SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Ontdek hoe je je dromen kan interpreteren - Akke-Jeanne Klerk1-op-1 CoachingOn(der)bewuste

Ontdek hoe je je dromen kan interpreteren - Akke-Jeanne Klerk

Met behulp van Jung de verborgen boodschappen van je dromen ontcijferen

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Door Caroline Linssen

Wie zich verdiept in zijn dromen krijgt er een rijk tweede leven bij. In dit interview licht Akke-Jeanne Klerk toe hoe je dromen kunt toepassen op cognitief-emotioneel, fysiek en imaginatief niveau. Akke-Jeanne is psycholoog en was leergangcoach bij SchoolvoorCoaching. Samen met haar broer Machiel biedt ze daarnaast via Jungplatform cursussen in Jungiaanse psychologie aan.

Hoe ben jij bij het werken met dromen uitgekomen?

“In een periode dat ik niet wist wat ik wilde, las ik ‘De mens en zijn symbolen’ van Jung. Dat was het meest zinnige dat ik ooit gelezen had, vooral dat hij werkte met dromen. Ik was 21 en móest psychologie gaan studeren. Ik wilde op mijn veertigste Jungiaans analist zijn, dat wil zeggen een therapeut die werkt met dromen. Nu ben ik 42 en werk als coach onder meer met dromen. Voor mijn opleiding heb ik 300 uur Jungiaanse psychoanalyse gehad waarin ik ook met dromen heb gewerkt. Een droom is een visie van het onbewuste op wat je aan het doen bent in je dagelijkse leven. Ik denk dat het goed is als je in contact bent met dat deel van je ziel. Door op dromen te letten, krijg je een ander perspectief dan vanuit het ik of ego, meer vanuit zielsbeleving. Het is een cirkel: je krijgt ‘s nachts via je dromen feedback waar je overdag iets mee doet, en dat werkt weer door in je dromen. Dat versterkt je zelfbesef en persoonlijke ontwikkeling.”

Wat is de invloed van dromen?  

“Voor je hersenen maakt het niet uit of iets echt is of gedroomd: je hele lichaam reageert erop door angsthormonen of juist plezierige stofjes aan te maken. Dromen zetten je emoties op de innerlijke agenda, alsof ze willen zeggen: deze thema’s, gedragspatronen of gevoelens hebben een boodschap voor je. Het brengt ontspanning in je systeem als je die emoties en gedachtes aandacht geeft. Daardoor word je fysiek rustiger en ben je beter in je lijf en in contact met jezelf. Het vergroot de acceptatie van jezelf en het gevoel van eigenwaarde.”

Hoe zet je als coach dromen in?

“Als ik een coachee even niet heb gezien en er is veel gebeurd, dan vraag ik naar de meest recente droom. Daarin geeft de ziel aan wat er speelt, of waar overdag te weinig aandacht aan is besteed. Ik gebruik soms mijn eigen dromen als instrument voor groepen of individuen waar ik mee werk. In groepen breng ik mijn droom in en vraag wie de gevoelens of thema’s herkent. Bij individuen kan een droom een nieuw perspectief bieden dat ik vervolgens inbreng en verifieer.”

Wat gaan mensen ervaren als ze hun dromen bespreken?

“Als je weet hoe je met je eigen dromen kunt werken, kun je dat ook met anderen. Daarom doe ik oefeningen aan de hand van dromen die deelnemers inbrengen. We beginnen op het cognitief-emotionele niveau: hoe werkt de interpretatie van dromen, wat zijn de patronen en thema’s, hoe herken je die en welke mogelijkheden zijn er om er mee om te gaan? Dan laat ik mensen een droom fysiek ervaren door herbeleving in een meditatieachtige stand. Stapje voor stapje beleef je je droom met al je zintuigen opnieuw, zonder oordeel of interpretatie. Dan ontstaat vaak een nieuwe beweging. Bijvoorbeeld bij een achtervolgingsdroom: ‘Ik kan wel blijven hollen, ook in mijn dagelijkse leven, maar het put mij uit en ik ervaar een behoefte aan ontspanning.’ Verder werk ik met actieve imaginatie, een methodiek die Jung gebruikt waarbij je middels je fantasie met het beeld uit een droom aan de slag gaat. Ik hoop dat dat deelnemers inspireert om met hun eigen droomleven te gaan werken en nog meer sensitiviteit te ontwikkelen voor wat er zich in hun innerlijk afspeelt.”

Wat mis je als nooit leert om je dromen te delen?

“Verschillende manieren waarop je met dromen kan werken als aanvulling van je toolkit als coach. En je mist de kans om er een tweede leven bij te krijgen, een droomleven waarin je allerlei avonturen beleeft. Dat is een verrijking! We praten onder collega’s zelden over dromen. Soms zit daar schaamte of ongemak bij, terwijl het ook herkenning kan meebrengen. 

Welke inspiratiebron kun je meegeven als kennismaking?

“Voor mij begint het allemaal bij Jung. Ik zou mensen zijn autobiografie ‘Herinneringen Dromen Gedachten’ willen aanraden omdat die emotioneel een grote weerslag op me gehad heeft. Een andere inspiratiebron is ‘Lucid Dreaming’ van Robert Waggoner, dat boek is absoluut de moeite waard om je in te verdiepen.” 

 

Meer informatie over het  Jungplatform 

Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

  • Start: 16 oktober 2024
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Training Coachtechnieken
Losse dagen
Training Coachtechnieken

Vergroot je bewegingsvrijheid en effectiviteit in elk gesprek

  • Start: 28 mei 2024
  • 4 dagen
  • 12 deelnemer(s)
  • 1805,-