SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Gebrekkig ondernemerschap grootste uitdaging voor zelfstandige coach Blog Coaching in de praktijk Ondernemerschap

Gebrekkig ondernemerschap grootste uitdaging voor zelfstandige coach

Blog van Sander Goethals

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Ik bel aan bij een grote statige deur en een vriendelijke dame doet open. Ze heet mij welkom en zegt dat ik al wordt verwacht. Ik ben bij School voor Coaching en heb een afspraak met oprichtster Ans Tros om te praten over mijn boek Ondernemen voor Coaches.

Ans is een rustige vrouw in balans, een echt mensenmens dat merk je gelijk. Wat ik wilde weten was hoe ze aan keek tegen de behoefte van coaches om zich te verdiepen in het ondernemerschap.

Het was mij namelijk opgevallen dat coaches met een eigen praktijk zich wel zorgen maken over bepaalde aspecten uit het ondernemerschap zoals het werven van coachees, onderhouden van een website of het organiseren van de financiën, maar dat de stap nemen om hier ook daadwerkelijk wat aan te doen lastig is.

Coaches lijken meer energie te stoppen in het nog verder aanscherpen van hun coachingsvaardigheden en vakinhoudelijke kennis. Ze kunnen zich maar moeilijk motiveren voor het ondernemerschap. In plaats daarvan vinden boeken met nieuwe aanvullende inzichten of seminars met nieuwe methodes gretig aftrek. Alleen hetgeen waar ze zich echt zorgen over maken wordt niet aangepakt.

Logische zegt Ans daarover want daar krijgen ze geen energie van. Ze vraagt ook altijd of haar studenten het wel zeker weten als ze aangeven voor zichzelf te willen beginnen als coach. Krijg je wel echt energie van de hele dag één op één gesprekken. Voor de meeste mensen is dat toch te eentonig en zullen meer gebaat zijn bij wat afwisseling.

Dat geldt ook voor het ondernemerschap vul ik aan. Niet iedereen krijgt energie van het ondernemerschap en dan is het natuurlijk ook de vraag of je dat wel moet willen. Mijn antwoord daarop zou zijn dat er zo ontzettend veel variatie tussen ondernemers zit. De B.V.’s van Oprah Winfrey en Will Smith doen het aardig maar de N.V. is van introverte types zoals Bill Gates en Steve Jobs doen het ook niet slecht.

Volgens mij kan je dus niemand van te voren uitsluiten van het ondernemerschap.  Wel is het een risico volle stap en moet dus weloverwogen en met beleid gebeuren. Dat doe je door je goed in te lezen en stil te staan bij jouw kwaliteiten die je al bezit en welke je niet bezit. Door de grote variatie aan succesvolle ondernemers zie je dat ook die lang niet alle aspecten, die je als ondernemer idealiter beheerst, onder de knie hebben.

Wat ze volgens mij allemaal gemeen hebben is een drive om goed te zijn in hun vak, de focus hebben op een prestatie neerzetten en het doorzettingsvermogen om deze drive en focus lang genoeg bij elkaar te brengen om succesvol te zijn.

Ans zegt hierover “Je moet je doelgroep kennen en daarop een helder aanbod ontwikkelen daarom kijk ik alumni die voor zichzelf willen beginnen altijd een beetje bedenkelijk aan maar als ze echt een solide visie en een droom hebben dan moeten ze er absoluut voor gaan!”

Om je te helpen bij de keuze om voor jezelf te beginnen of een vliegende start te maken bied ik je een gratis positioneringgesprek van één uur aan. Hierin gaan we samen kijken naar jouw ondernemersvaardigheden, jouw verhaal en jouw toegevoegde waarde in de coachingmarkt. Mail hiervoor naar info@ondernemenvoorcoaches.nl met een verwijzing naar dit artikel.  

Wie ben ik?

Mijn naam is Sander Goethals ik ben auteur van het boek Ondernemen voor Coaches en initiatiefnemer van de site Coachgezocht.nu. Ook schrijf ik regelmatig artikelen voor Coachlink Magazine en ben ik 6 juni 2019 spreker rond het thema Stressvrij Ondernemen op de Dag van de Coach.

Met een achtergrond in Bedrijfseconomie en Organisatiepsychologie pas ik mijn (bedrijfskundige) inzichten toe op jouw coachpraktijk. Kijk voor meer informatie over mij en mijn boek op www.ondernemenvoorcoaches.nl

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Impact Maken vanuit je Essentie
Workshop Impact Maken vanuit je Essentie

Weten wat jou wezenlijk te doen staat met Theory U

  • Start: 02 oktober 2023
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Workshop Stevig op Je Eigen Plek Staan
Workshop Stevig op Je Eigen Plek Staan

Authentiek verbonden door lichaamsbewustzijn

  • Start: 06 oktober 2023
  • 1 dag (09.30 tot 16.30 uur)
  • 10 deelnemer(s)
  • 315,-