SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil

Visie op coaching

Ont(-)wikkel jezelf, de ander en jouw organisatie

Bij SchoolvoorCoaching geloven we in een leven lang leren. Al meer dan 25 jaar leiden we professionals, leiders en teams op in het coachvak. Daarmee hebben we aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van coaching als vak in Nederland. In onze opleidingen vormen theorieën en modellen een basis; het échte verschil voor jouw zuiver- en doortastendheid als coach, leider en mens wordt gemaakt door de diepgaande persoonlijke ontwikkeling die plaatsvindt. De combinatie van kennis, kunde en persoonlijk leiderschap creëert een stevig fundament dat je in staat stelt om, in welke rol dan ook, anderen wezenlijk en effectief te begeleiden bij hun ontwikkeling. 

Onze visie op coaching is gebaseerd op drie pijlers: het on(der)bewuste, lichaamsintelligentie en systeemdenken. Samen vormen ze de leidraad voor al onze opleidingen en stellen ze je in staat om waarnemend te handelen.

Banner - download de algemene brochure

Waarnemend handelen

Alle informatie die je tot je beschikking hebt vanuit je onderbewuste, je lichaamswijsheid en de context, dragen er aan bij dat je waarnemend kunt handelen. Waarnemend handelen is precies zoals het klinkt: doordat jij je bewust bent van al jouw waarnemingen, speel je jezelf vrij om in het hier-en-nu zuiver, effectief en doortastend te handelen.

Het on(der)bewuste

Je kent het vast wel: jouw eerste reactie wanneer je een team of individu ziet vastlopen, is extra hard werken in de hoop hen weer in beweging te krijgen – meestal zonder resultaat. Het antwoord op de vraag waarom dit jouw reflex is én hoe het komt dat jouw harde werk weinig of geen effect heeft, is te vinden in je onderbewuste. Zodra jij je bewust bent van jouw aannames, automatismen, triggers en projecties, ben je vrij om te onderscheiden wat van jou is en wat van de ander. Dit is een van de belangrijkste vaardigheden om iemand effectief te kunnen coachen. Het stelt je in staat om te zien wat er werkelijk gaande is en hoe je deze informatie kunt benutten voor een zuivere en effectieve begeleiding naar de gewenste verandering.


Lichaamsintelligentie

Je hoofd, hart en lijf staan met elkaar in verbinding en dat maakt dat jij zelf jouw belangrijkste (coach)instrument bent. Jouw lichaam is in staat om bloot te leggen wat er gaande is in de onderstroom. Een plotselinge spanning in je buik, een brok in je keel of een verandering in je houding of ademhaling is zeer waardevolle informatie voor jou (als coach) over het systeem van het team of individu waar je mee werkt. Door af te stemmen op deze concrete input van je lichaam, beschik je over een krachtige informatiebron waar je uit kunt putten om mensen en teams duurzaam in beweging te krijgen.


Systeemdenken

Systeemdenken is een manier om de context van een team of persoon bij een coachtraject te betrekken – niets of niemand staat namelijk op zichzelf; iedereen maakt deel uit van een groter geheel. Dit betekent dat we bij SchoolvoorCoaching vooral kijken hoe een individu, een team of een organisatie ongewenst gedrag in stand houdt. Wanneer bijvoorbeeld twee teamleden telkens weer in eenzelfde discussie verzanden, kijken we niet alleen naar deze twee mensen, maar nemen we de gehele context in ogenschouw. Alles is informatie. Wij focussen ons op het herkennen van gedrags- en interactiepatronen, want daar zit de hefboom voor beweging.

Lees hier meer over onze werkwijze