Workshop Rake Vragen
4 sterren - gebaseerd op 1 reacties
Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze website gebruik van cookies. Lees meer in ons privacy statement. Akkoord

Workshop Rake Vragen

Systemisch werk via vragen

Opleidingsinformatie

 • 2 dagdelen (09.30 tot 17.00)
 • € 349,00 (excl. btw, incl. verblijfkosten en studiemateriaal)
 • 12 deelnemers

Systemisch werk staat in de top 5 van technieken waar coaches gebruik van maken. Rake Vragen zijn een compleet nieuwe vorm van het inzetten van systemische kennis en technieken.

De kern van systemisch werk is dat ieder mens, ieder team, onderdeel is van een groter geheel: een ‘systeem’. Een aantal van de problemen waar mensen of teams tegenaan lopen, zijn eigenlijk niet van henzelf maar van het systeem. Het laat zich zien in de bovenstroom, maar de bron ligt in de onderstroom: in hetgeen nog niet gezegd of benoemd is. Je merkt dit doordat een probleem zich telkens - in een net íets andere vorm - herhaalt. Of je instinct vertelt je dat het eigenlijk om iets anders gaat. Rake Vragen brengen je naar die onderstroom.

Rake Vragen laten zich uitstekend combineren met andere technieken en invalshoeken. Met Rake Vragen verbreed én verdiep je direct je bereik als coach. Je kunt snel schakelen tussen de bovenstroom en de onderstroom.

In deze workshop ga je met Rake Vragen aan de slag. Je leert:

 • hoe je vragen maakt die zich richten op de onderstroom;
 • hoe je zorgt dat die vragen ook daadwerkelijk de onderstroom kunnen bereiken;
 • hoe je kunt herkennen uit welk systeem de antwoorden komen en wat je vervolgstappen kunnen zijn.

We gaan aan de slag met systemen, systeemdenken en systemisch coachen. Je krijgt je eigen Rake Vragen kaartenset met 50 kant-en-klare vragen om tijdens de workshop mee te werken. Je hebt hiermee een tool in handen die je na afloop direct kunt inzetten in je werk.


VOORDEELPAKKET
| OPTIE 1: Schrijf je in voor zowel een training als een workshop en ontvang 100 euro korting op de trainingskosten excl. BTW. |

| OPTIE 2: Boek twee workshops of meer en ontvang per workshop 25 euro korting excl. BTW. |


Totale investering: €349,00 (excl. btw, incl. verblijfkosten en studiemateriaal)
'Geweldig inspirerend, praktisch toepasbaar: inzicht in soorten rake vragen & systemische blokkades.'
Bianca Peersman - Contractmanager, Fontys University of Applied Sciences


Doelgroep
 • Je werkt als coach en hebt een stevige basis in gespreksvaardigheden.
 • Je werkt in een andere functie waarbij je beschikt over een goed fundament voor coachende gespreksvaardigheden.

In deze workshop leer je hoe je vragen ontwikkeld die ook daadwerkelijk de onderstroom kunnen bereiken, leer je herkennen uit welk systeem de antwoorden komen en vervolgens te onderzoeken welke mogelijkheden voor interventies er passend zijn.

De workshop heeft als resultaat dat je:

 • weet op welke manier je de Rake Vragen kaartenset kunt gebruiken;
 • de ontwerpregels van Rake Vragen kunt toepassen en weet hoe je zelf vragen maakt -en stelt- die zich richten op de onderstroom;
 • herkent wanneer een vraagstuk persoonlijk is en wanneer het een systeemvraagstuk is;
 • weet hoe je kunt herkennen uit welk systeem de antwoorden komen;
 • inzicht hebt in de wijze waarop je vervolgstappen kunt zetten met interventies op boven- en onderstroom.

Je bent na deze workshop in staat Rake Vragen te maken en te stellen. Met deze vragen kun je ook op systeemniveau met een coachvraag werken. De workshop biedt alles wat je nodig hebt om deze techniek zelf toe te passen: inhoudelijke kennis, werkvormen en ruimte om te oefenen en ‘feedforward’ te krijgen. Na de workshop kun jij via jouw vragen ook de onderstroom bereiken. 

“Als je weet hoe je de systemische lagen kunt bereiken, hoef je een probleem maar één keer op te lossen’’, aldus de trainer. ‘’Want als het probleem eigenlijk niet van de coachee is, maar hoort bij het systeem waar de coachee deel van uitmaakt, zal hetzelfde probleem zich (in steeds een iets andere vorm) blijven herhalen.’’

We beginnen bij de vragen die jij graag en vaak stelt. Hierop volgt een korte inleiding van concepten van systemisch coachen. Daarna onderzoek je wat het effect is van de vragen die jij vaak stelt en krijg je inzichtelijk in welke mate ze effectief zijn om daadwerkelijk de onderstroom te bereiken.

Vervolgens krijg je de ontwerpregels van Rake Vragen uitgelegd en leer je hoe je jouw eigen vragen kunt maken. Verder oefen je met de 50 kant-en-klare vragen uit de kaartenset, zodat je bekwaam wordt in het stellen van vragen waarmee je de onderstroom bereikt.

Daarna gaan we aan de slag met het leren herkennen uit welk systeem antwoorden komen en wat passende vervolgstappen kunnen zijn.

Na de workshop weet je hoe je door het stellen van vragen op de systemische lagen kunt komen en hoe je de oplossingsmogelijkheden die daar liggen kunt inzetten.

Deelnemers over de workshop:

“Rake Vragen brengen verrassende inzichten en het is een mooie manier van intuïtief samen coachen in mijn intervisiegroep.”

“Ik gebruik als (team)coach en organisatieopsteller de Rake Vragen regelmatig. Het is een speelse manier van werken die bijzonder effectief is. Een aanrader!”

“Het is meteen raak bij Rake Vragen. De directe en oprechte aanpak van Siets zet je onmiddellijk systemisch in beweging. Siets’ no-nonsense approach, praktische manier van werken en humor maakt het een plezier om erbij te mogen zijn.”

“Ik probeerde altijd heel goede vragen te stellen - vragen die ertoe doen. Met de vragen die ik stelde, testte ik altijd allerlei hypotheses uit. In de workshop heb ik geleerd dat dit helemaal niet nodig is. Ik kan nu veel sneller en scherper in gesprek.”

“Opstellingen vind ik veel te zweverig. Maar met deze manier van werken kan ik wél goed uit de voeten. Het verraste me hoe eenvoudig het eigenlijk is.”

We gaan aan de slag met:

 • jouw favoriete vragen,
 • systemen, systeemdenken, systemisch coachen,
 • bovenstroom en onderstroom,
 • de ontwerpregels van Rake Vragen,
 • het leren werken met de vragenkaarten
 • en het ontdekken van passende vervolgstappen.

De gehele dag gaan we oefenen, testen en bijslijpen.

Rake Vragen zijn een plug-in. Het voegt iets toe aan alles wat je al weet en kunt als coach. Je hoeft niets af te leren: je leert iets bij. Het programma start bij jou: we gaan uit van jouw huidige vaardigheden en kennis.


Beschikbaarheid & Locaties

Start: maart 2019
van 28-03-2019 t/m 28-03-2019
Klik hier voor de data en locaties
 Bijna vol >>
Start: juni 2019
van 27-06-2019 t/m 27-06-2019
Klik hier voor de data en locaties
 Aanmelden >>