SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Coachen met de symboliek van voeding - Nienke Binkhorst1-op-1 CoachingOn(der)bewuste

Coachen met de symboliek van voeding - Nienke Binkhorst

Hoe je Coach-Gourmet kunt gebruiken om iemand te voeden

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Haar vader komt uit Indonesië, haar moeder uit Drachten. Vader wilde per se drie keer per week rijst eten, dus at Nienke Binkhorst toen ze op kamers ging uit tegendraadsheid alleen maar stamppot. Wat ze meenam van thuis was de liefde voor koken en urenlang etend en pratend aan tafel zitten. Ontdek hoe Nienke koken en coachen combineert in het spel Coach-Gourmet.

Door Caroline Linssen

Je bedrijf heet ‘Coach-inn’. Expres met een dubbele betekenis?

“Ja, want ik vind het erg leuk om mensen te verzorgen met eten. Ik maak dus echt een herberg van de trainingsruimte achter mijn huis. Cliënten krijgen bij de lunch zelfgebakken brood en salades. En altijd soep, want mijn motto is: ‘Een dag zonder soep is een dag niet geleefd.’ Mensen grappen wel eens dat ze niet meer voor de training komen maar voor de lunch! Dus als ik ooit stop met coachen kan ik altijd nog een restaurant beginnen…”

Waar komt die fascinatie voor voeding vandaan?

“Voor mij is ‘voeden en gevoed worden’ een thema. Als kind was ik een magere lat, nu draag ik te veel gewicht met me mee. Mijn vader en oma hebben in Indonesië in het kamp gezeten. Mensen vertelden elkaar daar onderling recepten tegen de honger. Die oma woonde in Nederland tegenover mijn school en ik schoof al vanaf mijn vierde aan bij haar fornuis om af te kijken wat ze deed. Met twaalf jaar kookte ik één keer in de week voor ons gezin omdat mijn moeder het wat rustiger aan moest doen. Op de middelbare school kwam uit elke beroepskeuzetest iets met voeding. Toch zag ik het niet zitten om kok of diëtiste te worden. Ik ben geneeskunde gaan studeren, maar switchte al snel naar levensmiddelentechnologie. Bewust op hbo-niveau, omdat dat meer praktisch onderwijs was: onder de school zaten een bakkerij, brouwerij en slagerij waar we proeven deden. Ik ben echt een ervaringsleerder. Ook als coach vind ik het eigen proces leidend voor wat we in het dagelijks leven doen.”

Je gebruikt het woord ‘voeding’ in twee betekenissen.

“Ik ben een onderzoeker, ik vind het belangrijk om tot nieuwe informatie te komen en die door te geven om daar samen over van gedachten te wisselen. In deze tijd, waarin ons bewustzijn aan het verruimen is, nemen we heel veel nieuwe informatie tot ons. En wat vandaag waar is, kan morgen achterhaald zijn. Ik vind het zelf voedend om daarmee bezig te zijn, ook in de vorm van mooie gesprekken tijdens het fysieke eten. Als gezin aten we altijd heel lang want dan praatten we, dus ik ben eraan gewend dat eten een sociale bezigheid is.”

Hoe werkt Coach-Gourmet?

“Het is een manier om coachen laagdrempelig te maken. Het spel bestaat uit een set van zeventig receptkaarten in zeven verschillende menu’s, bijvoorbeeld Mexicaans of Vietnamees. Op elke kaart staat een gerecht beschreven dat je in een gourmetpannetje kunt klaarmaken, plus een vraag als inspiratiebron voor geestelijke voeding. Die vraag heeft een koppeling met het gerecht, bijvoorbeeld: ‘Van wie zou je gehakt willen maken?’ Of bij een kipgerecht: ‘Wat ervaar je als een grote kluif?’ Als coach kun je het toepassen in teambuilding door mensen bijvoorbeeld zelf de gerechten en ingrediënten te laten uitkiezen. Dat proces geeft informatie over wie het initiatief neemt en wie zijn snor drukt. Of je geeft mensen elk de leiding over één gerecht, waarbij ze moeten bepalen hoe ze het gaan aanpakken: iedereen zelfstandig laten koken of juist opdrachten geven. Je kunt Coach-Gourmet zo plat of multidimensionaal gebruiken als jij wilt, en nog veel meer mogelijkheden zelf ontdekken.”

