SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Oud-deelnemer en manager Paul Vermeulen over de Training Teamcoaching en GroepsdynamiekTeamcoachingSysteemdenkenWaarnemend Handelen

Oud-deelnemer en manager Paul Vermeulen over de Training Teamcoaching en Groepsdynamiek

"Ieder mens heeft iets te brengen en dat mag je laten zien."

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Na een pittige periode in zijn leven besluit Paul Vermeulen zijn opleidingsbudget te besteden aan meerdere trainingen en workshops van SchoolvoorCoaching. "Dit keer geen (pure) kennisopleiding, maar aan mezelf werken om in de toekomst steviger in mijn schoenen te staan en dichterbij mezelf te blijven."

Interview door: Inge Brouwer

Paul: "Ik ging bij mezelf na wat ik nodig had en besefte  dat ik nog iets te doen had op het gebied van teamdynamiek, -begeleiding en -coaching. Daarnaast had ik ook behoefte aan het verder ontwikkelen en ontdekken van mezelf. Waarom zijn bepaalde dingen in mijn leven zo gegaan en hoe had ik signalen eerder op kunnen pikken? SchoolvoorCoaching kende ik al van de Leergang Coaching voor Professionals die ik daar in 2019 volgde. Op basis daarvan was de keus snel gemaakt."

Ik voel me als een kind in de snoepwinkel: ik kan de trainingen en opleidingen kiezen die ík leuk en interessant vind!


Merk je dat je, nu je de opleidingen bij SchoolvoorCoaching doet, langzaam antwoord krijgt op deze vragen?
Zeker. Zoals ik net vertelde heb ik een roerige tijd achter de rug. Tijdens de opleiding heb ik daar met mensen over gesproken. Tegelijkertijd merkte ik ook dat ik dankbaarheid voel voor de ruimte die ik heb gekregen om opleidingen te volgen. De aanleiding van sommige dingen mag dan misschien niet leuk zijn, maar inmiddels ben ik op een plek waar ik me goed voel en beter tot mijn recht kom. Soms moeten dingen gewoon lopen zoals ze lopen. Ik geloof niet in toeval, het heeft zo moeten zijn.

Ieder mens heeft iets te brengen en dat mag je laten zien

Wat trekt je zo aan in het type opleidingen dat bij SchoolvoorCoaching gegeven wordt?
Dat zit hem in de manier van werken. De combinatie tussen het delen van de theorie met de modellen en het direct inzetten van deze informatie. Uitdagend, maar ontzettend leerzaam! Het klinkt wellicht wat vreemd, maar het feit dat er  gewerkt wordt met richtlijnen, in plaats van een strak programma, werkt razend goed. Hierdoor is er ruimte voor wat zich aandient in de groep en voor de vragen die je hebt omtrent je eigen leerdoelen. Dat vind ik heel mooi.

Ik heb nu een aantal opleidingen en trainingen gevolgd en merk dat er, ondanks het ogenschijnlijk vrije programma, een zelfde lijn in alle programma's zit. Praktisch, persoonlijk en door de relatief kleine groepen heel mensgericht. Precies waar coaching naar mijn idee over zou moeten gaan. Het is een manier van werken, een soort filosofie, die overal in terugkomt.

Hoe bepaal je wat je de volgende keer kiest als je in de snoepwinkel staat? Laat je je daarbij door iets of iemand leiden?
Ik heb een lijstje. Ik ben begonnen met oriënteren via de website en heb vervolgens telefonisch mijn ideeën  voorgelegd aan een van de medewerkers van SchoolvoorCoaching. Samen hebben we naar de agenda gekeken en op basis van de thema's die ik noemde hebben we een 'plan' opgesteld.

Ik voel op dit moment minder ruimte om een lang programma, zoals een leergang, te doorlopen en dus heb ik bewust de keus gemaakt voor de kortere trainingen en workshops. Gelukkig is ook daarin volop keuze.


Zie je een effect van de opleidingen en workshops die je gedaan hebt? Hoe pas je dat toe in je huidige werk?

Dat zie ik zeker! Als manager doe ik nu ook andere interventies en durf -en kan- ik makkelijker benoemen wat ik zie gebeuren. Het heeft me meer inzicht in mijn eigen patronen gegeven en ik durf dingen bespreekbaar te maken. In mijn team zijn we nu bezig met 'ken je talent'. Dit doen we op basis van de CliftonStrenghts methode. Het vervolg is dat we met een externe teamcoach  gaan werken om zo te komen tot een nog betere samenwerking binnen ons team. Naast deze teamcoaching laat ik mezelf ook coachen: Hoe kan ik feedback geven? Hoe creëer ik een omgeving waarin mensen zich durven uitspreken? Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we zien wat er onder water leeft?

Door de opleidingen en trainingen heb ik een stukje lef ontwikkeld en dat was precies wat ik af en toe miste.


Heb je daar tijdens de trainingen een realisatiemoment in gehad?
Tijdens de training Teamcoaching & Groepsdynamiek deden we de een oefening: ‘De bus’. De ruimte waarin we zaten was de bus en de bedoeling was dat we ergens in deze bus een plek uitkozen om onze stoel neer te zetten. We kregen 5 minuten om samen te bepalen wie waar in de bus zat. Ik ben vrij terughoudend en bescheiden. Voordat het tot me doordrong hadden mensen stoelen achter elkaar gezet en zaten ze 'in de bus'. Op een gegeven moment was ik de enige die nog geen plekje had. Ik keek het nog even aan, pakte mijn stoel, zette hem voor de groep en zei: 'Zo ik ben vandaag jullie chauffeur'. Uiteindelijk bleek dat iemand anders die positie al ingenomen had en ik diegene onbewust passeerde. Andere mensen reageerden positief: 'leuk een nieuwe chauffeur'! Tijdens het nabespreken werd me duidelijk dat er iets bij anderen gebeurt als je je eerst afzijdig houdt en daarna opeens heel duidelijk het initiatief neemt. Toen ik in de evaluatie aangaf dat ik bereid was geweest van plaats te wisselen, kreeg ik als feedback dat het waardevol geweest was als in dat eerder aangegeven had. Dan hadden meer mensen mij begrepen. Ik leerde dat ik steviger mijn plek mag innemen, maar dat wel in verbinding moet doen en daarbij heb te benoemen dat ik opensta voor andere geluiden. Dit soort oefeningen hebben mij veel inzicht gegeven. Je hoeft niet altijd langs te zijlijn te wachten. Ieder mens heeft iets te brengen en dat mag je laten zien. Je mag je rol pakken.


Wil je nog iets meegeven aan mensen die een opleiding of training overwegen?
Ik hoop anderen met mijn verhaal te inspireren om ook aan de slag te gaan. Het is leuk en waardevol om op deze manier met jezelf bezig te zijn. Naar mijn mening is het, naast de investering in relaties en je partner, de beste investering die je kunt doen!


SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Leergang Teamcoaching
Leergang Teamcoaching

Hét fundament voor jouw vakmanschap als teamcoach

  • Start: 05 juni 2024
  • 15 dagen + avondprogramma
  • 12 deelnemer(s)
  • 8775,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Dagtraining Teamcoaching en Groepsdynamiek
Losse dagen
Dagtraining Teamcoaching en Groepsdynamiek

Krijg grip op de groepsdynamiek en maak je rol in teams effectiever | Dagvariant

  • Start: 03 juni 2024
  • 4 losstaande dagen (8 dagdelen)
  • 12 deelnemer(s)
  • 1805,-