SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Hans Velders

Trainer / coach

Helderheid, Passie, Doen vanuit Zijn, Humor, Als vanzelf, Geduldig. De ruimte vinden om te omarmen wat is.

Over Hans

Mijn hele loopbaan ben ik al bezig met zowel de ontwikkeling van mens en professional en daarin is mijn eigen groei net zo belangrijk geweest als wat ik voor anderen mocht doen. Ik ben begonnen als loopbaanbegeleider en trainer bij AKZO Nobel, vervolgens heb ik gewerkt als begeleider van organisatie- en teamontwikkelingsprocessen met name voor grote serviceorganisaties en woningstichtingen. Bij de politieacademie heb ik trainingen gegeven op het gebied van persoonlijk leiderschap en daarnaast had ik een coachpraktijk gespecialiseerd in het oplossen van trauma (Somatic Experiencingâ).

Na 20 jaar trauma’s oplossen ben ik ervan overtuigd geraakt dat als je de lading van trauma kunt laten passeren via je lichaam, je dat vermogen ook in je dagelijks leven wil kunnen inzetten. Dat is zeer nuttig voor je veerkracht en maakt bovendien dat persoonlijke- en professionele ontwikkeling gemakkelijker gaat. Mensen laten ervaren hoe je kan samenwerken met je lichaam en zenuwstelsel is daarom mijn passie en bijdrage.


Wat is jouw kijk op coaching?

Coaching gaat, voor mij, over een aantal dingen. In eerste instantie gaat het erom dat er helderheid komt over waar het echt over gaat. De rol van je lichaam speelt daarin ook mee.  Daarnaast gaat het om wat er losgelaten en wat er geleerd mag worden. Belangrijk daarbij is dat je groeit en leert in je eigen tempo, rekening houdend met de omstandigheden.

Ieder vraagstuk, ieder probleem, is een kans om je eigen waarheid te ontdekken tegenover jezelf of wie of wat dan ook in de buitenwereld. Want als je in waarheid bent, kosten de dingen geen energie, je bent in alignement met je hoofd, hart en met je lichaam.Coachen met hart, hoofd en lijf. Hoe doe jij dat?

Ik vraag altijd aan je ‘wat is er belangrijk voor je in je werk en je leven en hoe reageert je lichaam daarop?’. Dit betekent dat we werken in de actualiteit en hoe jij en je lichaam op situaties reageren. Vervolgens doen we op verschillende lagen dat wat nodig is, zodat je in vrijheid en vanuit jezelf een passende reactie of bijdrage kunt geven.   

Een ander kenmerk van mij is dat ik na 30 jaar nog steeds met aannames werk die ik actief met een ander check. Coaching is voor mij nooit routine, het me om een ander te begrijpen en aan te voelen. In het nu zijn is voor mij belangrijk, wanneer ik goed aanwezig ben ontvouwen de dingen zich als vanzelf.

Als laatste heeft ieder mens zijn eigen patronen en beschermingsmechanismes om de buitenwereld aan te kunnen. En ook al is het lastig om ze te hebben, het heeft altijd een positieve intentie namelijk; het beschermen van je zenuwstelsel tegen overbelasting. Als lichaamsgerichte coach maak ik je bewust van dit mechanisme en laat ik zien hoe je dit kunt ontmantelen. Tevens laat ik je zien hoe je - dat wat beschermd moest worden - kunt integreren in jezelf. Daarna kun je vrijelijk kiezen hoe je wilt reageren vanuit authentieke zelf.


Wat is je favoriete quote?

 Het leven is te belangrijk om serieus te nemen


Ik weet niet van wie deze quote is, maar de omarming van deze quote heeft mij altijd geholpen om te ontspannen daar waar ik doorsloeg. Wanneer ik te veel verantwoordelijkheid op me nam of te lang doorging. De quote heeft me geholpen om rustiger te worden. Het niveau van ‘Zijn’ beter te kunnen voelen.

Favoriete Inspiratie

  1. De zee en de hut in onze tuin
  2. Koken en lekker eten, zoals curries
  3. Festivals en samen reizen met en zonder doel
  4. Podcasts luisteren