Lijkt me ook leuk voor een dinertje thuis!

“Coach-Gourmet kun je coachend inzetten, maar ook heel gezellig. Daarom zitten er jongeren- en kindergourmetkaarten bij met simpelere gerechten en vragen als ‘Wat zou je in de wereld veranderen als je een toverstaf had?’ Het is een goed hulpmiddel om eens een ander gesprek met ze te voeren, zeker nu er in gezinnen vaak geen tijd meer is om samen te eten. Ouders zijn vaak verrast hoe goed kinderen hun mening kunnen verwoorden. Je kunt Coach-Gourmet ook meegeven aan een zoon of dochter die op kamers gaat. Dan heeft die in een klap het kleinste kookboek ooit, en een leuke manier om huis- of studiegenoten te leren kennen.”

Hoe ben je op dit idee gekomen?

“In 2006 nodigden de vrienden van mijn vriendin me uit om te komen gourmetten. Meestal is dat veel vlees en vette sauzen, maar gelukkig had iemand vier hele lekkere gerechtjes bedacht. Die vrienden kenden elkaar al jaren. Toch waren ze verrast dat er zo veel onderwerpen op tafel kwamen door de rust, de kleine porties en doordat je lang aan tafel zit. Toen hebben we meteen bedacht dat je daar vragen aan kunt koppelen. Samen met vriendinnen had ik al snel een heleboel gerechten bij elkaar.”

Wat wil je aan bestaande coaches overbrengen?

“Ik kan de theorie vertellen, maar je moet je eigen soep maken! Het wordt een kennismaking met het concept Coach-Gourmet, om coaches te inspireren die iets met voeding hebben en willen kijken of ze het spel kunnen integreren in hun werk. Verder probeer ik mensen er bewust van te maken hoeveel symboliek en metaforen er in voeding zitten, en dat je die kan gebruiken om iemand in beweging te zetten. Ik was zelf verrast over de vele mogelijkheden. Als een coachee vertelt hoe hij zich de kaas van het brood laat eten, kun je gaan zoeken naar de gemeenschappelijke deler in dergelijke situaties. Je kunt ook mensen vrij laten associëren op de ingrediënten van de menu’s. Bij een sinaasappel is dat oranje, zoet, Spanje enzovoort. Oranje hoort bij het buikgebied en helpt om emoties te verzachten. Wat heeft dat voor koppeling met een coachvraag als bijvoorbeeld ‘assertiever worden’? Misschien zou je wat liever kunnen zijn voor jezelf… Een boek als ‘De hoorn des overvloeds’ van Christiane Beerlandt kan daarbij helpen. Zij beschrijft de symbolische betekenis van voedingswaren. Dan heb je als coach al meteen een aanleiding voor het associëren op ingrediënten, zodat de verhalen loskomen.”

Wat mis je als je niet een keer gaat Coach-Gourmetten?

“Lekker eten! En een speelse, laagdrempelige werkvorm die heel dicht bij huis ligt. Ook mis je het bewustzijn dat er uit de levensmiddelen die we driemaal daags in ons handen hebben zo veel informatie te halen is. Niet alleen het fysieke proces, maar ook de energetische en emotionele processen, en waar je in het dagelijkse leven op geestelijk vlak mee bezig bent. Je mist dus ook een uitstekende manier om je eigen metaforische soep te bereiden. Ik nodig deelnemers graag uit om zelf te verzinnen hoe ze Coach-Gourmet willen gebruiken, want het spel is nog volop in ontwikkeling. De deelnemers zijn hierdoor medecreator van mijn werkvorm.”

Meer informatie:
www.coach-inn.nl
http://www.coachgourmet.nl/

De Hoorn des Overvloeds – Psychologische symbooltaal van de voedingswaren
Christiane Beerlandt
Uitgeverij Beerlandt Publicaties
ISBN 978-90-75849-05-9

Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

  • Start: 16 oktober 2024
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Training Coachtechnieken
Losse dagen
Training Coachtechnieken

Vergroot je bewegingsvrijheid en effectiviteit in elk gesprek

  • Start: 28 mei 2024
  • 4 dagen
  • 12 deelnemer(s)
  • 1805,-