SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Mariëtte Alblas

Trainer / coach

Helder en nieuwsgierig, met een kwinkslag. Werkt vanuit zingeving en heeft een grote liefde voor leren en proberen.


Over Mariëtte

Ik ken een oneindige nieuwsgierigheid als het gaat om door krijgen ‘hoe iets in elkaar zit’. Ik pas dit dagelijks toe in mijn werk waarin ik veranderingen begeleid. Als consultant voor organisaties, en als coach en trainer op het gebied van leiderschapsvraagstukken. Want de mooiste complexe vraagstukken bevinden zich in mensen zelf. Wat het hoofd vindt loopt soms niet op met wat het hart wil, of wat het lichaam al lang weet. Drie perspectieven die ik graag samen laat komen in diep gevoelde inzichten.

De laatste tijd werk ik voornamelijk met mensen die willen onderzoeken wat zij zelf kunnen bijdragen aan de wereld van morgen.

Ik woon met mijn man en drie kinderen in Haarlem en ben graag buiten te vinden. Aan de wandel, op de fiets of op één van de molens in de omgeving, waar ik molenaar in opleiding ben.  


Wat is jouw kijk op coaching?

Als  coach mag ik werken met dat mooie gouden draadje dat ieder mens heeft, waar de momenten van inzicht en de magie van verwondering aan verbonden zijn. Deze momenten geven samen richting aan wie je bent en wat je daar mee doet.

 Want soms wil je wel maar kom je er niet uit. Blijf je in een idee steken, kun je de stevigheid niet vinden een besluit te nemen, of weet je even niet waar te beginnen. Ik ga met je op zoek naar antwoorden op alle niveaus. Dat betekent werken met de logica van je hoofd, ontdekken van de wijsheid in je lichaam, en het vinden van de moed om je hart te volgen. De verschillende inzichten vallen dan als puzzelstukjes in elkaar.


Coachen / leven met hart, hoofd en lijf. Hoe doe jij dat?

Leven met hart, hoofd en lijf betekent voor mij leven vanuit mijn essentie, vanuit wat mij te doen staat. En ik weet maar al te goed hoe lastig dat kan zijn. Gestart als organisatieadviseur heb ik een lange weg afgelegd om uit mijn hoofd te komen en te ontdekken hoe ik me op dieper niveau met anderen kan verbinden en aan het werk te gaan in de ‘onderstroom’. Toen die wereld eenmaal open was, groeide de zingevingsvraag in mij: Hoe kon ik bijdragen aan een gezondere wereld? Want ook als je diep voelt dat je iets wilt, kan het nog lang duren voor je daar bent.

Inmiddels richt ik mijn werk en leven in rond dit thema. Ik geloof dat ieder mens het potentieel heeft om leiding te nemen in hoe hij of zijn het leven zinvol inricht op een manier die bij hem past. Als het weten, het voelen en het willen samenvallen, kan het gaan stromen en kan je de wereld aan.Wat is je favoriete quote?

 Experimentjes zijn altijd geslaagd


Iets wat onze kinderen regelmatig roepen. Want of een experiment nou succesvol is of niet, je kunt er altijd iets van leren. Wat deed je wat succesvol was? Of wat kun je volgende keer anders proberen? Accepteer dat wat is, en kijk uit naar dat wat nog komt.

Favoriete Inspiratie

1. Theory U – Otto Scharmer

Scharmer weet de harde, zachte én systemische laag in één logisch model te verenigen én praktisch toepasbaar te maken. Voor mij de leidraad in diepgevoelde verandering.

2. Rutger Bregman
Morele ambitie, goed voorleven. Al zijn je collega’s nog zo fijn en je werkgever nog zo prettig, stel eens de vraag wat je bijdraagt aan de wereld van de generaties die na jou komen. Je hebt altijd een keus.

3. De horizon, noordoostenwind windkracht 5

Knalblauwe lucht vol zuurstof, jagende witte wolken en een lekkere bries. Een energie en gevoel van ruimte waarin ik helemaal in kan opgaan.