SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/De sleutel naar minder hard werken als leidinggevendeCoachend LeiderschapWaarnemend Handelen

De sleutel naar minder hard werken als leidinggevende

Ervaar meer voldoening, succes én energie door deze 3 valkuilen te vermijden

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Je voelt je het best wanneer je bezig bent en dat ben je dan ook eigenlijk altijd. Je verantwoordelijkheidsgevoel is groot en jouw eerste antwoord op hoe het met je gaat is vaak (een variatie op) ‘ja, druk’. En ondanks dat het harde werken je best prima bevalt, moet je eerlijk bekennen dat het ook zo zijn nadelen heeft. En daarom ben je hier, bij dit artikel. Welkom. Laten we meteen met het goede nieuws beginnen: je hoeft niet te leren minder hard te werken als leidinggevende, je mag ontdekken hoe je gezond hard kunt werken in jouw functie.

Er is niets mis met hard werken, als jouw motivatie erachter maar gezond is en je het contact met jezelf niet verliest. Zolang jij nog weet en voelt dat je meer bent dan alleen je prestaties, is er niets aan de hand. Maar de switch van gezond naar ongezond hard werken is gauw (en vaak onbewust) gemaakt. Dit zijn de 3 valkuilen waar je voor moet oppassen als harde werker:

Valkuil 1: druk en spanning als drijvende kracht

Spanning en druk brengen je absoluut in beweging, alleen niet op een gezonde of duurzame manier. Deze externe motivatie kan op de korte termijn best wat opleveren, en de opluchting die je voelt wanneer je iets hebt afgerond of opgelost, lijkt soms verdacht veel op voldoening. Toch raak je op de lange termijn de connectie met jezelf en jouw waarom kwijt - twee onmisbare ingrediënten voor duurzaam succes en oprechte voldoening.

Valkuil 2: in de toekomst of het verleden leven

Het kan gebeuren dat je harde werken bewust of onbewust voortvloeit uit oude overtuigingen – bijvoorbeeld dat waardering iets is dat je moet verdienen – en tegelijkertijd als een soort pleister ervoor werkt. Je leeft in dit geval vanuit het verleden. In de toekomst leven komt ook weleens voor bij harde werkers – vooral wanneer het hier-en-nu onbevredigend voelt. Jouw harde werken geeft je dan de hoop dat het later beter zal zijn.

In beide gevallen voelt de keuze tussen stilstaan of doorgaan niet echt vrij.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Valkuil 3: hard werken lijkt de oplossing voor alles

Hard werken kan een manier zijn om tegenslagen, en de bijbehorende emoties, te verwerken of overwinnen. Ook deze strategie kan best een tijdje werken, maar is op de lange termijn onhoudbaar wanneer het jouw enige manier is om jezelf beter te laten voelen.

Hét teken van ongezond hard werken

Vaak is hard werken comfortgedrag of zelfs een reflex geworden, in plaats van een bewuste keuze die voldoening kan geven en een expressie kan zijn van jouw levensvreugde. In alle gevallen van ongezond hard werken is het comfortabeler om te blijven gaan en levert stilstaan de meeste problemen voor je op. Dan voel je namelijk de onrust, ontevredenheid of emotionele lading die het harde werken doorgaans verbloemt.

Is jouw motivatie gezond?

Gezond gedrag is vaak gedreven door gezonde motivatie – motivatie die ons helpt een authentiek leven te leven en onze behoeften te vervullen.

Om te ontdekken wat jouw motivatie is, kun je een lijst maken van jouw dagelijkse activiteiten als leidinggevende – bijvoorbeeld van je afgelopen werkweek. Probeer dan achter elke activiteit op te schrijven waarom het belangrijk of zinvol voor je was om het (op deze manier) te doen. Zie je hier vooral dingen staan zoals de (potentiële) reacties of behoeften van anderen, uitkomsten die je probeert te voorkomen of hoe iets reflecteert op jou als persoon? Dan weet je dat jouw motivatie op dit moment vooral extern gericht is.

‘Gezond hard werken levert je veel meer voldoening, succes en energie op dan alleen maar minder hard werken.’



Hard werken met een gezonde motivatie

Wat kun je doen wanneer je er zojuist achter bent gekomen dat je (op sommige gebieden) ongezond hard werkt? Jouw innerlijke flierefluiter meer ruimte geven. Dankzij de ‘luie’ kwaliteiten van de flierefluiter – die we allemaal in ons hebben – ben je namelijk minder gericht op dingen goed doen, of altijd maar meer doen, en heb je meer oog voor wat jij belangrijk vindt. Je innerlijke flierefluiter kan jouw interne motivatie verduidelijken, waarna je vanuit vrijheid kunt bepalen welke dingen van anderen jij je echt iets aantrekt en welke niet.

Wat kun je nu praktisch doen om een gezonde harde werker te worden?

Pak je lijstje er nog eens bij en nodig overal waar je externe i.p.v. interne motivatie aantreft jouw innerlijke flierefluiter uit om de waaromvraag te beantwoorden. Komt er geen antwoord? Dan betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat er in deze vorm geen interne motivatie voor is. Vervolgens kun je jezelf afvragen welke aanpassingen er nodig zijn om van een externe naar een interne motivatie te navigeren.

De uitnodiging is dus niet om een flierefluiter te worden, maar om dit innerlijke deel genoeg ruimte te geven, zodat je meer bewegingsvrijheid hebt als leidinggevende. Dát is hoe je een gezonde harde werker wordt met voldoening, succes én energie.

Bron‘Je eigen managementcoach – leid jezelf naar meer voldoening en succes’  van Manu Busschots.

Manu is professioneel coach, oprichter en eigenaar van De Ondersteen en geeft bij SchoolvoorCoaching de leergang Coachend Leiderschap. Tijdens deze opleiding vergroot je onder meer jouw rolbewustzijn en ontwikkel je het vermogen om passend te reageren in elke situatie. Je leert om naast manager en leider ook coach te zijn, waardoor jij, samen met jouw medewerkers, zuiverder en effectiever kunt handelen en meer energie overhoudt aan het einde van je werkdag.

Wil je liever eerst even van de sfeer bij SchoolvoorCoaching proeven en onze unieke aanpak ervaren? Kom dan naar onze gratis kennismakingsworkshop en ontdek jouw volgende stap!



SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Kennismakingsworkshop
Kennismakingsworkshop

Kom op locatie sfeer proeven en ontdek jouw volgende stap

  • Start: 15 april 2024
  • 3 uur (ochtend of middag)
  • 10 deelnemer(s)
  • Kosteloos