SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Burn-out bij millennialsPersoonlijke OntwikkelingLichaamsintelligentieWaarnemend Handelen

Burn-out bij millennials

Wanneer je stilvalt in de bloei van je leven

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Met een stuk of dertig young professionals zitten we in de Grote Werfkelder aan de Oudegracht. Allemaal krachtige mensen in de bloei van hun leven. Toch zijn we hier om meer te leren over burn-out. De NVP heeft voor deze collegetour ervaringsdeskundige Maarten Feldkamp, arbeidspsycholoog Eline van Haren en als coach onze eigen Ans Tros uitgenodigd om de gesprekken te ondersteunen met hun deskundige meningen.

Generatie Z

De generatie van alles moeten en geen fouten mogen maken. Grapjes over onbetaalbare kamers, studieschulden en de enorme druk van het vinden van het eigen pad galmden door de ruimte. Na het gelach daalde bij iedereen de ernst in: ‘Oh ja, daarom zijn we hier’. Hoofden draaiden langzaam naar het scherm waarop de letters prijkten: ‘Millennials Burn-Out’.

Lichaamsenergie uit balans

De verslaving aan social media kwam aan het begin van de avond al naar voren als een van de factoren voor het grote aantal burn-outs in deze leeftijdsgroep. Ans Tros: ‘We worden verleid door social media, waardoor aandacht en energie letterlijk ons lijf ontstijgt. De aandacht blijft hierdoor buiten jezelf en zo verlies je de energie die je nodig hebt om bij jezelf in te checken en te voelen wat je nodig hebt.’

Naast het naar buiten gericht zijn, zitten we ook te veel in ons hoofd. Hierdoor raakt onze energie uit balans; je raakt uit verbinding met je hart en ziel en dit zorgt voor uitputting - fysiek en mentaal.

De sleutel voor balans

Een goede tip van Eline van Haren: ‘Probeer niet alle ballen in de lucht te houden; kies één bal.’ Als je merkt dat je gestrest begint te raken, is dit het eerste wat je kunt doen om jezelf te helpen. Heb je je bal gekozen? Communiceer dit dan duidelijk naar de buitenwereld. Zorg dat de verwachtingen realistisch zijn.

Balans is de sleutel. En de sleutel voor balans is het loslaten van de heersende structuren. Losbreken van deze maatschappij is moeilijk, maar minstens net zo noodzakelijk om niet te verdrinken in wat anderen van je denken en willen. Heb het lef om keuzes te maken en te zeggen: ‘Dit vind ik belangrijk’.

Oefenen met aanwezig zijn

De tweede helft van de avond werd geleid door Ans Tros. Zij verzorgde een workshop om iedereen te laten ervaren hoe het eigenlijk voelt om (helemaal) aanwezig te zijn in je lichaam. Dit is de basis voor het ontdekken wat je wilt en nodig hebt.

Volgens Ans Tros maken de mensen die een burn-out krijgen ons bewust van het overbelaste maatschappelijke systeem waar we nu in zitten. De gevoeligheid voor een burn-out en de uiting van een burn-out verschilt per persoon. Maar de boodschap ervan is voor iedereen hetzelfde: ‘Je bevindt je nu op een weg in het leven die je energie kost in plaats van oplevert. Wat je nu doet is niet goed voor jouw gezondheid en geluk. Het is tijd voor verandering.’

 

Shirley de Koster

Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

  • Start: 16 oktober 2024
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Training Coachtechnieken
Losse dagen
Training Coachtechnieken

Vergroot je bewegingsvrijheid en effectiviteit in elk gesprek

  • Start: 28 mei 2024
  • 4 dagen
  • 12 deelnemer(s)
  • 1805,-