Home > Inspiratie > Modellen & Technieken > Coachoefening projectiemechanisme: aan welke BN’er heb jij een hekel?

Coachoefening projectiemechanisme: aan welke BN'er heb jij een hekel?

Welke tv-persoonlijkheid zou jij het liefst direct wegzappen? Oftewel: welke presentator, filmster, zanger of zangeres kan je echt niet uitstaan? En wie vind je juist helemaal te gek?  Schrijf het op en doe dan onderstaande coach-oefening! Tip tijdens de feestdagen: een oom of tante in gedachten nemen, doet het vaak ook goed. 😉

Coachoefening projectiemechanisme: aan welke BN'er heb jij een hekel?

Ontdek je projectie in 3 stappen

  1. Ga na wie jij (of je coachee, vriend of collega) een ontzettend irritante BN’er vindt.
  2. Schrijf nu de 3 irritantste eigenschappen van deze persoon op. En geef antwoord op de vraag: wat precies vind je zo storend?
  3. Omcirkel tot slot welk van de drie punten je het allerergste vindt.

Jouw schaduwkant

Het antwoord dat je nu hebt opgeschreven, heeft een boodschap voor jou. De irritante eigenschap waar je zo op aan (of uit) gaat, gaat namelijk over je eigen schaduw. Het zou dan ook kunnen dat precies dit schaduwstuk van jou een effectieve toevoeging is aan je leven. En als coach: een effectieve toevoeging aan jouw coachen. Het is het scherpe randje in jezelf dat nu verborgen blijft. Jouw schaduwkant wijs je vaak onbewust af. Het resultaat? Je laat deze kant niet zien of juist heel sterk, maar vaak zonder er bewust van te zijn. (Check dit eens bij je omgeving.)

En dan nu omdraaien…

Als je de opdracht vervolgens omdraait – en kijkt naar een tv-persoonlijkheid die je te gek vindt… wat kom je dan over jezelf te weten? Herken je een verlangen dat om (meer) ruimte vraagt?

In de leergang Coaching voor Professionals leer je werken met projecties en leiden we je op tot gecertificeerd coach. Ook ontdek je hoe je projecties benut om een ander in beweging te krijgen.

 

Over de auteurs

Eva Rijpert

Eva Rijpert

Een echte leeuw. Open, warm en creatief. Geniet van de schoonheid in de wereld. Houdt van een goed verhaal.

Lotte van der Horst

Lotte van der Horst

Warm, levendig en kritisch. Altijd op zoek naar onvervalste echtheid, met hart voor esthetiek. Soms een tikkeltje ongedurig.

Welke opleiding past bij mij?

Ben je je aan het oriënteren op een opleiding tot coach, teamcoach of coachend leider? Met een luisterend oor én hart geeft ons kantoorteam je eerlijk advies.