Home > Inspiratie > Team & Organisatie > Twee tips voor wezenlijke verandering in teams

Twee tips voor wezenlijke verandering in teams

Misschien herken je het wel: als teamleider spendeer je een fortuin aan teamcoaching, training, learning en development. Alles om jouw team (weer) te laten stromen. Hun potentieel te ontketenen. En even lijkt er echt iets veranderd, tot na een paar weken de vooruitgang alweer inzakt. Hoe kan dat toch? We delen twee belangrijke inzichten voor wezenlijke, duurzame verandering.

Twee tips voor wezenlijke verandering in teams

1. Aandacht voor de bovenstroom én onderstroom

Het is een veelgemaakte fout bij teams in verandering: een gebrek aan balans in waar de aandacht naartoe moet gaan. Bij de ene organisatie spreekt men alleen over afspraken, samenwerking en doelen halen (bovenstroom), bij de andere organisatie blijft iedereen maar praten over de energie en gedragspatronen (onderstroom). Maar in elke organisatie hebben de bovenstroom en onderstroom voortdurend invloed op elkaar. Als teamleider de taak om bij verandering de focus op beide stromen te krijgen. Want:

  • Zonder focus op de bovenstroom: kom je niet tot heldere afspraken.
  • Zonder focus op de onderstroom: komt er geen energie vrij voor de taken van de bovenstroom.

Een goede teamcoach helpt je de onderstroom bereiken, mét het oog op de resultaten die het team heeft te leveren.

Zie jij als (team)leider het hele plaatje, boven én onder? Want de concrete, zichtbare bovenstroom beïnvloedt de onderstroom. Structuur, heldere afspraken en duidelijke doelen dragen bij aan een goede samenwerking. En de minder concrete, deels onzichtbare onderstroom heeft weer impact op de bovenstroom.
Het behalen van doelen stroomt pas wanneer je ook zaken aankijkt als: interactiepatronen, (collectieve) overtuigingen, teamdynamiek, emoties, en ongeschreven regels. Een goede teamcoach kan je helpen de onderstroom te bereiken. En het navigeren hierin professioneel te begeleiden. En let op: een goede teamcoach is hierbij resultaatgericht. Hij of zij begeleidt het team dus mét oog op de resultaten die het team samen tot stand moet leren brengen.

2. Verandering op overtuigingsniveau

Vaak is een verandering pas compleet als er op overtuigingsniveau iets transformeert. Maak je afspraken zonder dat je team écht aan boord is? Dan is de kans klein dat het gaat stromen.  Een voorbeeld: Afgelopen jaar hebben we een fabrikant geholpen met een grote verandering. Met maar liefst 4.000 medewerkers wilden ze de switch maken: van enkel ambachtelijke productie naar een lijn van ondernemende en proactieve werknemers. Maar hoe neem je zoveel medewerkers mee in de verandering?

Het was een traject op boven- én onderstroom. En in verschillende lagen van de organisatie. Maar een ommezwaai in gedrag is pas duurzaam als er op overtuigingsniveau een verandering heeft plaatsgevonden. Geen trucjes, maar wezenlijk aansluiten en ontwikkelen. Omdat we in de arm waren genomen voor een incompany-traject, konden we dit doen in de exacte context van de organisatie, dat is goud waard. Zo’n traject vraagt vertrouwen en lef. Want we vertragen om pas daarna te versnellen. Maar wie het aandurft, plukt jarenlang de vruchten. Met werknemers die op overtuigingsniveau aan boord zijn. Het resultaat werd mooi zichtbaar met de reactie van een van de leidinggevenden:

Ik heb altijd de overtuiging gehad dat ik de beste resultaten bereikte met een directieve manier van leidinggeven. En nu, op mijn zestigste, kom ik erachter dat coachend leidinggeven zoveel meer doet.

Noodzaak of verlangen?

Er zijn veelal twee soorten drijfveren voor erandering in teams. Het kan vanuit noodzaak ontstaan, zoals een teruglopende omzet, aanhoudend gedoe in de samenwerking of doelen die maar niet gehaald worden. Of vanuit verlangen, zoals een nieuwe ambitie, een nieuwe kansen of nieuwe samenstellingen. In beide gevallen helpt School voor Coaching organisaties met trajecten op maat.

We zien namelijk veel leed in organisaties, op plekken waar mensen keihard werken en tóch dagelijks worstelen. We weten hoe zwaar dit kan zijn. En gelukkig weten we ook hoe het anders kan. Met onze Incompany trajecten op maat bereiken we wezenlijk duurzame resultaten. Soms vanuit verlangen. Soms vanuit noodzaak. Altijd gericht op resultaat.

 

Over de auteurs

Eva Rijpert

Eva Rijpert

Een echte leeuw. Open, warm en creatief. Geniet van de schoonheid in de wereld. Houdt van een goed verhaal.

Merel Schut

Merel Schut

Een dag niet geleerd, is een dag niet geleefd. Gelooft dat begrip voor de ander en de situatie de start is van verandering. De zon is haar beste vriendin.

Welke opleiding past bij mij?

Ben je je aan het oriënteren op een opleiding tot coach, teamcoach of coachend leider? Met een luisterend oor én hart geeft ons kantoorteam je eerlijk advies.