Home > Inspiratie > Team & Organisatie > Hoe bereik je de onderstroom?

Hoe bereik je de onderstroom?

Wat je kan doen wanneer je merkt dat het ploeteren is. Een blog van trainer en systemisch expert Siets Bakker.

Hoe bereik je de onderstroom?

Systemisch werk: verbinding en relaties

Met systemisch werk ga je op zoek naar de verborgen informatie binnen een systeem. (Bijvoorbeeld een team, een organisatie of een gezin.) Je gaat kijken hoe de verbindingen en relaties binnen het systeem lopen. Want als die verbindingen en goed geregeld zijn, dan laat zich dat in de bovenstroom zien als succes, overvloed en gezondheid. Zijn die verbindingen niet goed geregeld, dan wordt het ploeteren. Je merkt dan dat je hard werkt, ontzettend je best doet maar eigenlijk niet echt vooruitkomt. Op de onderstroom zit er iets knel.

Verschil tussen onderstroom en bovenstroom

Informatie krijgen uit de onderstroom verloopt heel anders dan uit (via) de bovenstroom. In de bovenstroom moet je het vooral goed snappen, je hersens gebruiken, een goede analyse maken. Op de onderstroom gaat het over verbindingen, dan heb je niets aan dit soort slimmigheid. Je moet bereid en beschikbaar zijn om fenomenologisch waar te nemen. Dat betekent: waarnemen zoals het zich laat zien, zonder interpretatie of vervorming.

Er zijn een paar manieren om de onderstroom te bereiken:

  1. Zorg dat je innerlijke staat is afgestemd op niet-hoeven-weten. Je hoeft niet precies te weten hoe iets in elkaar zit. Je hoeft het niet te snappen, je hoeft het ook niet te herkennen. Dit maakt je ontvankelijker voor onderstroom-informatie.
  2. Zet je lichaam aan. Informatie uit de onderstroom is te herkennen aan veranderingen in je lichaam: je krijgt kippenvel, je merkt dat het warm krijgt of je houdt je adem in. Als je op zoek gaat naar informatie uit de onderstroom dan let je heel goed op veranderingen in je lichaam. Je geeft de veranderingen betekenis door je af te vragen: ‘waar reageer ik op dat ik dit nu waarneem?’
  3. Maak van alles wat je doet een uitnodiging. Iedere vraag die je stelt, iedere suggestie die je doet, iedere vorm die je aanbiedt heeft het karakter van een uitnodiging. Hiermee maak je het niet-fysieke deel van de ruimte waarin je kunt werken zo groot mogelijk en ben je beschikbaar om alle verbindingen waar te nemen.

Deze drie manieren kun je tegelijkertijd inzetten. Wil je ze oefenen? Begin dan met een van deze manieren en voeg de andere later één voor één toe. Zo komen nieuwe informatiebronnen binnen je bereik.

Meer weten over de onderstroom?

Siets Bakker is als freelancer verbonden aan School voor Coaching. Zij of Monique de Heer verzorgt de workshop Rake Vragen.

 

Over de auteurs

Eva Rijpert

Eva Rijpert

Een echte leeuw. Open, warm en creatief. Geniet van de schoonheid in de wereld. Houdt van een goed verhaal.

Welke opleiding past bij mij?

Ben je je aan het oriënteren op een opleiding tot coach, teamcoach of coachend leider? Met een luisterend oor én hart geeft ons kantoorteam je eerlijk advies.