- 4 (losstaande) dagen
- 12 deelnemers
- Start: 07 maart 2023 Meer startdata
- 1780,-excl. btw
- Je kunt coachtechnieken inzetten in een-op-een gesprekken.
- Je hebt zicht op je eigen gespreksstijl en het effect daarvan (in coaching).
- Je bent je bewust van je eigen valkuilen, en die van anderen, en kunt deze effectief gebruiken.
- Je bent intern of extern adviseur, trainer, projectleider, stafmedewerker, leidinggevende, of hebt een vergelijkbare rol als professional. Je wilt meer leren over hoe jij jezelf kunt inzetten als instrument in de interactie met collega's en daarvoor coachtechnieken kunnen toepassen. Je beschikt over een werk- en denkvermogen op hbo- of wo-niveau.
- Je wil meer leren over jezelf in de interactie met collega’s, cliënten, klanten of opdrachtgevers. Je wil vanuit verschillende invalshoeken leren kijken naar de gesprekken die je voert om zo je bewustzijn over het effect van jouw gedrag op anderen te vergroten.
- Je wilt het effect van het toepassen van coachtechnieken in gesprekken ervaren.
- Je beschikt over een werk- en denkvermogen op hbo- of wo-niveau.
Voor deze training is ervaring met coaching geen vereiste.
De training bestaat uit vier losse dagen van 09.30 tot 17.15 uur. In totaal omvat de training acht dagdelen. In het programma komen de volgende onderwerpen aan bod:
- De psychologie van ReflAction: gebaseerd op de psychologie van Carl Jung, systeemdenken en je fysieke Ik als monitor.
- De vijf succesfactoren van coaching.
- Het ijsbergmodel van McClelland: interveniëren op de drie verschillende niveaus van de ijsberg.
- De Gouden Driehoek: je intuïtie inzetten in het hier-en-nu.
- De drie posities en het interventiemodel: de gecoachte in beweging krijgen door vanuit verschillende posities te interveniëren en te reageren op verbale en non-verbale signalen.
- Feedback op gedrag geven en ontvangen.
- Drama- en winnaarsdriehoek: het in kaart brengen van uitdagingen rond het geven en ontvangen van hulp met als doel het eigenaarschap van de coachee te vergroten.
- Jouw coachingsstijl, en het effect daarvan op je gesprekspartner, ontdekken.
Werkwijze
Tijdens de training Coachtechnieken 1-op-1 krijg je, in een (relatief) korte tijd, razendsnel handvatten aangereikt om tijdens een coachend gesprek sneller tot de kern te komen. Hierbij is er ruimte voor theorie, maar ligt de nadruk op de praktijk, oftewel: oefenen, oefenen, oefenen. Dit helpt je verschillende coachtechnieken eigen te maken en daarin jouw eigen stijl in coachen te ontdekken.
Als deelnemers coach je elkaar op zelf ingebrachte praktijksituaties. Door te wisselen in de rol van coach en gecoachte, krijg je niet alleen meer inzicht in jouw valkuilen tijdens het coachen, maar ook de achterliggende thema’s en patronen die daarin een rol spelen. Hierbij wordt uitgebreid stilgestaan bij de verschillende non-verbale signalen – denk bijvoorbeeld aan lichaamshouding en gevoel - bij zowel de gecoachte als bij jouzelf. Door deze signalen op te merken, te herkennen en in te zetten zul je merken dat je coachgesprek meer diepgang krijgt. Bovendien coach je dan niet alleen op ratio, maar ook op gevoelsniveau.
Ter voorbereiding op de training vul je een leerdoelformulier in.. Op dit formulier breng je in kaart welke ervaring je al met coachende gespreksvoering hebt opgedaan en waar je tijdens deze training aan wilt gaan werken.
Literatuur
Boektitel: No-nonsense coaching
Auteur: Anne de Jong
Uitgeverij: Boom/Nelissen
- Je kunt coachtechnieken inzetten tijdens een-op-eengesprekken.
- Je hebt zicht op je eigen gespreksstijl en het effect daarvan (in coaching).
- Je bent je bewust van je eigen valkuilen, en die van anderen, en kunt deze effectief gebruiken.
- Je bent beter in staat om te confronteren en zowel positieve als negatieve feedback te geven en te ontvangen.
- Je kunt gemakkelijker afstand nemen en je eigen gedrag beter beschouwen.
Mensen die de training Coachtechnieken 1-op-1 hebben afgerond schrijven onder andere:
"Ik ben me bewuster van mijn eigen houding, kan beter achteroverzitten en anderen aan het werk zetten. Hierdoor voel ik me rustiger en houd ik meer energie over. Het aantal aapjes is aanzienlijk afgenomen - zowel op mijn werk als in mijn privéleven!"
"Ik merk dat ik meer bij de ander kan leggen, in de interactie meer aandacht voor het proces heb en dit ook benoem. Ik probeer de ander tot inzichten te laten komen en het niet meer voor de ander in te vullen."