via oefeningen ontdek je hoe je in ontmoetingen beter in contact kunt blijven met jezelf én de ander. Na deze training kun je effectiever communiceren en sneller tot de kern komen tijdens een (coach)gesprek. Subtiele signalen in de onderstroom leer je serieuzer te nemen en deze waarnemingen te gebruiken als krachtbron. Hierdoor herken je sneller projecties en verwachtingen bij jezelf en anderen. Met behulp van de praktische zelfcoachtechnieken die we je tijdens deze training aanreiken, kun je beter voor jezelf zorgen en meer energie overhouden in je dagelijks werk en je (coach)gesprekken.

BTW-vrij aan deze opleiding deelnemen kan ook. Lees hier over de mogelijkheden.

Heb je veel last van stress? Dan kun je deze training uitstekend combineren met de Workshop Moeiteloos Stress loslaten.   of de Workshop Transformeer je Denken en Emoties met EFT.

 • Je kunt effectiever communiceren, doordat je directer en preciezer benoemt wat je bezighoudt
 • Je beschikt over praktische zelfcoachtechnieken, zodat je met meer energie kunt functioneren
 • Je herkent sneller projecties en verwachtingen bij jezelf en anderen
Reviews
Ik merk nu al in mijn cliënt contacten en in contacten met collega's dat ik meer op mijn intuïtie vertrouw en hierdoor eerder makkelijker tot de kern kom
Maart 2019
Yvonne van der Vlerk
Consulent MEE
Op een andere manier die ook (of juist) bij me past, kom ik meer in verbinding met zowel mezelf als mijn gesprekspartner.
Januari 2018
Trees
-
Het effect van deze opleiding is voor mij bewustwording.
December 2017
Joke Koldenhof
-
Doelgroep

Je wilt leren vertrouwen op je intuïtie, gevoelens en de subtiele signalen in gesprekken en ze directer kunnen omzetten in een actie in het hier-en-nu.

Je voert in je werk veel gesprekken; bijvoorbeeld in je rol als coach, manager of adviseur. Je wilt meer grip krijgen op de subtiele signalen die je ervaart tijdens gesprekken. Je wilt leren hoe je deze onderstroom als kracht kunt inzetten - zowel voor jezelf als in het begeleiden van anderen.

Deze training is echt iets voor jou als je merkt dat:

 • je vergeet om je lichaam, gevoel en intuïtie als signaalfunctie in te zetten;
 • het soms lastig is om vrij te blijven van projecties en verwachtingen van je klant en/of opdrachtgever;
 • je hoofd veel meer aan lijkt te kunnen dan je lichaam kan hanteren;
 • je vaak vermoeid en/of overweldigd achterblijft na een (coach)gesprek.

En je wilt:

 • sneller tot de kern komen in je (coach)gesprekken;
 • jezelf serieus nemen en je waarnemingen (lichaam, gevoel, intuïtie) als krachtbron inzetten;
 • beter voor jezelf zorgen en meer energie overhouden in je dagelijks werk en je (coach)gesprekken;
 • de wisselwerking tussen wat jij zelf ervaart, en wat je in het contact met een ander ervaart, beter begrijpen en effectief bij kunnen sturen;
 • leren vertrouwen op jezelf en de subtiele signalen in het contact met anderen én deze leren benutten.

ReflAction is de concrete uitwerking van onze visie op de psychologie van coaching.

   Werkwijze & Programma

   Werkwijze

   In totaal omvat het traject drie dagen training en twee coachgesprekken met een doorlooptijd van ca. tweeënhalve maand.

   In drie losse dagen, in een veilige setting, reiken we je de ervaringskennis en technieken aan om gemakkelijker in contact met jezelf en anderen te blijven. Het groepsproces biedt je de gelegenheid om optimaal te oefenen met die aspecten die voor jou een uitdaging vormen. We gaan uit van jouw hulpvraag, of je nu een beginnend of ervaren begeleider bent.

   Twee coachgesprekken, voor aanvang en na afloop, completeren het traject.

   • In het eerste coachgesprek werken we aan je persoonlijke ontwikkelvragen: je formuleert ontwikkeldoelen en begint met een logboek voor (ReflAction op) nieuwe inzichten en ervaringen.
   • Je past de thema’s en oefeningen uit de drie trainingsdagen toe in je dagelijks leven en houdt je logboek bij.
   • We beginnen elke dag bij jou: jouw lichaam en je bewustzijn. Je krijgt theorie en oefeningen, zodat je ervaart wat voor jou werkt.
   • In het coachgesprek na afloop bekijken we wat je nodig hebt om duurzaam met jezelf in contact te blijven en op welke manier je jouw resultaten van de training goed kunt integreren in zowel werk als privé.

   Tijdens de training wordt volop gebruik gemaakt van het leerproces in de groep. Voor een optimaal rendement is het belangrijk dat de groep qua samenstelling zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Vrijstelling voor bepaalde programmaonderdelen is daarom niet mogelijk.

   Programma

   1e Coachgesprek

   Met de trainer formuleer je jouw ontwikkeldoelen en scherp je ze aan.

