SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Van stoornis naar gave - Yama VoorhorstPersoonlijke OntwikkelingLichaamsintelligentie

Van stoornis naar gave - Yama Voorhorst

Een persoonlijk verhaal over de transformatie van bipolariteit

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Diep onder de indruk ben ik van het autobiografische boek van Yama Voorhorst waarin ze haar levensweg en haar zoektocht naar genezing beschrijft. Op een eerlijke en openhartige manier neemt Yama je mee in de vier goedgekozen delen: ‘van mindfuck naar mindset’, ‘van lijderschap naar leiderschap’, ‘van medicatie naar meditatie’ en ‘van waanzin naar wijsheid’.

Yama’s psychisch lijden openbaart zich tijdens haar puberteit; ernstige klachten variërend van psychosen en eetproblemen tot depressies en manische perioden waardoor zij gedurende vele jaren afhankelijk is van medicatie, opnames en psychiatrische hulp. Toch lukt het haar - mede dankzij vrienden, familie en hulpverleners - om enkele opleidingen af te maken, creatieve functies en projecten te vervullen, relaties aan te gaan en ze wordt moeder van een zoon.

Yama blikt in dit boek terug op haar jeugd in een stabiel gezin waarin zij als creatief en gevoelig kind goed gedijde - tot een traumatische gebeurtenis haar trof. Pas vele jaren later kan zij dit verhaal delen. De gevolgen hebben haar dan al jaren in hun greep.

In haar uitstekend geschreven boek neemt Yama je mee op haar zoektocht naar genezing en de wijze waarop zij uiteindelijk de weg naar zichzelf hervond. Een keerpunt bleek haar besluit om zelf (met hulp van anderen) af te kicken van alle medicatie en psychiatrische hulp en om haar lichaam te ondersteunen in het ontgiften en herstellen van het jarenlange medicijngebruik. Hierbij vond zij ondersteuning op vele fronten - inclusief sjamanen die met de heilige planten uit het oerwoud werken. Dit betekende voor Yama het thuiskomen in een eeuwenoude wijsheidstraditie en hielp haar om haar eigen essentie en heelheid te hervinden en omarmen.

Met dit boek beoogt Yama een ander pad te laten zien om van zwaar psychisch lijden te herstellen, waarbij ze aangeeft dat ieder mens iets anders nodig heeft. Inmiddels begeleidt ze zelf mensen om de weg terug naar heelheid te vinden.

Wat het boek voor mij zo interessant maakt:

 1. Yama toont aan dat er naast de huidige medische aanpak ook andere mogelijkheden zijn om lichaam en geest te helen.
 2. Daarnaast laat ze zien dat de fragmentatie van een ziel door trauma, onder deskundige begeleiding van een sjamaan, kan worden geheeld. Door shocktrauma kan een deel van ons bewustzijn, een zielsdeel, verdwijnen – hierdoor raken we verdoofd en verslagen. Een effect wat helaas niet wordt onderkend in de reguliere gezondheidszorg.
 3. Yama toont ons dat er vele mogelijkheden zijn om de effecten van jarenlange vergiftiging (ten dele) te herstellen met behulp van andere voeding en leefgewoonten. Ze laat in haar boek en leven zien dat een andere, eeuwenoude kijk op het leven, trauma en psychische problemen bestaansrecht heeft. En ik gun het iedereen - omdat ik uit eigen ervaring weet hoeveel er mogelijk is - dat we het bestaan van en de zorg voor onze ziel in ons dagelijks leven weer omarmen en zielendokters en sjamanen weer toelaten in ons bestaan. Chapeau, Yama!

Ans Tros

Creatief Directeur SchoolvoorCoaching

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Contracteren vanuit Systemisch Perspectief
Workshop Contracteren vanuit Systemisch Perspectief

U vraagt, wij draaien niet

 • Start: 20 juni 2024
 • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
 • 12 deelnemer(s)
 • 315,-
Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

 • Start: 16 oktober 2024
 • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
 • 12 deelnemer(s)
 • 315,-