SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Ontdek de stille kracht van het verschil
Home/Inspiratie/Een Gebroken Hart in Coaching - Interview met oudtrainer Akke-Jeanne KlerkPersoonlijke OntwikkelingOn(der)bewuste

Een Gebroken Hart in Coaching - Interview met oudtrainer Akke-Jeanne Klerk

De psychologie van een gebroken hart

Vierkant hoekje - element voor opmaak website

Leven met een open hart lijkt een onmogelijke opgave nadat het gebroken is geweest. Toch is dit mogelijk. In het boek Psychologie van een Gebroken Hart beschrijft trainer, coach en Jung-expert Akke-Jeanne Klerk een aantal coachtrajecten met mensen die herstellende waren van een ervaring die hun hart gebroken heeft. Het boekt toont hoe we pijn kunnen omzetten in persoonlijke ontwikkeling. Die ontwikkeling maakt dat we na verloop van tijd weer in staat zijn het leven met een open hart tegemoet te treden en de volle ervaring van het bestaan te voelen.

In Akke-Jeanne haar online boekpresentatie op donderdag 12 november vertelt zij wat er nodig is om te herstellen van pijnlijk verlies. Aansluitend is er een panelgesprek met een aantal experts over verlies en herstel. Onderstaand lees je het interview dat SchoolvoorCoaching had met Akke-Jeanne.

▪ Akke-Jeanne, gefeliciteerd met jouw boek Psychologie van een Gebroken Hart! Waarom heb je dit boek geschreven?

In mijn leven heb ik mijn hart meermaals gebroken. Min of meer ‘gedwongen’ door die ervaringen heb ik me verdiept in dit onderwerp. Doordat ik een liefde voor de psychologie van Jung heb is mijn visie op herstel daar ook op gebaseerd. De crux bij herstel is dat je leert pijn om te zetten in persoonlijke ontwikkeling. Die ontwikkeling vergroot je weerbaarheid, maakt krachtiger en helpt je nadien weer met een open hart te leven. Vaak worden we echter geremd door de angst voor een nieuw gebroken hart. Dat maakt leven met een open hart ontzettend ingewikkeld, zeker wanneer je nog intense pijn ervaart. Allerlei mechanismen treden in werken om die pijn af te houden. Als je daar geen aandacht aan besteedt, sta je onbedoeld je eigen herstel in de weg. Wanneer je weet hoe pijn draaglijk wordt, durf je je hart weer te volgen en risico’s te nemen in hartsaangelegenheden. Daardoor ben je vrijer nieuwe mogelijkheden te verkennen, opnieuw lief te hebben en de volheid van het bestaan te ervaren. Deze vorm van herstel na verlies gun ik niet alleen diegenen die ik begeleid heb in coaching, maar ook mijn lezers.

"Wanneer je weet hoe pijn draaglijk wordt, durf je je hart weer te volgen en risico’s te nemen in hartsaangelegenheden.
Daardoor ben je vrijer nieuwe mogelijkheden te verkennen, opnieuw lief te hebben en de volheid van het bestaan te ervaren."



▪ Natuurlijk moeten we je boek gewoon gaan lezen, maar wat is alvast een tip die je kan geven aan mensen met een gebroken hart? 

Dat is een heel relevante vraag, die ik niet eenduidig kan beantwoorden. Het verschilt namelijk per persoon en per situatie. Mensen verschillen in de manier waarop ze met hun eigen pijn omgaan. Doorgaans geldt: Hoe harder iemand naar zichzelf is, hoe moeilijker het wordt om goed te herstellen. Die relatie met jezelf is cruciaal. Dus voor sommigen is de beste tip die ik kan geven dat je een goede vriend(in) wordt voor jezelf: reageer met compassie op je eigen lijden, stel niet te hoge eisen aan jezelf, geef jezelf de ruimte en wees vriendelijk. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Verder maakt bijvoorbeeld uit hoe recent het verlies is. Wanneer je verlies nog pril is, is het goed je te omringen met mensen die van je houden, zoals vrienden en familie. Wanneer je verlies al even geleden is, maar je hartzeer nog groot is, is het zinvol om te onderzoeken hoe jij de ervaring inkleurt en wat je daaruit over jezelf kunt leren. Wanneer je een deel van de pijn verwerkt hebt, is het zinvol je ook te gaan richten op je persoonlijke transformatie. Dan zijn de volgende vragen nuttig om te overdenken: Wat dient zich van binnenuit aan? Welke vernieuwde identiteit wil aan het licht komen? Welke ontwikkeling is er in jou gaande? En wat kun je vandaag doen waar je toekomstige zelf bij gebaat is?