   Presence: de relatie met jezelf

   Je leert op een veilige manier contact maken en via je lichaam ervaren wat er in je omgaat. Je oefent met aanwezig zijn en blijven met dat wat er is: in je lichaam én in het moment. Je raakt bekend met de werking van je bewustzijn, gebaseerd op de praktische Jung, én hoe contact met je lichaam en je adem werkt. Je leert het verschil ervaren tussen aanwezig zijn met alleen je hoofd, of ook met je hart en je fysieke Ik (buik). Je leert de basistechnieken om jezelf te coachen.

   Connection: de relatie met jezelf in het contact met anderen

   Je onderzoekt jouw emotionele ‘triggers’ en thema’s én gaat op zoek naar patronen, zodat je deze leert (h)erkennen. Je oefent hoe het is om ‘vanzelfsprekender’ aanwezig te zijn en te blijven, in contact met jezelf en de ander. Zo ga je je grenzen leren herkennen, serieus nemen en aangeven. Bewustzijn van wat je ervaart in jezelf en in je omgeving vormen de basis voor jouw handelen: zo binnen - zo buiten. Oefeningen en ervaringen geven je het vertrouwen dat je jezelf als ‘instrument’ serieus kunt nemen - ook in uitdagende situaties.

   ReflAction: handelen vanuit het contact met jezelf en de ander

   Je leert je overlevingsmechanismen (h)erkennen en je oefent met het ontdekken van nieuwe manieren van reageren. Je ervaart wat er gebeurt als je jezelf toestaat om waar te nemen dat je in een (bekend) mechanisme schiet en je realiseert dat je deze reactie kunt stoppen. Door je meer gewaar te worden van wat er zich - in jouw binnenste en daarbuiten - afspeelt, kun je een grotere keuzevrijheid krijgen. Daardoor kun je op den duur - door te oefenen - bewuster reageren op situaties en tijdiger je grenzen aangeven. Zo bereik je meer diepgang in je gesprekken.

   2e Coachgesprek & Next Step advies

   In het afrondende coachgesprek bespreek je jouw ontdekkingen en je ReflAction-eindverslag. Je viert je successen en je staat samen stil bij jouw persoonlijke next step.

    Startdata
    • Dag 1 - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
     vrijdag
     24 mei 2019
     Dag 2 - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
     vrijdag
     14 jun 2019
     Dag 3 - SVC Utrecht | SchoolvoorCoaching Utrecht
     vrijdag
     05 jul 2019
    • Dag 1 - Bergse | Hotel Bergse Bossen, Driebergen
     donderdag
     19 sep 2019
     Dag 2 - Bergse | Hotel Bergse Bossen, Driebergen
     donderdag
     10 okt 2019
     Dag 3 - Bergse | Hotel Bergse Bossen, Driebergen
     donderdag
     31 okt 2019
    • Dag 1 - Bergse | Hotel Bergse Bossen, Driebergen
     maandag
     10 feb 2020
     Dag 2 - Bergse | Hotel Bergse Bossen, Driebergen
     maandag
     02 mrt 2020
     Dag 3 - Bergse | Hotel Bergse Bossen, Driebergen
     maandag
     23 mrt 2020
    Trainers

    Marjon te Riele                                

    De rode draad van waaruit ik mensen begeleid, gaat over wie jij bent in essentie en als ‘instrument’, wat bij je past en wat je concreet in de wereld doet. Hoe stem je je af op jezelf, de ander en de levensstroom? Wat breng je vanuit jouw hoogste potentieel teweeg in je leven, loopbaan en/of bedrijf?

    Ruim 30 jaar werk ik als docent, trainer en leiderschap- & loopbaancoach in het bedrijfsleven, de dienstverlening, bij overheden en voor de Nationale Politie. Ik heb sinds 20 jaar een eigen coachpraktijk waarin ik werk als Talentenspelcoach/opleider en met de Soulsignature©-aanpak. 

    www.rosa-ligna.nl

    Gideon Stijns

    Mensen dichter bij zichzelf brengen, zodat ze het leven meer gaan leven vanuit hun hoogste potentieel; dat is in het kort gezegd de bron van mijn inspiratie als trainer en coach.

    Mijn bijdrage als freelance trainer, leergangcoach en supervisor bij SchoolvoorCoaching bestaat er dan ook uit mensen op praktische wijze dieper in contact te laten komen met hun eigen energie. Het is vanuit je eigen energie dat als vanzelf de inzichten komen die je nodig hebt om weer een stap verder te komen in een om het even welke situatie, zowel thuis als op het werk.

    http://www.lifescriptcoaching.com/

       

    Resultaat
    Je leert:
    • subtiele signalen bij jezelf serieuzer te nemen en je waarnemingen (lichaam, gevoel, intuïtie) als krachtbron in te zetten
    • de wisselwerking tussen wat jij zelf ervaart en wat je in het contact ervaart beter te begrijpen en effectief bij te sturen
    • wat er nodig is voor jou om je energie te behouden terwijl je in gesprek bent
    • hoe je sneller tot de kern komt in je (coach)gesprekken.