Hoe kwam je bij lichaamsgerichte begeleiding terecht?
“Toen ik psychologie studeerde, was ik verbaasd dat alles verbaal en theoretisch was en het lichaam niet meedeed. Het lichaam is het meest wijs; je wordt niet wijzer, vitaler of succesvoller van alleen een aanpak van het hoofd. Tijdens mijn studie ben ik bezig gegaan de samenhang tussen lichaam en geest te leren kennen, en hoe de geest zich uitdrukt in lichaamstaal. Daarnaast ging ik werkwijzen onderzoeken en ontwikkelen die de fysieke, emotionele en mentale aspecten van mensen integraal aanpakken, zodanig dat wij in een vrije energiedoorstroming komen en in onze volle potentie.”
Je noemt dat ‘lichaamswijsheid’.
“Je lichaam laat je weten wat bij je past, wat goed is voor je en wat niet. Om die taal te ontcijferen moet je je ervan bewust zijn wanneer je in het hier en nu aanwezig bent. En ook wanneer je in een overlevingspatroon zit, want dan misleiden je lichaamssensaties je tot onvrij gedrag. Dat is geen oorspronkelijk weten maar vervormd weten, handelen volgens een oud patroon, dus geen nieuw antwoord op een situatie. Je kan immers nooit van tevoren weten wat het antwoord op een bepaalde situatie zal zijn.
Lichaamswijsheid vraagt met een compleet bewustzijn met je aandacht aanwezig zijn. Het is een poort waardoor je de wijsheidssignalen kunt oppikken. Je geest denkt vooruit: ik ben te druk, laat ik morgenavond dus maar niet naar die bijeenkomst gaan. Maar op die avond zelf voel je misschien toch dat je wilt gaan, en dan blijk je het helemaal niet te druk te hebben. Luisteren naar je lichaam betekent: niet handelen vanuit patroon. Zodra je iets gaat afdwingen, is het hoofd actief en ontvang je de lichaamswijsheid niet meer. Als je jezelf zo in de weg zit, mis je kansen die voor het oprapen liggen.”
Hoe breng je die lichaamswijsheid aan anderen over?
“Ik leid professionals op in een masterclass om lichaamssignalen te leren herkennen en er betekenis aan te geven vanuit een logische context. Vanuit die basiskennis kun je gerichte interventies geven als aanvulling op je eigen vak als coach, trainer of psycholoog. Ik leer begeleiders op fysiek, emotioneel en mentaal niveau te werken waardoor ze merkbaar sterker worden, ook in hun lijf, en de energie meer gaat stromen. Dan zitten dwanggedachten en overtuigingen veel minder in de weg.
Een psychologe uit mijn masterclass durfde bijvoorbeeld sinds de geboorte van haar zoon, 10 jaar geleden, niet meer auto te rijden. Ze reed telkens met een collega mee naar mijn training. Na een sessie met de Bodymindscan was ze letterlijk in haar buik geland, waardoor haar eerste en tweede levenscentra weer gingen stromen. Ze voelde de verandering zo letterlijk dat ze, zonder erbij na te denken, aanbood om deze keer zelf terug te rijden omdat haar collega moe was.”
Wat is een Bodymindscan?
“Daarmee ga ik na in welk centrum van het 7-kwaliteitenpalet, ofwel de zeven lagen van de energiecentra in het lichaam, iemand sterk of zwak is. Het is de bedoeling dat je in al je centra gaat wonen, omdat de vitale kwaliteiten die je nodig hebt dan vrij beschikbaar zijn. De Bodymindscan geeft in korte tijd veel informatie over je energie- en gedragspatronen, hoe je je potentie gebruikt en of je uit balans bent.
Iemand spreekt zich bijvoorbeeld niet uit vanwege angst om ‘nee’ te horen. Daar zit een kwetsuur en een overtuiging achter. Grote kans dat die persoon dan minder aanwezig is in zijn hart. Dan spreek ik die plek heel letterlijk aan, zowel fysiek als emotioneel, zodat er meer bewustzijn en aanwezigheid op die plek komt. Je merkt ineens dat je een hele romp hebt, en door die ruimte komt de bijbehorende energie en een andere gemoedstoestand vrij. De ruimte in je borstkas wordt daar letterlijk groter van. Dat merk je aan je ademhaling en aandacht. Door die ruimte verandert meestal automatisch de overtuiging en kun je een fris antwoord geven op de actuele situatie.”
Wat kunnen coaches en leidinggevenden hiermee?
“Als je de voorkeursstijlen van jezelf en anderen kent en zelf in balans bent, kun je veel beter werken met anderen. Bij leidinggevenden is dat vaak een ander pad dan bij coaches. Veel leidinggevenden hebben een sterke visie en zijn krachtig in hun buik, want ze moeten resultaatgericht zijn. De valkuil zit vaak in de communicatie, ofwel de hartkwaliteit. Soms denken ze dat ze goed communiceren, maar toch krijgen ze hun mensen niet mee. Als ze de tijd nemen om te investeren en zich te laten inspireren in het contact met anderen, kunnen ze tot een samenwerkingsfundament komen. Dat spaart uiteindelijk veel tijd, biedt vertrouwen en verbetert de resultaten en het plezier.
‘Je eigen plek ten volle innemen en tegelijkertijd verbonden zijn. Het lijkt een paradox, maar is dat niet.’
Coaches zijn vaak juist zo contactgericht dat ze zichzelf tekort doen. Die valkuil is inherent aan het vak, je stemt automatisch de hele dag af op anderen. Het is een hele kunst om voldoende bij jezelf te blijven. Coaches zitten vaak niet zo goed in hun buik: altijd met anderen bezig en vaak minder goed in grenzen aangeven. Logisch, hun passie is de mens, niet de materie. De kans is groter dat ze niet zo resultaatgericht zijn, en dat echt goed voor zichzelf zorgen erbij inschiet. Door in je buik aanwezig te zijn, kun je opkomen voor jezelf en je behoeften. De energie van je buik geeft de kracht om grenzen te stellen in het contact, dat is een energetisch gegeven. Alleen met je hart kom je er niet. Mensen die met mensen werken hebben juist ook veel buikkracht nodig.
Meer weten? In deze workshop ervaar je hoe je stevig op je eigen plek kan gaan staan.