Home/Opleidingen/Workshop Rake Vragen - Siets Bakker 1op1 Coaching Teamcoaching

Workshop Rake Vragen - Siets Bakker

Systemisch werk via vragen

 • 2 dagdelen (09.30 tot 16.00)
 • 10 deelnemers
 • Start: 18 maart 2022
 • 349,-excl. btw
 • Je kunt de ontwerpregels van Rake Vragen toepassen en weet hoe je zelf vragen maakt -en stelt- die zich richten op de onderstroom
 • Je herkent wanneer een vraagstuk persoonlijk is en wanneer het een systeemvraagstuk is
Reviews
Heeft mijn interesse geprikkeld om me verder te verdiepen in systeemdenken en geholpen om de richting van mijn eigen bedrijf helderder te krijgen.
Februari 2020
Nadine
-
Ik vond het direct toepasbaar. Het helpt mij om met concretere informatie uit een gesprek te komen.
November, 2019
Wilma Koning
Marketing- & communicatieadviseur
De rake oefeningen werden versterkt door mooie inzichten vanuit contact met medecursisten.
September 2019
Hans Broeks
Coaching & Development Agile Change
Fijne dag met duidelijke nieuwe toolset die ik kan inzetten in mijn dagelijkse werk als leidinggevende maar ook als coach.
Juli 2019
Jan Kraan
EMEA Partner Development Team Manager
Ik vind het fijn te merken dat ik nu meer mijn vinger kan leggen op dat wat er nog meer is, zonder dat dit altijd analytisch te verklaren valt.
Maart 2019
Esther
-
Een inhoudelijk complete workshop die het mogelijk maakt om direct aan de slag te gaan met Rake Vragen.
Februari 2019
Andrea van Lindenberg
Leuke, leerzame en inspirerende workshop.
Februari 2019
Hans van den Hoven
De moeite waard om als extra bagage in je rugzak te stoppen.
Februari 2019
Chiel Nieuwenhuis
Zowel de inhoud en praktische toepasbaarheid van de training is perfect
Januari 2019
Bianca Peersman
Contractmanager Dienst Onderwijs & Onderzoek
Doelgroep
 • Je werkt als coach en hebt een stevige basis in gespreksvaardigheden.
 • Je werkt in een andere functie waarbij je beschikt over een goed fundament voor coachende gespreksvaardigheden.
Werkwijze & Programma

We beginnen bij de vragen die jij graag en vaak stelt. Hierop volgt een korte inleiding van concepten van systemisch coachen. Daarna onderzoek je wat het effect is van de vragen die jij vaak stelt en krijg je inzichtelijk in welke mate ze effectief zijn om daadwerkelijk de onderstroom te bereiken. 

Vervolgens krijg je de ontwerpregels van Rake Vragen uitgelegd en leer je hoe je jouw eigen vragen kunt maken. Verder oefen je met de 50 kant-en-klare vragen uit de kaartenset, zodat je bekwaam wordt in het stellen van vragen waarmee je de onderstroom bereikt.

Daarna gaan we aan de slag met het leren herkennen uit welk systeem antwoorden komen en wat passende vervolgstappen kunnen zijn.

Na de workshop weet je hoe je door het stellen van vragen op de systemische lagen kunt komen en hoe je de oplossingsmogelijkheden die daar liggen kunt inzetten.

Deelnemers over de workshop:

“Rake Vragen brengen verrassende inzichten en het is een mooie manier van intuïtief samen coachen in mijn intervisiegroep.”

“Ik gebruik als (team)coach en organisatieopsteller de Rake Vragen regelmatig. Het is een speelse manier van werken die bijzonder effectief is. Een aanrader!”

“Het is meteen raak bij Rake Vragen. De directe en oprechte aanpak van Siets zet je onmiddellijk systemisch in beweging. Siets’ no-nonsense approach, praktische manier van werken en humor maakt het een plezier om erbij te mogen zijn.”

Startdata
Trainers

Siets Bakker is een veelzijdige professional, gespecialiseerd in systemisch werk. Ze is eigenaar van uitgeverij Het Noorderlicht, werkt als organisatieadviseur en coach en begeleidt regelmatig opstellingen. In 2016 verscheen het boek Systemisch wijzer, dat Siets samen met Leanne Steeghs schreef, en in 2018 is haar boek Rake Vragen  verschenen.

Met Siets als trainer krijg je een flinke portie nuchterheid, humor en scherpte. Haar trainingen en workshops zijn intensief en hebben impact. Vaak blijven er nog lange tijd na haar opleidingen kwartjes vallen. Bekijk onderstaand filmpje (bron: Managementboek) over Siets en haar boek Rake Vragen. 

Resultaat

In deze workshop leer je hoe je vragen ontwikkeld die ook daadwerkelijk de onderstroom kunnen bereiken, leer je herkennen uit welk systeem de antwoorden komen en vervolgens te onderzoeken welke mogelijkheden voor interventies er passend zijn.

De workshop heeft als resultaat dat je:

 • weet op welke manier je de Rake Vragen kaartenset kunt gebruiken;
 • de ontwerpregels van Rake Vragen kunt toepassen en weet hoe je zelf vragen maakt -en stelt- die zich richten op de onderstroom;
 • herkent wanneer een vraagstuk persoonlijk is en wanneer het een systeemvraagstuk is;
 • weet hoe je kunt herkennen uit welk systeem de antwoorden komen;
 • inzicht hebt in de wijze waarop je vervolgstappen kunt zetten met interventies op boven- en onderstroom.

Je bent na deze workshop in staat Rake Vragen te maken en te stellen. Met deze vragen kun je ook op systeemniveau met een coachvraag werken. De workshop biedt alles wat je nodig hebt om deze techniek zelf toe te passen: inhoudelijke kennis, werkvormen en ruimte om te oefenen en ‘feedforward’ te krijgen. Na de workshop kun jij via jouw vragen ook de onderstroom bereiken. 

“Als je weet hoe je de systemische lagen kunt bereiken, hoef je een probleem maar één keer op te lossen’’, aldus de trainer. ‘’Want als het probleem eigenlijk niet van de coachee is, maar hoort bij het systeem waar de coachee deel van uitmaakt, zal hetzelfde probleem zich (in steeds een iets andere vorm) blijven herhalen.’’