▪ Hoe was het eigenlijk om een boek te schrijven? (Bood het proces zelf wellicht nog nieuwe inzichten?)

Doordat ik aandacht had voor allerlei verhalen over gebroken harten drong het pas écht tot me door dat ik onderdeel ben van de menselijke familie. Niks menselijks is mij vreemd. Deze ervaring van een gebroken hart hoort bij het leven en dus ook bij dat van mij. Dat deed me verder verzachten, zowel naar anderen als mezelf. Ik kon met meer liefde reageren op mijn eigen lijden, alsook op het lijden van anderen. Daarnaast herkende ik iets van mezelf in ieder verhaal. Ik voelde sterk dat we allemaal met vergelijkbare thema’s worstelen in het leven. Daar moeten we ieder onze eigen antwoorden op vinden. Ik hoop dat mijn boek mensen helpt bij de beantwoording door inzicht te geven in de psychologische processen rondom verlies en herstel.

Het schrijfproces zelf was inzichtelijk en rijk. Het heeft mijn visie aangescherpt en daarnaast voedend voor mijn eigen ziel; een goede dosis van contemplatie, creatie en heling.

▪ Dinsdag 10 november verschijnt het boek. Hoe voelt dat? En is er ondanks corona nog een feestelijke lancering mogelijk?

Ik kijk ernaar uit en ben heel benieuwd hoe het boek ontvangen wordt. Normaliter wordt de verschijning van een boek gevierd met een boekpresentatie. Dat kan niet in deze tijd. En dus organiseer ik op 12 november een (gratis) online webinar over verlies en herstel. Ik vertel over de psychologische taken die bijdragen aan herstel, en ga in gesprek met een aantal experts over verlies en herstel (Inschrijven kan via deze link.)

▪ Voor wie is Psychologie van Een Gebroken Hart specifiek geschreven?

Het boek is voor jou als je herstellende bent van een gebroken hart of iemand in je omgeving hebt, die je graag wilt ondersteunen, maar waarbij je niet zo goed weet wat je beter wel en niet kunt doen. Ik heb er verder voor gekozen coachtrajecten te beschrijven, deze schrijfvorm kwam natuurlijk. Dat maakt dit boek ook waardevol voor mensen die in het coachvak zitten.

▪ Ook een leuke cadeau voor kerst en Sinterklaas, nietwaar? Klopt het trouwens dat er meer gebroken harten zijn rond de decembermaand?

Psychologie van een Gebroken Hart is een boek dat aanzet tot reflectie en bovenal hoopgevend is. Dat past dus goed bij deze periode van het jaar.  En inderdaad, ik heb wel eens gelezen dat in januari de meeste scheidingen worden aangevraagd en de meeste relaties worden verbroken in november en december. Maar relaties breken in alle jaargetijden. In mijn boek definieer ik het gebroken hart trouwens als verlies van iets waaraan je intens gehecht was. Dat kan ook een bijzonder verlangen zijn, het overlijden van een naaste, of het verlies van een baan. Deze vormen van een gebroken hart zijn ook niet gerelateerd aan jaargetijden.

▪ Tot slot: kunnen geïnteresseerden jouw boek ook al bestellen?

Ja, het boek is nu al te bestellen en wordt op 10 november geleverd. Bestellen kan onder andere via de website van uitgeverij Ankh Hermes en via Bol.com.

    

Akke-Jeanne Klerk is coach, trainer en Jung-expert.
Bij SchoolvoorCoaching verzorgt Akke-Jeanne de Leergang Coaching voor Professionals.

Nieuw
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros
Masterclass Zelfcoaching met Ans Tros

Bewust worden van je bewustzijn

  • Start: 16 oktober 2024
  • 1 dag (09.30 tot 17.00 uur)
  • 12 deelnemer(s)
  • 315,-
SchoolvoorCoaching | Opleidingen | Training Coachtechnieken
Losse dagen
Training Coachtechnieken

Vergroot je bewegingsvrijheid en effectiviteit in elk gesprek

  • Start: 28 mei 2024
  • 4 dagen
  • 12 deelnemer(s)
  • 1805,-