SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Effectiever coachen door gebalanceerd aanwezig te zijn op de energetische laag1-op-1 CoachingOn(der)bewusteLichaamsintelligentieWaarnemend Handelen

Effectiever coachen door gebalanceerd aanwezig te zijn op de energetische laag

Zo kom je snel én doeltreffend dichter bij de doorbraak van jouw coachee

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Zie je jouw coachee in beweging komen, maar leidt het niet tot vrijheid of nieuw gedrag? Merk je dat emoties niet opluchten en problemen niet werkelijk oplossen? Grote kans dat jij, als coach of begeleider, niet gebalanceerd aanwezig bent op alle waarnemingslagen en daardoor (onbewust) wegblijft van de kern – en dus de doorbraak. In dit artikel ontdek je hoe je merkt of jij als coach gebalanceerd aanwezig bent op de energetische laag én hoe je deze laag, wanneer dat dienend is, bij jouw coachgesprekken kunt betrekken. Met de energetische laag heb je namelijk een waardevolle tool in handen waarmee je nóg effectiever kunt gaan coachen.

De comfortzone die werkelijk effectieve coaching soms verhindert

Het is tegenwoordig gangbaar om de mentale, fysieke en emotionele laag bij coaching te betrekken, maar de energetische laag wordt helaas nog erg vaak vergeten. Het is daarom logisch dat bij de meeste mensen – zowel bij coaches als bij coachees – de comfortzone (nog) niet tot die laag reikt. En wanneer je onbewust een van de vier waarnemingslagen vermijdt, loop je het risico rondjes te gaan draaien rond dat wat er werkelijk gaande is en blijft duurzame verandering uit.

Gebalanceerd aanwezig zijn in het volledige spectrum

Het is dus de kunst als begeleider in het hele spectrum aanwezig te zijn, want alleen dan ben je vrij om volledig aan te sluiten bij jouw coachee. Eén ding is zeker: daar waar jij niet gaat, zal je coachee al helemaal niet komen. Zorg dus eerst dat jij goed in balans bent op alle vier de lagen: de mentale, emotionele, fysieke én energetische laag.

De grote vraag hier is natuurlijk: hoe merk je tijdens een coachgesprek of je gebalanceerd aanwezig bent op alle vier de lagen?

Stap 1: Ben jij gebalanceerd aanwezig op elke waarnemingslaag?

Nagaan of je gebalanceerd aanwezig bent op de mentale, fysieke en emotionele laag is jou als coach waarschijnlijk niet onbekend. Tijdens een coachgesprek let je erop dat jouw gedachten ondersteunend werken voor het grotere proces en je compassie voor, en daardoor verbinding met, zowel jezelf als de ander ervaart. Bovendien ben je goed in contact met je lichaam, waardoor je ook openstaat voor alle informatie die via de fysieke laag binnen kan komen.

Maar hoe weet je dan of je gebalanceerd aanwezig bent op de energetische laag? Dat check je zo:

 • In balans: je bent in contact met de onderstroom, en met de sfeer van zowel het gesprek als de ruimte. Ook ben je in staat om hier stevig in te blijven staan.
 • Te veel aanwezig: je neemt (zonder woorden) te veel ruimte in; je staat erg ‘aan’ en dit kost je veel energie. Afhankelijk van hoe veel of weinig jouw coachee aanwezig is op de energetische laag, merk je dat hij of zij erg meegaand of juist dwars wordt – het contact wordt intens of valt juist weg.
 • Te weinig aanwezig: het is lastig voor je om contact te maken met de onderstroom, en met de sfeer van zowel het gesprek als de ruimte, of je merkt dat de onderstroom grip krijgt op jou als persoon. Afhankelijk van hoe veel of weinig jouw coachee aanwezig is op de energetische laag, merk je dat hij of zij jou niet (langer) serieus neemt of dat er simpelweg geen contact – en daardoor geen beweging – (meer) is.
- Tekst vervolgt onder afbeelding -


Stap 2: Zorg dat je ook gebalanceerd aanwezig bent op de energetische laag

Wanneer je er door middel van bovenstaande check achterkomt dat je niet (volledig) gebalanceerd aanwezig bent op de energetische laag, is het tijd om daar iets aan te doen.

Sluit voor een moment je ogen. Maak contact met je voeten op de grond en scan jouw gehele lijf. Visualiseer daarna een gouden ei om je heen met jezelf in het centrum. Dat gouden ei is jouw eigen energie en daar kan niets in of uit zonder jouw toestemming. Sta even stil bij hoe het contact met de ander en de omgeving voelt vanuit jouw gouden ei. Blijf hier net zolang tot je merkt dat al het externe minder effect op je heeft en je weer stevig staat in jouw eigen energie.

Stap 3: Check of het tijd is om de energetische laag bij het coachgesprek te betrekken

Nu jij ook op de energetische laag gebalanceerd aanwezig bent, ben je in staat om zuiver en volledig aan te sluiten bij jouw coachee en zo te ontdekken wat er nodig is om naar de doorbraak toe te bewegen. Wanneer je erachter komt dat het nu het juiste moment is om samen contact te maken met de energetische laag van jouw coachee, kun je hem of haar door de gouden-ei-oefening heen begeleiden.

Vervolgens kunnen jullie vanuit het gouden ei dan nogmaals naar de situatie en de coachvraag kijken en onderzoeken wat een goede volgende stap kan zijn.

Effectiever coachen met behulp van de energetische laag

Wanneer jij als coach op alle vier de waarnemingslagen gebalanceerd aanwezig bent, ben je werkelijk in staat om zuiver en doeltreffend aan te sluiten bij jouw coachee. Dit maakt de weg vrij om te ontdekken waar de échte doorbraak zit en daar vervolgens mee aan de slag te gaan.

Ben jij er klaar voor om met minder moeite meer beweging te creëren bij jouw coachees? En nog sneller de kern te raken tijdens jouw coachgesprekken? Neem dan eens een kijkje bij de training Transformaties Begeleiden. Tijdens deze training ontwikkel je meer vrijheid en stevigheid in het congruent begeleiden van transformaties door verdiepend te leren coachen op de mentale, emotionele fysieke én energetische laag.

Wil je liever eerst de sfeer bij SchoolvoorCoaching proeven en onze unieke aanpak ervaren? Kom dan naar onze gratis kennismakingsworkshop en ontdek jouw volgende stap!

Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

 • Start: 16 oktober 2024
 • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
 • 12 deelnemer(s)
 • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Training Coachtechnieken
Losse dagen
Training Coachtechnieken

Vergroot je bewegingsvrijheid en effectiviteit in elk gesprek

 • Start: 08 oktober 2024
 • 4 dagen
 • 12 deelnemer(s)
 • 1805,-