Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord

Workshop Rake Vragen

Systemisch werk via vragen

Opleidingsinformatie

  • 2 dagdelen
  • € 349,00 (excl. btw, incl. verblijfkosten en studiemateriaal)
  • 12 deelnemers


Systemisch werk staat in de top 5 van technieken die coaches inzetten. Rake Vragen zijn een compleet nieuwe vorm van systemische kennis en technieken inzetten.

De kern van systemisch werk is dat ieder mens, ieder team onderdeel is van een groter geheel, een ‘systeem’. Sommige van de problemen waar mensen of teams tegenaanlopen, zijn eigenlijk niet van henzelf maar van het systeem. Het laat zich zien in de bovenstroom maar de bron ligt in de onderstroom. Je merkt dit doordat het probleem zich, in een net íets andere vorm, herhaalt. Of je instinct vertelt je, dat het eigenlijk om iets anders gaat. Rake Vragen brengen je naar die onderstroom.

Rake Vragen laten zich uitstekend combineren met andere technieken en invalshoeken. Met Rake Vragen verbreed én verdiep je direct je bereik als coach. Je kunt snel schakelen tussen de bovenstroom en de onderstroom.

In deze training leer je om met Rake Vragen te werken. Je leert:

  • Hoe je vragen maakt die zich richten op de onderstroom;
  • Hoe je zorgt dat die vragen ook daadwerkelijk de onderstroom kunnen bereiken;
  • Hoe je kunt herkennen uit welk systeem de antwoorden komen en wat je vervolgstappen kunnen zijn.

Je krijgt je eigen kaartenset Rake Vragen, met 50 kant-en-klare vragen. In de training zullen we met deze kaartenset werken. Je hebt hiermee een tool in handen die je direct kunt inzetten.

Trainingskosten: €274,00
Verblijfskosten:  €75,00


Doelgroep

Als coach heb je op z’n minst een stevige basis in gespreksvaardigheden. Daar beginnen we dus. Bij jouw eigen favoriete vragen. De vragen die jij graag en vaak stelt. Na een korte inleiding met enkele van de inhoudelijke concepten van systemisch werk, onderzoek je wat het effect van die vragen is. Je krijgt de ontwerpregels van Rake Vragen zodat je je eigen vragen kunt maken.

Na de training weet je hoe je door het stellen van vragen, op de systemische lagen kunt komen en hoe je de nieuwe oplossingsmogelijkheden die daar liggen, kunt inzetten.

De trainer is Siets Bakker. Zij is een zeer ervaren systemisch systemisch coach en adviseur en auteur van het boek Systemisch Wijzer en het boek Rake Vragen.

“Rake Vragen brengen verrassende inzichten en het is een mooie manier van intuïtief samen coachen in mijn intervisiegroep.”

“Ik gebruik als (team)coach en organisatieopsteller de Rake Vragen regelmatig. Het is een speelse manier van werken die bijzonder effectief is. Een aanrader!”

“Het is meteen raak bij rake vragen. De directe en oprechte aanpak van Siets zet je meteen in systemisch beweging. Siets’ no-nonsense approach, praktische manier van werken en humor maakt het een plezier om bij te mogen zijn.”

“Ik probeerde altijd hele goede vragen te stellen. Vragen die ertoe doen. Met de vragen die ik stelde, testte ik altijd allerlei hypotheses uit. In de training heb ik geleerd dat dit helemaal niet nodig is. Ik kan nu veel sneller en scherper in gesprek.”

“Opstellingen vind ik veel te zweverig. Maar met deze manier van werken kan ik wel goed uit de voeten. Ik was verrast over hoe eenvoudig het eigenlijk is.”

‘Als je weet hoe je de systemische lagen kunt bereiken, dan hoef je een probleem maar één keer op te lossen’ aldus Siets Bakker. ‘Want als het probleem eigenlijk niet van de coachee is, maar hoort bij het systeem waar de coachee deel van is dan zal het probleem zich, in steeds iets andere vorm blijven herhalen.’

Je leert Rake Vragen te maken en te stellen. Met deze vragen kun je ook op systeemniveau met een coachvraag werken, in de onderstroom. Deze training geeft alles wat je nodig hebt om het zelf toe te passen: inhoudelijke kennis, werkvormen en ruimte om te oefenen en feedforward te krijgen. Na de training kun jij via jouw vragen ook de onderstroom bereiken. 

Rake Vragen zijn een plug-in. Het voegt iets toe aan alles wat je al weet en kunt als coach. Je hoeft niets af te leren, je leert iets bij. Het programma start bij jou, bij jouw huidige vaardigheden en kennis.

Doelen:

- leren herkennen wanneer een vraagstuk vooral persoonlijk is en wanneer het een systeemvraagstuk is;

- onderscheid maken in interventies op bovenstroom en onderstroom;

- weten hoe je vragen kunt formuleren die de onderstroom bereiken;

- de vragenkaarten leren gebruiken.

Programma:

- jouw favoriete vragen

- over systemen, systemisch, bovenstroom en onderstroom

- de ontwerpregels van Rake Vragen

- werken met de vragenkaarten

De gehele dag door zullen we steeds oefenen, testen en bijslijpen.

 


Beschikbaarheid & Locaties

Start: september 2018
van 25-09-2018 t/m 25-09-2018
Klik hier voor de data en locaties
Vol
Start: november 2018
van 08-11-2018 t/m 08-11-2018
Klik hier voor de data en locaties
Aanmelden >>