SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Closure | Het belang van goed afscheid nemen Coachend Leiderschap Systeemdenken Waarnemend Handelen

Closure | Het belang van goed afscheid nemen

Klaar voor het nieuwe door het oude te eren

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Closure

Hij vertelde dat zijn vrouw na 40 jaar met pensioen was gegaan. Door corona was het afscheid karig geweest. Eigenlijk niet eens noemenswaardig. Want, iedereen werkt thuis en dus kon er niet veel aandacht aan worden besteed. Ik vroeg hoe dat voor haar is nu, maanden nadat ze stopte. “Ja,” zei hij. “Ze heeft er eigenlijk best veel last van.”

Een paar dagen later sprak ik met iemand op het schoolplein. Hij had twee jaar eerder een ongeluk gehad met hoofdletsel en was na lang thuis en telkens proberen op het werk, arbeidsongeschikt verklaard met niet aangeboren hersenletsel. Op het werk was na het ongeluk snel vervanging gevonden en telde hij al gauw niet meer mee. Na 13 jaar in dienst, bestond het ‘afscheid’ uit een kaart van collega’s en een bos bloemen: het ga je goed!

Systemisch laat het zijn sporen na hoe iemand weggaat


Binnen organisaties wordt vaak onderschat hoe belangrijk ‘goed afsluiten’ is. Wat je voor de organisatie hebt betekend, hoe je deel bent geweest van het systeem waar je uit vertrekt, jouw rol, jouw plek, jouw waarde. Niet alleen belangrijk voor de persoon die vertrekt, maar zeker ook voor de collega’s die achterblijven. Systemisch laat het zijn sporen na hoe iemand weggaat. Zelfs al was iemand niet de meest geliefde persoon, geen (goed) afscheid nemen doet iets met het DNA van de organisatie. Het kan een (klein) trauma achterlaten. Het vertroebelt. Voor nieuwe medewerkers die starten op de plek van een vertrokken persoon, is dit vaak zonder woorden voelbaar. Energetisch blijft er iets hangen.

Dus misschien nog wel extra belangrijk nu in tijden van corona: zorg dat je de juiste aandacht besteedt aan iemand die vertrekt en zorg voor ‘closure’. Want als je merkt dat iets nog niet goed is afgerond is het belangrijk om dat alsnog te doen. Praat erover, schrijf een brief, verstuur deze al dan niet of maak iets goed wat je hebt nagelaten. Het levert gegarandeerd een goede afronding op. Want daarvoor is het nooit te laat. Het levert nieuwe energie omdat je het oude eert en kunt loslaten. Wacht dus niet af en neem zelf het initiatief om afscheid te nemen van hetgeen nog niet rond was.


Minke Justus is leergangcoach van de Blok- en Dagleergang Coaching voor Professionals.

Zin in meer inspiratie?

SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Kennismakingsworkshop
Kennismakingsworkshop

Kom op locatie sfeer proeven en ontdek jouw volgende stap

  • Start: 06 maart 2024
  • 3 uur (ochtend of middag)
  • 10 deelnemer(s)
  • Kosteloos