SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Lichaamswerk | Angst oplossen met Heart Practice1-op-1 CoachingOn(der)bewusteLichaamsintelligentieWaarnemend Handelen

Lichaamswerk | Angst oplossen met Heart Practice

Een praktische oefening in lichaamswerk

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Dit voorjaar belandde Ans haar vader met spoed in het ziekenhuis. Ans stelt een Heart Practice voor: een praktische oefening waarbij je “in gesprek gaat” met je lichaam om klachten of vervelende gevoelens te onderzoeken en op te lossen.

Daar lag mijn vader in het ziekenhuisbed: te veel vocht bij zijn longen. Dat ging maar net goed. Een zware longontsteking volgde, waarna het mijn vader niet meer lukte om te slapen. Steeds wanneer hij even indommelde, schrok hij weer wakker.

Gelukkig kon ik hem vertellen dat dit “normaal” is: angst en paniek loslaten uit je lichaam kost veel tijd. Maar er was hierdoor wel uitputting en benauwdheid en dus vroeg ik hem: “Pap, zullen we een Heart Practice doen?”

Heart Practice: in gesprek met het lichaam

Bij een Heart Practice stel je als begeleider vragen, maar het draait om de eerste impulsen van de ander. Je stimuleert de ander deze te benoemen. Niet te lang nadenken, volg de impuls. Intuïtief reageren hoort hierbij. Antwoorden hoeven dus niet logisch te zijn.

Zo stelde ik vragen als waar in je lichaam is je angst aanwezig? / hoe ziet de angst eruit? / beweegt het? / en heeft het een kleur? En mijn vader antwoordde met een ja, een nee of een omschrijving.

Dit werkt doordat je enerzijds het ongemak van de ander serieus neemt en anderzijds iemand helpt om als een waarnemer van een afstandje naar het ongemak te kijken - en niet meer met het ongemak samen te vallen. Feitelijk heeft elk ongemak ook een positieve betekenis: het zijn oude beschermingsmechanismen - en mijn vader kreeg een bijzonder mooi geschenk.

Herstel

Mijn vader is gelukkig wonderbaarlijk hersteld. We hebben vele sessies gedaan, maar de allerlaatste zullen we nooit vergeten.

Mijn vader vertelde dat hij iets voelde bij zijn navel en ik vroeg:
“Is het verbonden met iets of iemand?”

“Ja,” zei hij. “Met tante Lida! Dat was een zus van een oom en ik vond haar als kind ontzettend lief."  Hij keek er blij en verrast bij. “Ze kwam niet vaak omdat ze in Duitsland woonde, maar als ze er was bleef ik als kind het liefst dichtbij haar stoel staan omdat ze zo’n lieve vrouw was.”

Die middag viel mijn vader voor het eerst weer spontaan in slaap. Hij had zijn anker en veiligheid teruggevonden in zichzelf. Met dank aan tante Lida.

Wat mij betreft een prachtig voorbeeld van hoe je tijd en ruimte kan overstijgen voor heling.

Met warme groet,
Ans Tros

Zelf aan de slag met Heart Practice-oefeningen?

In deze bijlage vind je voorbeelden van vragen die je kan stellen.

Door vragen te stellen aan de ander, ga je in gesprek met de energie (of contractie). Blijf de energie observeren terwijl je vragen stelt. Of vraag een ander om te observeren. Blijf dit doen totdat het object of de energie begint te veranderen. Het kan bijvoorbeeld kleiner worden, gaan bewegen of van kleur veranderen.

Vraag op dat moment of de ander de energie nog nodig heeft – of dat hij deze wil loslaten of integreren. En laat dit vervolgens gebeuren.

Download de vragen hier >

- - -
Bij SchoolvoorCoaching werken we altijd samen met de signalen van het lichaam. Die van de coach én de gecoachte. Het lichaam is -veel directer dan het hoofd- in staat om bloot te leggen wat er gaande is in de onderstroom. Door hierop af te stemmen, beschik je als begeleider over een krachtige informatiebron om mensen en teams duurzaam in beweging te krijgen. Meer weten over onze werkwijze? Kom dan eens kennismaken tijdens onze kosteloze kennismakingsworkshop.

Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

  • Start: 16 oktober 2024
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Training Coachtechnieken
Losse dagen
Training Coachtechnieken

Vergroot je bewegingsvrijheid en effectiviteit in elk gesprek

  • Start: 08 oktober 2024
  • 4 dagen
  • 12 deelnemer(s)
  • 1805,-